שברים הינם תופעה נפוצה אשר מטופלים רבים נאלצים להתמודד עמה מדי שנה. בניגוד לשברים "פשוטים" המתאחים באופן טבעי עם הזמן, ישנם שברים אשר איחויים דורש זמן החלמה ממושך ואף ניתוח ממוקד. לא אחת, שברים מסובכים אינם מתאחים כלל וזאת (בעיקר) בעקבות המבנה האנטומי המקיף את אזור השבר.
לעיתים, מתגלה חוסר ברקמות התמיכה לעצם ובציפוי רקמות השריר. במקרים אלה, ייתכן כי אספקת הדם לאזור תהיה איטית, ותולדה מכך, תהליך הריפוי יתארך. על מנת לסייע באיחוי שברים, פותחו בשנים האחרונות מספר טכנולוגיות חדישות. בין השאר, התפתחו ניתוחי השתלת תאי גזע לצורך סיוע באיחוי שברים.
בנובמבר 2011, בוצע במחלקה האורתופדית במרכז הרפואי "זיו" בצפת, ניתוח מוצלח להשתלת תאי גזע (תאי אב – Stem Cells). הניתוח החדשני, אשר נועד לזרז איחוי שברים, בוצע עד עתה רק בארבעה מרכזים רפואיים אחרים בישראל. במהלך הניתוח במרכז הרפואי "זיו", אשר נועד לסייע למטופלת שסבלה מאיחוי לא תקין בקרסול ובירך, נשאבו מאגן האישה תאי גזע בריכוז גבוה בעלי יכולת להתפתח לרקמות שונות או איברים. לאחר השאיבה, תאי הגזע בודדו, עובדו והוזרקו לקרסולה וירכה של המטופלת. בעקבות השתלת תאי הגזע, רקמת החיבור בסביבת העצמות באיברים המדוברים חודשה והשברים התאחו בהצלחה מרשימה.
הניתוח בוצע על ידי מנהל המחלקה האורתופדית במרכז הרפואי "זיו", ד"ר אלכסנדר לרנר, ומנהל המכון ההמטולוגי במרכז הרפואי, ד"ר דלי נג'יב. המומחים אשר ערכו את הניתוח ציינו כי עלולים להיווצר בתהליך איחוי השברים מצבים בהם לא תתאפשר החלמה תקינה בגין חלקי עצם שאינם מצויים בקו ישר, זה מול זה. כמו כן, הם הוסיפו כי מבחינת כשל בהחלמה של עצם ניתן להבחין בשני סוגים עיקריים – מיעוט רקמת עצם מחד, ורקמת עצם אשר איננה במקומה מאידך. שני הכשלים הללו מונעים החלמה תקינה בסופו של היום.
מהם תאי גזע?
תאי אב הינם תאים ראשוניים של הגוף אשר שורה ארוכה של תאים (לרבות תאי עצם) מתפתחת מהם. תאי האב מהווים למעשה את הבסיס לתאים במערכת החיסון, העור, הדם ועוד. תאים אלה הינם המקור לכל רקמות החיבור בגוף האדם כולל שרירים, שומנים, סחוס ועצמות. במהלך התמיינותם, תאי האב נהפכים לתאים שונים באמצעות אותות ייחודיים. בעקבות ההתפתחות הטכנולוגית המרשימה במחקר תאי גזע, ניתן כיום לאבחן ולבודד מתוך מח עצם תאי אב.
למעשה, לאחר שאיבה של תאי גזע בריכוז גבוה, הטכנולוגיה הקיימת מאפשרת איתור ובידוד תאים מתאימים מבין מיליוני תאים אחרים. תאי גזע זכו לכינוי "חלקי החילוף של הגוף" ולא בכדי. המחקר בתחום התפתח בשנים האחרונות באופן ניכר. יתרה מכך, יש הסבורים כי מחקר תאי הגזע הולך לשנות את עולם הרפואה לבלי היכר.
כבר היום, השתלת תאי גזע מאפשרת התמודדות עם מחלות חיסוניות, ממאירות ותורשתיות. זאת ועוד, המחקר הרפואי עוסק גם בניסיונות להשתמש בתאי אב לצורך פיתוח רקמות עצם וסחוס, תאי לב, כלי דם, תאים יוצרי אינסולין (לטובת חולי סוכרת, למשל), תאי מערכת עצבים מרכזית ועוד. כעת, עלה בידיו של המרכז הרפואי "זיו" להתגאות בניתוח מוצלח של תאי גזע אשר הביא לאיחוי מרשים של השברים ברגלה של המטופלת.
הניתוח הראשון מסוג זה, בשנת 2009 ב"הדסה"
הניתוח החדשני במרכז הרפואי "זיו" נעשה כשנתיים לאחר הפעם הראשונה בה הושתלו תאי גזע לאיחוי שברים בישראל. הבכורה נתונה לבית החולים "הדסה" בירושלים. בשנת 2009, החליטו במחלקה האורתופדית ב"הדסה" לנסות לסייע בתהליך איחוי שברים על ידי השתלת תאי גזע. במסגרת ניסוי קליני מבוקר, כשבעה חולים עברו את הטיפול בהצלחה מרשימה בבית החולים בירושלים.