כיום, כ-33% מקרב המבוגרים בעולם המערבי סובלים מיתר לחץ דם. יתרה מכך, אחד מכל שלושה חולים אלה איננו מגיע לאיזון גם עם מינון תרופתי מרבי. כעת, טיפול חדשני המבוסס על צריבה של עורקי הכליה מאפשר למרכז הרפואי ת"א להוריד את לחץ הדם ולהרחיב את סל הטיפולים בנושא. עד כה, התוצאות של הטיפול החדשני נראות מבטיחות.
כאמור, יתר לחץ דם היא תופעה קלינית נפוצה בעולם המפותח. המחקרים שנערכו בתחום מצביעים על כך שכ-40% מקרב האוכלוסייה בעולם המערבי סובלים מיתר לחץ דם ברמה כזו או אחרת. מדובר בבעיה אשר מחריפה כתלות בגורמים נוספים כגון גיל, מחלת כליה כרונית והשמנת יתר. ואכן, הקשר שבין יתר לחץ דם לבין פעילות עצבי הכליה, איננו תגלית חדשה. למשל, בעבר הרחוק היה נהוג לכרות את העצבים הסימפתטיים אשר מובילים אל הכליה באופן לא סלקטיבי בכדי להתמודד עם יתר לחץ דם. פעולה זו הייתה מבוצעת בניתוח פתוח ונודעה בשל יעילותה. עם זאת, היא נודעה גם בתופעות הלוואי הקשות שאפיינו אותה. למשל, פגיעה בעצבים נוספים.
חוזרים לקשר שבין עורקי הכליה ויתר לחץ דם
עם התפתחותן של תרופות נוגדות לחץ דם, ובעקבות ההתקדמות הפרמקולוגית, הופסק טיפול כריתת העצבים. עם זאת, המעבר לטיפול תרופתי לא פתר את בעיותיהם של חולים רבים. למעשה, כ-33% מהסובלים מיתר לחץ דם אינם מסוגלים, גם ביחד עם המינון התרופתי הגבוה ביותר, להגיע לאיזון הדרוש. אי לכך, מחקרים רפואיים רבים ניסו (ומנסים) לתת מענה לחולים אלה.
במרכז הרפואי ת"א מבקשים לחזור ולטפל ביתר לחץ דם על בסיס הקשר שבין הבעיה הנ"ל ובין פעילותם של עצבי הכליה. זאת על ידי צריבת עורקי הכליה. מטרתה של הצריבה הינה לנטרל את העצבים הסימפתטיים מסביב לעורקי הכליה, האחראים על שליחת אותות עצביים למוח שגורמים להיצרות עורקים (וכפועל יוצא מכך ליתר לחץ דם).
למי מיועד הטיפול?
הטיפול החדשני במרכז הרפואי ת"א מיועד לנשים וגברים אשר סובלים מיתר לחץ דם והתגלו כעמידים לטיפול התרופתי הרגיל. עסקינן באוכלוסייה אשר איננה מצליחה להגיע לאיזון בלחץ הדם, וזאת גם חרף טיפול רצוף של כשנה וחצי, במינונים מקסימאליים וברמה של שלוש תרופות לפחות.
הטיפול מיועד לחולים אלה כל אימת שהעלייה בלחץ הדם אצלם איננה משנית למחלה אחרת. כמו כן, טיפול בצריבת עורקי הכליה תלוי בפרמטרים נוספים כגון גיל המטופל, ערך לחץ הדם והמחלות הנלוות. התוויות הנגד הללו מוגבלות למטופלים עם טרשת קשה או היצרות בעורק הכליה. חשוב להדגיש כי גם כאשר העורקים באחת הכליות אינם מאפשרים את ביצועה של הצריבה בבטחה, ניתן עדיין לבצע הליך צריבה בעורקיה של הכליה השנייה.
תוצאות משביעות רצון – תקווה לעתיד
בשנה האחרונה, הצטבר ניסיון רב במרכז הרפואי ת"א בביצוע ההליכים הנ"ל. הממצאים מתיישרים עם המחקר הקליני בנושא ומעידים על ירידה הדרגתית בלחץ הדם לאחר הפעולה. ירידה זו אפשרה (ומאפשרת) הפחתת התרופות הניטלות על ידי המטופל לצורך איזון לחץ הדם. המומחים במרכז הרפואי ת"א מציינים גם כי בקרב חולים מסוימים, התייתר לחלוטין הצורך בטיפול תרופתי. כמו כן, לא דווח באף אחד מהמקרים על התפתחות של לחץ דם נמוך או אי ספיקת כליות כתופעות לוואי לטיפול הצריבה.
ההערכות הן כי נפח הפעילות של צריבת עורקי כליה יגדל באופן משמעותי בעתיד, וזאת ככל שהמחקר הקליני יעיד על בטיחות ואפקטיביות הפעולה. ההליך החדשני מבוצע במרכז הרפואי ת"א על ידי מנהל היחידה לרדיולוגיה פולשנית, ד"ר יצחק קורי, ומנהל המחלקה הכירורגית, פרופ' יהודה וולף.