כללי ברזל לתזונה נכונה אצל חולי סרטן

נושא התזונה הופך אצל חולי סרטן רבים לנושא בעייתי מאד. מצד אחד הגוף זקוק למאגרים ולאנרגיה קבועה, לנוגדי חמצון, לסידן ולויטמינים הנצרכים בדרך כלל עם המזון במסגרת של תפריט בריא ומגוון. מצד שני, טיפולי ההקרנות והכימותרפיה יוצרים חוסר איזון כימי בגוף ונתונים לתופעות לוואי שונות שביניהן גם הקאות, אובדן תאבון וכתוצאה מכך תזונה לא נכונה ואפילו מצבים של תת תזונה. ליקטנו עבורכם כמה כללים ליצירת שגרת תזונה בריאה ונכונה לחולי סרטן. יש להיוועץ עם תזונאי קליני ועם הרופא המטפל לפני כל שינוי בתזונה.

  1. מזון לא מעובד ונוגד חמצון: מזונות מעובדים יוצרים בדרך כלל חומציות יתר. חשוב מאד ליצור תפריט שהינו נוגד חמצון, מהסיבה הפשוטה שבעת מחלה כמו סרטן הגוף נוטה באופן טבעי לחומציות יתר. מצב חומצי זה מעכב תהליכי עיכול נכונים בגוף, יוצר מצב של אנרגיה נמוכה וגורם להצטברות רעלים. צריכה מוגברת של מזונות נוגדי חמצון תסייע באיזון הגוף ובניקויו מרעלים. בין מזונות אלו: פירות וירקות כמו עגבניה, כרוב, גזר, בטטה, פירות הדר ועשבי תיבול, קטניות, פירות יער, סויה בכמויות מדודות ועוד.
  2. צריכת מוצרים מופחתי שומן: מוצרים בעלי שומן רווי שאינו בריא לגוף וכן מוצרי מזון בעלי שומן בלתי רווי שנצרכים בכמויות גדולות מדי יוצרים היחלשות טבעית של הגוף, מהמערכת החיסונית ועד פגיעה בתאים בריאים. העובדה כי אנחנו זקוקים לאנרגיה רבה ולמערכת חיסונית חזקה כדי לעבור את תהליכי הטיפול במחלת הסרטן מחייבים אותנו לצרוך שומנים מהסוג הנכון בכמויות הנכונות לפי תפריט שייקבע על ידי תזונאי מוסמך. כדי להשתמש בשמן זית, להגביל צריכת בשר שומני, להגדיל את צריכת השומנים מקבוצת אומגה 3 ואפילו להיעזר בתוספי מזון ממשפחת האומגה 3, לאחר התייעצות עם הרופא.
  3. צריכת מזונות מקבוצת האינדקס הגליקמי הנמוך: שינויים חדים מדי ברמת הסוכר בגוף יכולים להביא להיחלשות ולחוסר איזון הנדרש באופן מיוחד בתקופת המאבק במחלת הסרטן. חשוב מאד לבחור מתפריט האינדקס הגליקמי את המזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך או ליצור שילובים נכונים שיביאו לאינדקס גליקמי נמוך כדי שרמת האנרגיה בגוף תישאר מאוזנת.
  4. צריכת חלבונים מתונה ונכונה: צריכת חלבונים רבה מדי יכולה ליצור בעיות רבות בגוף. חולי סרטן מחוייבים בצריכה נכונה של חלבון כדי לשמור על מסת השרירים ולא לאבד אנרגיות חשובות בגלל הבעיות התזונתיות הרבות שמגיעות עם המחלה וכתופעות לוואי של הטיפול בה. בעוד שלא כדאי לצרוך כמות חלבונים גדולה מאד, חשוב לקבל ייעוץ תזונתי ולבחור בתזונה מעוטת בשר אדום ולקבל חלבונים בעיקר מדגים, עוף וירקות. בנוסף, ניתן להכניס לחלבון מזונות כמו שעועית, אפונה, עדשים, סויה ונבטי חיטה שהינם עשירים בחלבון וגם בעלי ערך גליקמי נמוך.
  5. צריכת ויטמינים נכונה: בעוד שרובנו חושבים שמצב גופני שאינו יציב מחייב אותנו לחיזוק הגוף באמצעות תוספי מזון כמו ויטמינים ומינרלים, חולי סרטן צריכים להיות תחת פיקוח מיוחד בעת צריכת תוספי מזון כיוון שחלק מהויטמינים מפריעים לתהליכי הטיפול במחלת הסרטן. במידה וחסרים לגוף ויטמינים ומינרלים חשובים, כמו אומגה 3, ויטמין C  וברזל, כדאי מאד להיוועץ עם רופא ולקבל תפריט מתאים תחת פיקוח קבוע וביצוע ספירות דם למעקב אחר רמות הויטמינים בגוף.
The following two tabs change content below.

Comments are closed.