האינדקס הגליקמי הוא תשתיתו של כל תפריט תזונה נכונה. הרעיון מאחורי האינדקס הגליקמי הוא לבדוק באיזו מהירות מתפרק כל מזון בגוף עד שהוא הופך לגלוקוז – לסוכר. במילים פשוטות יותר, כמה זמן לוקח למזון מסוים להעלות את רמת הסוכר בדם – כלומר את האנרגיה בגוף ועד כמה הוא מצליח לשמר את האנרגיה הזו.
בדיקת האינדקס הגליקמי כוללת: תכולת השומן בכל מזון, מרכיבי הסוכר הפשוט באותו מזון ומספר הסיבים המסיסים.
ההמלצה הרווחת והנכונה של דיאטנים בכל רחבי העולם – הן לחולי סרטן והן לאנשים בריאים לגמרי – היא לצרוך מוצרים שיש להם אינדקס גליקמי נמוך ולהמעיט בצריכת מוצרים שיש להם אינדקס גליקמי גבוה. שילוב של מזונות שומניים – בלתי רוויים, מסייע להוריד עוד יותר את האינדקס הגליקמי. כך שצריכת לחם לבן עם חמאה תיצור הורדה של האינדקס הגליקמי של הלחם הלבן, שהוא בדרך כלל בעל אינדקס גבוה. פירות סוכריים כמו אננס שישולבו עם אגוזים, יהיו בעלי אינדקס גליקמי נמוך יותר.
מה קורה כשהגוף צורך סוכר?
הגלוקוז שמתפרק מהמזון מגיע בסופו של דבר למוח וכדי לאפשר פעילות נכונה ובריאה של המוח, חייבים רמת סוכר מאוזנת בגוף. מעט סוכר בגוף עלול ליצור בעיות ואילו עודף סוכר גם הוא ייצור מצבים שאינם בריאים. הגוף מזהה כאשר יש רמה גבוהה של סוכרים, שמגיעים ממזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, הלבלב מתחיל לייצר אינסולין והאינסולין צריך להפוך את עודפי הסוכרים לשומנים ולדאוג שהגוף לא ישתמש בשומנים הקיימים בו. כאשר יש יותר מדי סוכר בגוף, השומנים נאגרים ויש קושי לפרק שומנים חדשים. המצב הזה של ייצור מוגבר של אינסולין מביא למחלות רבות, ביניהן גם מחלות הקשורות למניעת חדירה של ויטמין C לתאי הדם הלבנים. מצב זה יביא להיחלשות המערכת החיסונית של הגוף, שזקוקה לתאים בעלי כמות ויטמין C מסויימת כדי לתפקד כראוי. עובדה זו הופכת את חשיבות הרכבת תפריט נכון התואם לערכי האינדקס הגליקמי הרצויים לקריטית עבור חולי סרטן.
מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך שמסייעים להפחתת ייצור אינסולין
לחמי שיפון, שיבולת שועל ושעורה (דגנים מלאים), פירות כמו תפוחי עץ, אפרסקים ואגסים, קטניות כמו עדשים מכל הסוגים, אפונה יבשה, חומוס ושעועית לבנה, חלב מלא ויוגורט, דובדבנים ושזיפים.
בניית תפריט מתאים לחולי סרטן
חלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול בסרטן ובתקווה גם מתהליך ההחלמה ממנו היא תזונה נכונה. התחשבות בנושא האינדקס הגליקמי ובניית תפריט שכולל מזונות שמסייעים לוויסות ייצור האינסולין, יוצרים רמת אנרגיה טובה ויציבה לגוף ומותירים אותו שבע ומאוזן לאורך שעות ארוכות יותר – יסייעו לחולי סרטן גם להתמודד עם תופעות הלוואי הלא נעימות הקשורות לטיפולים הכימותרפיים וטיפולי ההקרנות. תופעות כמו אובדן תיאבון, הקאות ומחסור בויטמינים ומינרלים יהיו קלות יותר כאשר התפריט הוא מאוזן ובריא. בנוסף, מזונות בעל ערך גליקמי נמוך יעניקו אנרגיה קבועה ואיכותית לגוף.