מה צריך לעשות כשיש כבד שומני?

כבד שומני, שנקרא גם סטאטוזיס, הוא מצב שבו מצטברים שומנים בתוך תאי הכבד. למרות שזהו מצב נפוץ בקרב האוכלוסייה, הוא עלול להתפתח לבעיות חמורות יותר, כמו דלקת כבד שומני (סטאטוהפטיטיס) ואף שחמת, אם אינו מטופל כראוי.

מחלות כבד

במאמר זה נסביר מה לעשות כשיש כבד שומני, נציג את הגורמים האפשריים, נבין איך לזהות את המצב, ונציג שיטות יעילות לטיפול, לצד הקפדה על אורח חיים בריא.

גורמי סיכון לכבד שומני

כבד שומני עשוי להיגרם משילוב של גורמים גנטיים ואורח חיים, הכוללים:

  • הצטברות של שומן בטני קשורה ישירות לכבד שומני.
  • סוכרת סוג 2 ועמידות לאינסולין עלולים לגרום לשינויים במטבוליזם השומנים בגוף.
  • צריכה מופרזת של אלכוהול היא אחת הסיבות המרכזיות לכבד שומני אלכוהולי.
  • תזונה עשירה בסוכרים פשוטים ושומנים רוויים עשויה לתרום למצב.
  • חלק מהתרופות יכולות לגרום להצטברות שומנים בכבד.

איפה יש יותר סוכר, במשקה קולה או מיץ טבעי?

צפו בסרטון של דוקטור אולגה רז ואולי התשובה תפתיע אתכם!

תסמינים שכיחים

במקרים רבים, כבד שומני אינו מלווה בתסמינים שניתן להבחין בהם בקלות, אך לעיתים עשויים להופיע תסמינים המעידים על הבעיה. תחושת עייפות מוגברת היא אחד הסימנים השכיחים, ולעיתים אנשים חשים כאבים או אי נוחות באזור הבטן הימנית העליונה.

במצבים חמורים יותר, ניתן להבחין בתופעות כמו צהבת, שבה העור והעיניים מקבלים גוון צהוב, או נפיחות בבטן שמצביעה על הצטברות נוזלים, לכן כדי להבין מה לעשות כשיש כבד שומני, יש לאבחן נכון את המצב. לכן בשלב הראשון הרופא עשוי להמליץ על ביצוע בדיקות דם שמספקות נתונים על תפקודי הכבד.

קיימות גם אפשרויות לבדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד או סריקות מתקדמות יותר, ולעיתים מתבצעת ביופסיה של הכבד לצורך קבלת תמונה מדויקת של המצב.

מה לעשות כשמגלים כבד שומני?

יתרונות בריאותיים של פחמימות

אחת הדרכים החשובות ביותר להתמודד עם כבד שומני היא שינוי אורח החיים והתזונה. ירידה במשקל של חמישה עד עשרה אחוזים מהמשקל הכולל עשויה לשפר בצורה משמעותית את מצב הכבד.

מעבר לתזונה ים-תיכונית, העשירה בירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים ושמנים בריאים כמו שמן זית, נמצאה יעילה בהאטת ההחמרה של המצב. כדי להבין מה לעשות כשיש כבד שומני, חשוב להבין את חשיבות הפחתת העומס על הכבד, ומומלץ להימנע ממשקאות ממותקים, מאפים עתירי סוכר ושומנים רוויים.

פעילות גופנית מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול בכבד שומני

פעילות אירובית, כמו הליכה מהירה או רכיבה על אופניים, משפרת את רגישות הגוף לאינסולין ומסייעת בהפחתת הצטברות השומנים בכבד. גם ניהול נכון של מחלות רקע תורם רבות לשיפור המצב, והקפדה על רמות סוכר תקינות בדם חיונית במיוחד לאנשים הסובלים מסוכרת.

אנשים שתוהים מה לעשות כשיש כבד שומני, מקבלים המלצות רפואיות לאיזון שומני הדם באמצעות תזונה מתאימה או תרופות כדי לסייע בטיפול בטריגליצרידים וכולסטרול גבוהים. שמירה על לחץ דם תקין מפחיתה את העומס על הכבד ותורמת לתפקודו התקין.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד