ניתוח מדיאסטינוסקופיה
מדיאסטינוסקופיה היא בדיקה שמתבצעת במסגרת ניתוח לכל דבר. הבדיקה מאפשרת לבדוק רקמות באיזור המדיאסטנום – האיזור שבין שתי הריאות. זהו איזור רגיש במיוחד שכולל את הלב, כלי הדם המובילים אליו, קנה הנשימה והוושט ואת בלוטות הלימפה. זהו איזור שקשה לאבחן בו בעיות ללא בדיקה זו, בעיקר כאשר מדובר במחלות דלקתיות, גידולים וכדומה.
בדיקת מדיאסטינוסקופיה מסייעת לבדוק בעיות שונות כמו מחלות דלקתיות באיזור הריאות והלב, ביניהן למשל שחפת, אבחון של גידולים באיזור המדיאסטנום שקשה לבדוק אותם בדרך אחרת ולאבחן את מהותם, חולים עם גידולים באיזור הריאות יכולים לעבור בדיקת מדיאסטינוסקופיה כדי לבדוק האם קיימים גידולים ממאירים נוספים באיזור ואם יש גרורות למיניהן.
מהלך ניתוח מדיאסטינוסקופיה
בדיקת מדיאסטינוסקופיה היא כאמור בדיקה ניתוחית. כמו לפני כל ניתוח גם לפני בדיקה זו יש להיות בצום של כ-12 שעות לפני הניתוח. בנוסף, לפני הניתוח מתקיימת בדרך כלל בדיקת רופא במחלקת כירורגית המתמחה בניתוחי חזה ומתבצעת הדרכה לקראת הניתוח והכנה בהתאם. הניתוח עצמו מתבצע בהרדמה כללית כאשר המטופל הנבדק שכוב על גבו.
הרופא המנתח מבצע חתך קטן מעל עצם החזה, הסטרנום. לאחר יצירת החתך מוכנס פנימה מכשיר מדיאסטינוסקופ אל האיזור המדיאסטנום. מכשיר זה מאפשר לאסוף דגימות שונות של רקמות, הפרשות ותאים מהאיזור ולמסור אותן לאחר מכן לבדיקה מעבדתית מתאימה.
לאחר לקיחת הדגימות למעשה הסתיימה הבדיקה, שמתבצעת לאורך כ-45 דקות בממוצע. המדיאסטינוסקופ מוצא מאיזור הבדיקה והחתך נסגר בתפירה על ידי תפרים נמסים וחבישה.
לאחר הניתוח מועבר המטופל להתאוששות ונמצא תחת בקרה כמו כל מטופל לאחר ניתוח. רופאים בודקים את לחץ הדם, הדופק, מצב ההכרה, הנשימה וכדומה. אחת מתופעות הלוואי של הבדיקה היא כאבים קלים ולכן ניתנים גם משככי כאבים בהתאם להוראות הרופא המרדים.
לרוב לאחר הניתוח נשארים בהשגחה במחלקה הכירורגית במשך יממה. אחיות המחלקה והרופאים ממשיכים לבדוק ולנטר את מצב המטופל ובמידה והכל תקין, החולה משוחרר לאחר יממה מבית החולים.
תוצאות בדיקה מדיאסטינוסקופיה
בדיקה מדיאסטינוסקופית היא למעשה בדיקה המועברת לאבחון פתולוגי. הבדיקה המעבדתית מתקבלת לאחר מספר ימים מיום הניתוח עצמו. חשוב לדעת שגם בימים לאחר הניתוח ועד להזמנה החוזרת במרפאה הכירורגית יש צורך במנוחה, אין לנהוג וחשוב להימנע מפעילות גופנית מאומצת. רופא יבדוק את מצב המטופל בימים שלאחר הבדיקה וכן יוצגו לו התוצאות של הבדיקה הפתולוגית, בהתאם למה שנבדק.
תופעות הלוואי
לאחר הבדיקה יכולות להיות אדמומיות באיזור הצלקת, כאבים קלים וחוסר נוחות. כל התופעות האלו ייבדקו על ידי הרופא המפקח ויטופלו במידת הצורך באמצעות משככי כאבים ותרופות שונות. אם זאת, במידה ויש עלייה בחום הגוף או כל תופעה חריגה אחרת, יש להגיע לבית החולים במהירות.