מדי שנה, כ-4,000 מטופלים עוברים בישראל ניתוח החלפת מפרק ירך. מרבית המנותחים זקוקים לטיפול הרפואי הנ"ל בגין שחיקת סחוסים. למעשה, שחיקת סחוסים היא תופעה קלינית אשר כ-80% מהאוכלוסייה סובלים ממנה ברמה מסוימת עד גיל 65. לעיתים, מפרק ירך חולה נגרם כתולדה משבר, מחלה מולדת או דלקת כרונית.
כיום, הדרך הנפוצה לטפל במפרק ירך חולה היא באמצעות ניתוח כירורגי של החלפתו. מחקרים שנערכו בתחום הצביעו על כך שכ-90% מהמנותחים מדווחים על הקלה משמעותית בתופעה. זאת לעומת טיפולים שמרניים כגון סטרואידים, תרופות נוגדות דלקת או פיזיותרפיה, אשר מספקים מענה חלקי בלבד הבא לידי ביטוי בהקלה על התנועה ושיכוך כאבים.
ישנן מספר גרסאות לניתוח החלפת מפרק ירך. הניתוח, על שלל גרסאותיו, מבוצע בהרדמה אפידורלית או בהרדמה מלאה. במהלכו, המנתח מגיע למפרק, דרך השרירים, וזאת לאחר ביצוע חתך בצד הירך בגודל של כ-10-20 ס"מ. לאחר מכן, הראש הפגוע מוסר ומוחלף בראש מפרק מלאכותי העשוי מקרמיקה או קובלט-כרום. כאשר המנותח יוצא מהניתוח (ששיעורי הצלחתו גבוהים במיוחד), הוא עובר תחילה לאשפוז ולאחר מכן לשיקום. בהתאם להנחיות הרופא, ובמידת הצורך, ייתכן והמנותח יזדקק לקביים, כיסא גלגלים או הליכון. בהמשך, פיזיותרפיסט מומחה יסייע למנותח להסתגל למפרק החדש וללמוד כיצד ללכת עליו בבטחה.
ניתוח החלפת מפרק ירך בשיטה זעירה-פולשנית
במרכז הרפואי "אסף הרופא", התחילו לאחרונה לבצע ניתוח חדשני להחלפת מפרק ירך בשיטת ה-THA (הגישה הקדמית). מדובר בניתוח זעיר פולשני אשר חוסך הגבלות רבות מהמנותח ומאיץ באופן משמעותי את זמן ההחלמה. בדומה לטיפולים רפואיים רבים, גם הניתוח הזעיר להחלפת מפרק הירך התפתח מאד במרוצת השנים. למעשה, הגישה הזעירה נוסתה באירופה לראשונה כבר בשנת 1947. עם זאת, לא היה בה כדי "לכבוש את הבכורה" (ובמשך כ-60 שנה ההליך בוצע בניתוח הכירורגי המסורתי).
ככל שהטכנולוגיה הרפואית התפתחה, ובזכות נחישותו של ד"ר ג'ואל מת'תא (מנתח אמריקני מקליפורניה שצבר לעצמו שם עולמי בתחום), הבשורה הגיעה כעת גם למנותחים בישראל. ד"ר מת'תא שיכלל את הגישה הזעירה באופן משמעותי ופעל רבות לקדמה. במסגרת עבודתו, המנתח המוכשר אף עיצב וייצר שולחן ניתוחים חדשני ומיוחד המעניק לרופא גישה חזיתית למפרק (ולא דרך הגב או מהצד כפי שנהוג בשאר השיטות).
לאחר ביצוע של יותר מ-1,000 ניתוחים מוצלחים, ד"ר מת'תא החל לסייע בהכשרת מנתחים אורתופדיים רבים מכל העולם. בין השאר, פקדו את ההשתלמויות הללו גם שני מנתחים בכירים מישראל – ד"ר רמי כרדוש וד"ר ירון בר זיו, שניהם מבית החולים "אסף הרופא".
ההבדלים בין הניתוח החדשני לגישות המסורתיות
הניתוח החדשני להחלפת מפרק הירך נהנה ממספר יתרונות לעומת הגישה המסורתית. ראשית, על מנת להגיע למפרק החולה בניתוח המסורתי, המנתח צריך ליצור נתק בין הירך והשרירים. כתוצאה מכך, המנותח סובל מיותר כאבים, יותר הגבלות, והליך שיקום ממושך. כמו כן, קיים גם סיכוי לצליעה אשר נובע מחוסר איזון באגן ו/או אי שוויון בין הרגליים. לעיתים, בעקבות התופעות הללו, אין מנוס מהגבהה מסוימת של הרגל הלא מנותחת. לעומת זאת, ניתוח מפרק ירך בשיטה הקדמית מבוצע באופן מאד דומה אך ללא צורך להפריד בין השרירים לירך.
בדומה לגישה המסורתית, גם הניתוח הזעיר הפולשני נעשה בהרדמה אפידורלית-אזורית או מלאה. עם זאת, העובדה שהשרירים והגידים אינם מנותקים מהירך במהלך הניתוח מקלה באופן משמעותי על הליך השיקום ועל תופעות הלוואי. השיטה החדשה שומרת על מעטפת השרירים, גורמת פחות טראומה לגוף, ולא מולידה צורך בהגבלות אשר מאפיינות את הניתוח המסורתי. כמו כן, המפרק שמוחלף נהנה מיציבות גבוהה והשליטה בו על ידי המנותח טובה יותר.
על פי ד"ר בר זיו, ניתוח זעיר פולשני להחלפת מפרק ירך נמצא בסל הבריאות והוא מבוצע בישראל אך ורק במרכז הרפואי "אסף הרופא". זהו ניתוח אשר מיועד למטופלים שרופא אורתופד אבחן כי הם סובלים משינויים שחיקתיים בסחוס של מפרק הירך. אבחנה זו צריכה להיות מבוססת הן על צילומי רנטגן והן על בדיקה גופנית מקצועית.