הדיון בקשר בין יין אדום לבריאות התחיל הרבה לפני זמננו. כבר לפני כ- 2500 שנה, המליץ היפוקרטס, אבי הרפואה, על שתיית יין קבועה ומתונה כסגולה לבריאות טובה. במשך אלפי שנים, נחשב יין למשקה בריא יותר ממים, בשל איכותם הירודה של המים באירופה, ובמאה התשע-עשר ניטעו באוסטרליה כרמים רבים על ידי רופאים, שהשתמשו ביין, כבסיס לתרופות.
הפרדוקס הצרפתי
בשנת 1990 גילו מדענים כי שכיחות מחלות הלב בקרב תושבי צרפת, נמוכה מהממוצע העולמי, על אף שהתפריט שלהם מורכב ברובו ממאכלים עתירי שומן רווי. בשנת 1992 כללו מדענים מאוניברסיטת הארוורד, צריכה מתונה של יין אדום, בין שמונה הדרכים להורדת הסיכון למחלת לב. על פי מחקרים רבים, החומרים מונעי החמצון המצויים בקליפות ובגרעיני הענבים הם הגורמים להשפעתו החיובית של היין האדום על בריאות הלב וכלי הדם. על פי מחקרים אחרים דווקא האלכוהול שביין הוא האחראי להשפעה חיובית זו.
החומרים הפעילים ביין והשפעתם על הבריאות
היין מכיל אלכוהול וחומרים מונעי חמצון המשפיעים, כל אחד בדרכו, על מערכות הגוף השונות.
אלכוהול
אלכוהול שנצרך במידה מתונה, מעכב את התפתחות טרשת העורקים. בנוסף, הוא מגביר את ייצור הכולסטרול הטוב – HDL ומקטין יצירה של קרישי דם, על ידי כך שהוא חוסם את גורם הקרישה, תרומובין. שתי השפעות חיוביות נוספת של האלכוהול הן הגדלת הסבילות לגלוקוז והגברת הרגישות לאינסולין – גורמים המגנים מפני התפתחות של סוכרת.
פוליפנולים (Polyphenol)
על פי מספר מחקרים, לחומרים נוגדי החמצון המצויים ביין, תכונות חיוביות רבות. הם תורמים למניעת טרשת העורקים, על ידי הפחתת יצירת קרישי דם, מצמצמים תגובה דלקתית, מונעים את החמצון של הכולסטרול הרע – LDL, מקטינים את ייצור תאי הידבקות ומגבירים את יצור ה- NO – חומר המרפה את השריר בכלי הדם ומאפשר זרימה תקינה של דם.
על פי מחקרים נוספים, לפוליפנולים יש גם תכונות המונעות היווצרות סרטן ותכונות המגנות על מערכת העצבים.
מקורם של הפוליפנולים הוא בקליפות ובגרעיני הענבים. יינות אדומים נמצאים במגע ארוך עם הקליפות והגרעינים בניגוד ליינות לבנים שאינם באים איתם במגע כלל, לכן ריכוז הפוליפנולים ביינות אדומים גבוה פי 10 מאשר ביינות לבנים.
השפעות צריכה מתונה של יין על מחלות שונות
על פי מחקרים רבים, צריכה מתונה של יין אדום קשורה בסיכון נמוך למחלות כלי דם, בהקטנת הסיכון למספר סוגי סרטן וכבעלת השפעות על מחלות נוספות.
מחלות לב וכלי דם
לצריכה מתונה של יין אדום יש השפעה על מספר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. האלכוהול והפוליפנולים שביין מהווים חומרים נוגדי קרישה והם מעכבים את הידבקות טסיות הדם – אחד הגורמים לטרשת העורקים. שתייה מתונה של יין משפרת את תפקוד התאים המרפדים את כלי הדם ומשפרת את גמישות כלי הדם. בכך היא תורמת לירידה בלחץ הדם.
סרטן
אלכוהול ידוע כמחולל סרטן ולמרות זאת מספר מחקרים העלו כי צריכה מתונה של יין יכולה להקטין את הסיכון למספר סוגי סרטן בניהם: סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן השחלות. ניסויים על בעלי חיים הצביעו על כך שהפוליפנולים שביין מדכאים היווצרות של תאי סרטן.
סוכרת מסוג 2
בניסויים שנעשו על בעלי חיים ובמבחנה הוכח כי מספר פוליפנולים יכולים לעכב מצבים של יתר סוכר בדם ולפשר את תפקודם של תאי הביתא בלבלב – התאים המפרישים אינסולין. באחד המחקרים הבודדים שנערכו בקרב בני אדם,, הורידה צריכה של 150 מ"ל יין במשך עשרים ושמונה ימים, את רמות הסוכר, האינסולין וההמוגלובין בדמם של הנבדקים.
שיטיון, שבץ ואלצהיימר
מחקרים שנערכו בבעלי חיים, הצביעו על כך שצריכת יין אדום בכמות מתונה עשויה להקטין את הסיכוי למחלות נוירולוגיות שונות. אחת ההשערות היא שהחומרים נוגדי החמצון שביין מונעים נזקים הנגרמים למוח על ידי חמצן.
מחלות ריאה
מספר מחקרים העלו כי לצריכה מתונה של יין יש השפעה חיובית על תפקוד הריאות, על תסמונת מצוקה נשימתית חדה ועל מחלת ריאות חסימתית כרונית.
מערכת העיכול
מסקירה שנערכה בקרב 10,000 מבוגרים, עלה כי צריכת יין מתונה קשורה לשיעור נמוך יותר של זיהום הנגרם על ידי החיידק הליקובקטר פילורי.
מה יותר בריא, יין אדום או לבן?
כאמור, ליין אדום יש יותר יתרונות בריאותיים מאשר ליין לבן, היות ויין אדום תוסס עם הקליפות והגרעינים – מקור הפוליפנולים, ויין לבן נעשה ללא מגע עם הקליפות והגרעינים. חוקרים באוניברסיטת דייויס שבקליפורניה, אחד ממרכזי המחקר המובילים בעולם בנושא היין גילו כי הריכוזים הגבוהים ביותר של פוליפנולים מונעי חימצון, נמצאים בקברנה סוביניון, ואחריו פטיט סירה ופינו נואר ובמרלו יש ריכוזים נמוכים יותר.