דילוג לתוכן

דלקת מפרקים ונוקשות בוקר – תרופה חדשה

2013-08-22

תרופה חדשה ופורצת דרך, בעלת מנגנון ייחודי שהינו פרי מחקר ישראלי, תביא כעת בשורה של ממש עבור חולים הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית. חולים אשר מתמודדים עם מחלה זו, נאלצים לא אחת לסבול מנוקשות בוקר אשר פוגעת באורח חייהם באופן מהותי. היות וההערכה היא כי ישנם כ-70,000 חולים הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית בישראל, הרי שאישורה של התרופה החדשה איננו אלא בשורה משמחת במיוחד עבור רבבות חולים (שמרביתם נשים).

למרות שמקובל לחשוב כי בעיות מפרקים הינן תופעה הפוגעת בבני הגיל השלישי בלבד, הדבר איננו בהכרח נכון. דלקת מפרקים שגרונית תוקפת דווקא בני 30-40 והיא יכולה להתפתח גם אצל ילדים. על פי מחקרים רפואיים שנערכו בתחום, מדובר בכ-20 מקרים לכל 100,000 תושבים באגן הים התיכון. דהיינו, מדי שנה, כ-1,000 אזרחים ישראלים נוספים לוקים במחלה.

ואכן, כפי שצוין לעיל, אחד התסמינים המכאיבים ביותר של המחלה הינו נוקשות בוקר. כעת, תרופה חדשה תוכל לאפשר לחולים הסובלים מדלקת פרקים שגרונית להתחיל את יומם בחיוך ולהיות פעילים כבר החל משעות הבוקר המוקדמות. מדובר ללא ספק בתרופה פורצת דרך אשר יכולה לשנות את חייהם של עשרות אלפי אזרחים בישראל.

לודוטרה – תרופה עם מנגון השהייה

התרופה, הקרויה לודוטרה, Lodotra, אושרה כעת על ידי משרד הבריאות (אוגוסט, 2012). על פי מחקר אשר פורסם בנוגע לתרופה בכתב העת הרפואי Lancet (אחד מכתבי העת הרפואיים החשובים בעולם), התרופה החדשה השכילה להפחית את נוקשות הבוקר בקרב חולי דלקת מפרקים שגרונית, וזאת באופן "משמעותי ומובהק".

גישת הטיפול החדשה אשר עומדת מאחורי התרופה החדשנית הינה כרונותרפיה (Chronotherapy). דהיינו, רפואה אשר מבוססת על השעון הביולוגי ומאפשרת לחולה ליטול את התרופה בשעה 22:00, לפני השינה. לאחר נטילת התרופה, נטען למעשה שעון הפעילות שלה, והיא ממתינה מספר שעות לפני יציאתה "לעבודה". לודוטרה מתחילה לפעול כ-5 שעות בממוצע לאחר נטילתה. אי לכך, במידה וחולה נוטל את התרופה בשעה 22:00, כאשר הוא הולך לישון, הפעילות תחל בסביבות שעה 3:00 לפנות בוקר. בדיוק כאשר הגורמים השונים של דלקת המפרקים השגרונית מתחילים לייצר נוקשות וכאבים. מדובר למעשה בתרופה, אשר כמו כל כלי נשק מוצלח, פועלת על בסיס מנגנון השהייה.

דלקת מפרקים שגרונית הינה מחלה אשר גורמת לכאב, נוקשות במפרקים, נפיחות, חום מקומי ואודם. לא אחת, הכאב מופיע גם במנוחה והוא עלול לתקוף את החולה באמצע הלילה ובשעות הבוקר. כמו כן, חולים אשר לא ייפנו לטיפול בתהליך הדלקתי עלולים לסבול גם משינויים בלתי הפיכים במרפקים לרבות מגבלות בטווח התנועה והתפתחות עיוותים.

נוקשות בבוקר הינה אחת התלונות הנפוצות והשכיחות ביותר בגין דלקת מפרקים שגרונית. כמו כן, מדובר בתופעה אשר גורמת גם לתחלואה משמעותית ופגיעה בתפקוד בשעות הבוקר. מיותר לציין כי פגיעה בתפקוד בבוקר עלולה להיות בעלת השלכות רבות על החולה, החל ממחויבויותיו המשפחתיות וכלה בהתנהלותו במקום העבודה.

השפעה כמעט מיידית

על פי המחקר הקליני אשר עסק בתרופת הלודוטרה, ואשר התפרסם בכתב העת Lancet, השפעתה של התרופה החדשה הינה כמעט מיידית. למעשה, המחקר מצא כי שבועיים בלבד לאחר נטילת התרופה החולה מתחיל לחוש פחות נוקשות בבוקר. כמו כן, נמצא גם כי מדובר בתרופה אשר הוכחה בשורה של מחקרים רפואיים כיעילה במידה רבה. המחקר שפורסם אודות התרופה בכתב העת Lancet קבע כי לודוטרה השכילה להפחית את משך הנוקשות בבוקר באופן מובהק, וזאת באופן משמעותי גם ביחס לטיפול הסטנדרטי המקובל כיום. כמו כן, הודגש כי חל שיפור משמעותי גם באיכות השינה של המטופלים.

לסיכום, דלקת מפרקים שגרונית הינה מחלה נפוצה אשר סובלים ממנה רבבות אזרחים בישראל. חלק ניכר מהסובלים מהמחלה הינם נשים. כמו כן, אחת התלונות הנפוצות ביותר אשר נשמעות מצד הלוקים במחלה אוטואימונית זו הינה – נוקשות בבוקר. דהיינו, נוקשות הפרקים עם ההתעוררות גורמת לקשיים משמעותיים בשעות הראשונות של היום ומדובר בעניין שכיח. כעת, התרופה החדשה, לודוטרה, תוכל לסייע לחולים בדלקת מפרקים שגרונית, ולהפוך כל בוקר ל"בוקר טוב".

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד