
בדיקת אי.אם.ג׳י (EMG) להולכה שרירית ועצבית
אלקטרומיוגרפיה (EMG) היא בדיקה אבחנתית המודדת את הפעילות החשמלית של השרירים והעצבים. בדיקה זו משמשת לעתים קרובות כדי לסייע באבחון מצבים המשפיעים על השרירים והעצבים, כגון ניוון שרירים, מיאסטניה גרביס (מחלה אוטואימונית, אשר מתאפיינת בחולשת שרירים בעוצמה משתנה ומחמירה, ובהתעייפות לאחר הפעלת שריר ממושכת), ותסמונת התעלה הקרפלית (Carpal tunnel syndrome).
היתרונות של בדיקת EMG:
בדיקת EMG יכולה לספק מידע רב ערך על בריאותם ותפקודם של השרירים והעצבים. מידע זה יכול לעזור לרופאים לאבחן מצבים המשפיעים על אזורים אלה בגוף, כגון נוירופתיה, תסמונות דחיסת עצבים והפרעות שרירים. בדיקת EMG יכולה גם לעזור לרופאים לקבוע את חומרת המצבים הללו ולעקוב אחר התקדמותם לאורך זמן. כאשר מבצעים בדיקת EMG יחד עם בדיקה ניורולוגית להולכת חשמל בעצבים, ניתן להחליט בוודאות שמקור הבעיה מחולשה שרירית או פגיעה עצבית.
אינדיקציות לבדיקת EMG:
בדיקת EMG עשויה להיות מומלצת לחולים החווים תסמינים כגון חולשת שרירים, חוסר תחושה או עקצוץ בזרועות או ברגליים, או כאבי שרירים. זה עשוי לשמש גם לאבחון מצבים כגון תסמונת התעלה הקרפלית, נוירופתיה היקפית ומיאסטניה גרביס.
זימון תור מהיר באופן פרטי
מלאו את הטופס:
קונטרא-אינדקציוצת (התוויות נגד) לבדיקת EMG:
אסור לבצע מחקרים אלקטרו-דיאגנוסטיים (EDX), EMG לדוגמה, במטופלים עם חוטי חשמל חיצוניים, כמו חוטי קוצב לב חיצוניים, וכו'. חוטים פנימיים, אינם התווית נגד, אך יש להשתמש בשריר של גפה נגדית. מטופלים עם קוצבי לב מושתלים ודפיברילטור מושתל, אינם מהווים התווית נגד לבדיקות הולכה עצבית (NCS). מספר מחקרים לא הראו שום עיכוב קוצב במהלך הבדיקות, אך דווח על מקרה אחד של כשל בקוצב עקב גירוי עצבי היקפי. לא דווח על מקרים של הפעלת דפיברילטורים אוטומטיים (IACD) מושתלים על ידי הבדיקות העצביות הנ"ל. עבור חולים עם דיפבלרטור מושתל, אין לבצע גירוי ליד ההתקן המושתל ויש להשתמש בגפה הנגדית במידת האפשר. יש לשמור על עוצמות הגירוי מתחת ל-1 הרץ ורוחב הדופק יהיה מתחת ל-0.2 אלפיות השנייה, מכיוון שבאופן תיאורטי, המכשיר עלול לבלבל אותו כקומפלקס QRS/קצב לב. יש להימנע גם מגירוי חוזר.
מטופלים עם הפרעות דימום או עם נוגדי קרישה אינם מהווים התווית נגד ל-EMG. עם זאת, יש לנקוט משנה זהירות במהלך בדיקת המחט. יש חוסר בהנחיות רשמיות, אבל יש כמה המלצות כלליות: יש להשתמש במחט המדידה הקטנה ביותר שקיימת, יש להגביל את הלימוד לשרירים שטחיים, להימנע משרירים עמוקים שעלולים לדחוס מבנים נוירולוגיים ולהימנע משרירים עם כלי דם גדולים בקרבת מקום.
הכנה לבדיקת EMG
לפני הבדיקה, על המטופלים ליידע את הרופא על כל תרופה שהם נוטלים, שכן תרופות מסוימות עלולות להפריע לתוצאות הבדיקה. מטופלים צריכים גם להימנע משימוש בקרם או שמנים כלשהם על עורם, מכיוון שחומרים אלה יכולים להפריע לאלקטרודות המשמשות במהלך הבדיקה. על המטופלים ללבוש בגדים רפויים המאפשרים גישה נוחה לאזורים הנבדקים.
נוהל בדיקת EMG
במהלך הבדיקה מוחדרת אלקטרודת מחט קטנה לשריר הנבדק. ניתן לבקש מהמטופל לכווץ את השריר על ידי הזזתו או על ידי קבלת זרם חשמלי קטן. לאחר מכן נמדדת ונרשמת הפעילות החשמלית של השריר. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל במרפאה של רופא ונמשכת כ-30 דקות.
תשובות לשאלות נפוצות
האם יש סיכונים בביצוע הבדיקה?
בשורה התחתונה
בדיקת EMG הינה כלי אבחוני רב ערך שיכול לספק מידע חשוב על בריאותם ותפקודם של השרירים והעצבים. בדיקה בטוחה ולא פולשנית יחסית, ויכולה לעזור לרופאים לאבחן ולנטר מגוון רחב של מצבים רפואיים.