כאשר סטיב ג'ובס, המנכ"ל המנוח של חברת אפל, השיק בשנת 2007 את מכשיר האייפון המהפכני, מפת התקשורת העולמית השתנתה לבלי היכר. האייפון, אשר היה כבר למן השקתו הראשונה הרבה יותר ממכשיר סלולארי קונבנציונאלי, הכניס לעולמנו מושג חדש – אפליקציות סלולאריות. מדובר אפוא ביישומים תקשורתיים ידידותיים למשתמש המותקנים על המכשיר הנייד. יישומים אלה מאפשרים לנו לזכות בשירותים נוחים וזמינים, בכל שעה ובכל מקום, וזאת בלחיצת כפתור (או יותר נכון, במגע יד).
כיום, אפליקציות לטלפונים חכמים הפכו זה מכבר לתופעה אשר חדרה לשווקים שונים ומגוונים. כעת, גם עולם הרפואה משתמש בפלטפורמה תקשורתית זו בכדי לייעל את השירות למטופלים ולחזק את הקשר שביניהם לבין המוסדות הרפואיים ובתי החולים.
לדוגמא, על פי סקר אשר פורסם לאחרונה במגזין הכלכלי "כלכליסט", קופות החולים השונות בישראל מעמידות לרשות מבוטחיהן אפליקציות מתקדמות. מנתוני הסקר עלה כי כ-87% מהמבוטחים מבקרים בתדירות מסוימת באתרי האינטרנט של קופות החולים שלהם. כמו כן, נטען כי מבוטחים בשנות ה-30 לחייהם הם המשתמשים העיקריים באפליקציות הרפואיות ושירותי הקופה המקוונים בסלולאר. הסקר באתר "כלכליסט" הצביע גם על כך שכ-31% מהמבוטחים של קופות החולים הורידו לסמארטפון את האפליקציה המתאימה.
המרכז הרפואי הדסה עולה על המפה הסלולארית
באפריל 2013, המרכז הרפואי הדסה עלה אף הוא על מפת האפליקציות הסלולאריות. בעקבות פיתוח משותף של אגף מערכות המידע במרכז הרפואי הדסה, ביחד עם חברת אידיאומובייל, הושקה לאוויר העולם אפליקציה רפואית ראשונה מסוגה בישראל. מדובר באפליקציה אשר משדרגת באופן משמעותי את הקשר שבין המרכז הרפואי הדסה למטופליו.
באמצעות האפליקציה החדשה, מטופלי המרכז הרפואי הדסה יכולים לקבל שירותים רבים ומגוונים ללא המתנה בתורים או מבלי ליצור קשר ישיר עם נציגי השירות. האפליקציה החדשנית מאפשרת למטופלים: לזמן תורים, לקבוע רישום ללידה, לנווט לבתי חולים בכל רחבי הארץ, לקבל תזכורות שונות על מועדי ביקור, לעיין בתוצאות בדיקות מעבדה ועוד. חברת אידיאומובייל והמרכז הרפואי הדסה עמלו על פיתוח האפליקציה במשך כשלושה חודשים. עלותו של הפרויקט מוערכת בכ-150,000 שקלים.
שירות סלולארי מתקדם למטופל
אחד החידושים המרכזיים העומדים מאחורי האפליקציה החדשה של המרכז הרפואי הדסה וחברת אידיאומובייל טמון בכך שלראשונה מדובר ביישום אשר מפותח לטובת המטופלים ולא לשימושו של הצוות הרפואי. עד לאחרונה, אפליקציות רפואיות פותחו בעיקר לטובת הגורמים המקצועיים. כעת, במרכז הרפואי בירושלים החליטו לפנות "ללקוח".
האפליקציה החדשה מספקת למטופלים שירותים מתקדמים במובייל. במסגרת השירותים השונים, המטופלים יכולים לקבל מידע אודות בתי החולים של הדסה, לקבוע תורים, לעיין בתוצאות בדיקות מעבדה, לרשום מועד לידה, להשתמש בשירות ניווט למרכזים רפואיים ועוד. יתרה מכך, הרישום לאפליקציה איננו דורש תנאים מוקדמים וכל אחד יכול להנפיק שם וסיסמא בדלפקים שבבתי החולים.
ברק שרפלר, מנהל המחלקה לתשתיות וטכנולוגיות באגף מערכות המידע במרכז הרפואי הדסה, מדגיש כי השירות למטופלים במסגרת האפליקציה יורחב בהמשך. לדבריו, האפליקציה תאפשר בעתיד גם עיון ממוקד בתיק הרפואי של המטופל (וקבלת מידע בנוגע לאשפוזים ו/או טיפול במרפאות החוץ).
אפרת סיימון, מנהלת המחלקה לפיתוח ויישומים במרכז הרפואי הדסה, מצטרפת אף היא לדברים. סיימון מציינת כי השקת האפליקציה מהווה עבור המרכז הרפואי הדסה לא פחות מצעד מרכזי ומשמעותי בענף המוביילים הרפואי והמנהלי. לדבריה, האפליקציה החדשנית הושקה מתוך מטרה לשפר את איכות השירות והטיפול בחולה, ולייעל תהליכים שונים למקסום הקשר שבין המטופל לצוות הרפואי.
יתרה מכך, סיימון מדגישה כי בחודשים האחרונים נעשה מאמץ טכנולוגי לפתח ספר טלפונים ארגוני ואפליקציות נוספות אשר יסייעו אף הן לשיפור השירות הרפואי הניתן למטופלי הדסה, ולייעול פעילותה של המערכת הרפואית המקצועית. האפליקציה מתאימה הן לשימוש באנדרואיד והן במכשירי אפל. הורדתה זמינה בעמדות הקבלה בבתי חולים ו/או באמצעות מסרון אשר מתקבל ממערכת זימון התורים.