כל אדם בוגר, צריך ללכת לרופא שיניים פעם בשלושה חודשים בשביל לעבור ביקורת. במהלכה הרופא יבחן את השיניים שלו ויצלם אזורים שונים בלסת, על מנת לוודא שאין שם חורים או דברים אחרים שמחייבים טיפול.
במידה ונמנעים מללכת לרופא שיניים במשך תקופה ארוכה, אזי שהחורים עלולים לגדול עד כדי כך שיהיה צורך לבצע טיפול עמוק יותר בשן, הכוונה היא לטיפול בשורש שלה. מדובר על סוג טיפול הרבה יותר משמעותי, הרבה יותר ארוך, וצריך להודות שהוא גם טיפול הרבה יותר כואב ולא נעים.
טיפול שורש נועד למקרים בהם הבסיס של השן חולה ויש לטפל בו. זה קורה כאשר נוצר חור בשן, ואליו נכנסים חיידקים ויוצרים עששת במקום, קרי זיהום שמפרק למעשה את בסיס השן וגורם להרס שלה. במקרה כזה השכבות שמגנות על השן ונותנות לה את המראה המקורי שלה, נהרסות, כולל שכבת מוך השן, שהיא שכבה רכה הכוללת בתוכה כלי דם ועצבים. כאשר עששת מגיעה לשכבה זו, הכאב הוא עצום אך הבעיה היא מהותית יותר, ייתכן מאוד שעצם השן תיהרס. לכן יש לטפל בבעיה בהקדם.
מה זה טיפול שורש וכיצד הוא מבוצע?
טיפול שורש הוא למעשה התערבות כירורגית באזור, על ידי סילוק רקמות הדלקת מתעלות השן שנמצאות במצב של הרס מתקדם. נצטרך לעבור טיפול כזה, אם לא נקפיד על היגיינה של הפה וכן אם לא נקפיד ללכת לרופא שיניים בהקדם בשביל לטפל בבעיה בשלב מוקדם.
אחרי שהרופא מאבחן את הבעיה ומבצע בדיקות שונות בשביל לראות שאכן יש צורך לבצע טיפול שורש, למשל, בדיקות תגובה לקור ולמגע, בדיקה של רקמות החניכיים, אז הוא יחליט כיצד לגשת לעניין ואיך לבצע את הטיפול.
הטיפול נעשה בהרדמה מקומית. לאחר מכן, הרופא יבודד את השן בה הוא מתכוון לטפל על מנת שלא יפגע בשיניים אחרות ויוכל להתעסק רק איתה. בשלב הראשון הוא יסיר את הכותרת של השן, לאחר מכן יסיר את העששת מתעלות השן, ולבסוף הוא יבצע איטום של פתח השן וישתמש בכתר זמני שיחליף את הכתר שנפגע בעת שהוא הסיר אותו. לאחר תקופת זמן, כשהשן תחלים, יהיה צורך להגיע לטיפול נוסף לצורך החלפת הכתר הזמני בקבוע.
ישנם מספר סוגי טיפולי שורש
- חידוש טיפול שורש תעלה אחת
- חידוש טיפול שורש 2 תעלות
- חידוש טיפול שורש 3 תעלות
- טיפול שורש תעלה אחת
- טיפול שורש תעלה 2 תעלות
- טיפול שורש תעלה 3 תעלות
הסיבות לצורך בטיפול שורש
קיימות לא מעט סיבות שמביאות מטופלים רבים לצורך בטיפול שורש. כדי להימנע מטיפול שורש מומלץ לשמור על כללי היגיינה בפה, כלומר ציחצוח נכון ושימוש בשטיפת פה ובחוטים דנטליים, וביקור תקופתי אצל רופא שיניים ושיננית.
- מצב מתקדם של עששת, אשר פגעה במוך השן וגורמת לכאבים עזים בשיניים.
- דלקת או זיהום במוך השן.
- מצב בו השן נשברה בצורה שחשפה את מוך השן לזיהום סביבתי.
- סתימה עמוקה שגרמה פגיעה במוך השן.
- סתימה ישנה אשר מתחתיה נוצר חור נוסף שפגע בסופו של דבר במוך השן והביא את המטופל לכאבים חדים ולצורך בפתיחת הסתימה הקיימת וביצוע טיפול שורש ייסודי.
- טראומה לשן שנגרמת ממכה חזקה או מנשיכה של דבר מה קשיח כמו חרצן או גוף זר בתוך האוכל.
- נסיגת חניכיים שמביאה לחשיפת מוך השן ולהידבקות בדלקת שפוגעת בו.
תסמינים שמובילים לביצוע טיפול שורש
לא תמיד ניתן לקבוע האם צריך לבצע טיפול שורש במטופל, רק על פי צילומים מתאימים (צילום פריאפיקלי/צילום נשך) ולעיתים רק תסמינים קליניים עליהם מצביע המטופל, הם שיסייעו לרופא המטפל לקבוע, האם יש צורך בטיפול שורש או לא. האינפורמציה שנותן לנו המטופל וסוג הכאב שהוא מרגיש הם אלה שיקבעו איזה טיפול יינתן לו.
- כאב חדש שאינו נגרם מגורם חיצוני כמו אכילת דבר מה קר או מתוק.
- כאב שיניים בלתי נסבל שנגרם על ידי חום או קור ולא עובר במשך זמן רב יחסית.
- שן שרגישה מאוד לנקישות נקודתיות.
- המטופל מדווח על תחושה של דופק בשן.
- כאב שיניים שמקרין גם לאיזורים אחרים בפניו של המטופל כמו הרקה או האוזן.
- שן שזזה או מתנדנדת. שן שמרגישה גבוהה מידי.
כמה זמן נמשך הטיפול וכיצד יש לנהוג בסיומו?
טיפול שורש נמשך בדרך כלל שעה, אך במידה והמצב מורכב יותר, הוא עלול להימשך גם יותר זמן. כאמור, יהיה צורך להגיע לטיפול נוסף בהמשך, וייתכן מאוד שאם הבעיה מורכבת ומסובכת, הרי שהרופא יבקש להגיע למספר טיפולים לאחר מכן.
אחרי הטיפול, יש להימנע מאכילה ושתייה במשך מספר שעות, רצוי מאוד לא לאכול דברים קרים או חמים מדי, עד שהשפעות הטיפול עוברות. בעיקרון הטיפול איננו כואב ולא צפוי כאב בסופו, אך אם יש צורך, אפשר להשתמש במשככי כאבים מתאימים.