עירוי ברזל פרטי

אנמיה מחוסר ברזל (IDA) מטופלת בדרך כלל באמצעות תוספת ברזל דרך הפה, בשל יעילותה ועלותה הנמוכה יחסית. עם זאת, ישנם מקרים בהם מתן ברזל פומי אינו האופציה הטיפולית האופטימלית, במיוחד במקרים של מחסור חמור בברזל או כאשר חווים תופעות לוואי של מערכת העיכול. במצבים כאלה, עירוי ברזל לוריד הופך לחלופה בעלת ערך. ישנם מספר סוגי הברזל המשמים בעירוי ברזל תוך ורידי, כולל ברזל סוכרוז, דקסטרן, פרלסיט ופרומוקסיטול. הבנת המאפיינים והיישומים של תכשירי ברזל תוך ורידי אלה חיונית במתן טיפול יעיל למחסור בברזל ותמיכה ברווחת המטופל.

מוצר הברזל הראשון לשימוש תוך ורידי, היה דקסטרן ברזל בעל משקל מולקולרי גבוה. עם זאת, תכשירי ברזל תוך ורידי המכילים דקסטרן היו קשורים, בסיכון מוגבר, לתגובות אנפילקטיות (תגובות אלרגיות), מה שגרם לרופאים להירתע מלרשום ברזל לווריד בטיפול באנמיה מחוסר ברזל במשך שנים רבות.

בשנים 1999 ו-2001, שני תכשירי ברזל חדשים לווריד (ברזל גלוקונאט וברזל סוכרוז) הוצגו לשוק כחלופות בטוחות יותר לברזל דקסטרן. במהלך חמש השנים האחרונות פותחו שלושה תכשירים חדשים ללא דקסטרן ברזל תוך ורידי ובעלי פרופילי בטיחות טובים יותר מהתרכובות המסורתיות יותר לווריד, מכיוון שאף אחד מהם אינו דורש מינוני בדיקה ומעקב וכל המוצרים הללו מבטיחים אספקה מהירה יותר של ברזל בגוף.

הקדמה

ברזל הוא מרכיב חיוני לגוף, מכיוון שהוא ממלא תפקיד חשוב בתהליכים ביולוגיים חיוניים רבים כגון סינתזה של ה- הם (Heme) המהווה את הבסיס להמוגלובין (Hb) חלבון נושא החמצן של הדם, היווצרות מיוגלובין (חלבון נושא החמצן העיקרי בשרירים), חילוף חומרים אנרגטי, ייצור נוירוטרנסמיטר (חלבון מעביר מידע בין תאים). היווצרות קולגן ותפקוד מערכת החיסון.

מחסור בברזל הוא אחד הגורמים העיקריים לאנמיה באוכלוסייה הכללית. אין זה מפתיע שאנמיה מחוסר ברזל (IDA) קשורה לעלייה בתחלואה ובתמותה.

ברזל שימש לטיפול באנמיה כבר יותר מ-300 שנה. עם זאת, רק במאה ה-19 כאשר פייר בלוד הציג סולפט ברזל, זה הפך לטיפול הסטנדרטי עבור אנמיה מחוסר ברזל IDA.

עירוי ברזל סוגים

במקרים מסוימים, כאשר תוספת ברזל דרך הפה (תוספים) אינה מספקת, יש צורך במתן תוך ורידי. קיימים סוגים שונים של תכשירי ברזל לשימוש תוך ורידי, כל אחד עם המאפיינים והאינדיקציות הייחודיים לו. להלן סוגי הברזל הנפוצים בטיפולים תוך ורידיים.

  1. סוכרוז ברזל (Venofer): בדרך כלל נותנים במינון של 20 mg/mL.
    מתאים לחולי IDA, חולים אשר לא תלויים בדאליזה (משתמשים או לא משתמשים בתרופות לייצור ארטרופואטין), ולחולי דיאליזה אשר מקבלים טיפול בארתרופאוטין.
    בד"כ סוג זה של ברזל IV אינו מעורר תגובה אלרגית, אך חשוב להקפיד לתת אותו במינונים קטנים על תקופה ארוכה של ימים או שבועות.
  2. דקסטרן ברזל (Iron Dextran), מגיע בשני משקלים מולקולאריים, משקל נמוך, ומשקל מולקולארי גבוה.
    ברזל דקסטרן עם משקל מולקולארי גבוהה, ניתן במינונים נמוכים, כטיפול חד פעמי או במרווחי טיפול ארוכים.
    ישנה תגובה אלרגית נפוצה למתן סוג זה של ברזל, והרבה אנשים לא יכולים לסבול אף מינון קטן ביותר ממנו.
  3. פרלסיט Sodium Ferric Gluconate (Ferrlecit): בדר"כ נותנים במינון של 62.5 mg/5 mL), לאנשים שצריכים טיפול מהיר ויעיל באנמיה על חוסר ברזל כאשר הם מטופלים בדיאליזה ותחת טיפול בארתרופאוטין.
  4. פרומוקסיטול Ferumoxytol (Feraheme): מינון של 30 mg/mL בדר"כ דרך הווריד.
    התגובה האלרגית שלו נמוכה, וניתן לתת אותו בשתי זריקות עם מרווח של 3-8 ימים ביניהם.
    *אושר לאחרונה ע"י ה FDA.

רוצים לקבוע את מועד הבדיקה עד הבית באופן פרטי?

להזמנת עירוי ברזל לוריד עוד היום, פשוט התקשרו למספר 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ. צוות המעבדה זמינים לסייע בכל שלב בדרך, ולספק תוצאות מדויקות בזמן.

מלאו את הטופס:

יתרונות בעירוי ברזל תוך ורידי (Intravenous IV)

עירוי ברזל פרטי

עקב כל מה שהזכרתי לעיל, ניתן להסיק שטיפול בעירוי ברזל IV תוך ורידי עדיף על ברזל פומי ומציג מספר יתרונות כמו עלייה מהירה ומובהקת יותר ברמות ההימוגלובין Hb ומילוי מאגרי הברזל בגוף. מסיבות אלה, פורמולות מודרניות של ברזל IV הופיעו כחלופות בטוחות ויעילות לטיפול במחלת IDA.

האינדיקציות הקליניות העיקריות לטיפול בברזל IV:

  1. חוסר סבילות לברזל פומי או אי הקפדה על טיפול פומי
  2. בירידה נרכשת או תורשתית בספיגת ברזל במעיים ו/או שחרור מקרופאגים של ברזל: כגון, תסמונות ספיגה במעיים, מחלות מעי דלקתיות (IBD). לאחר כריתת קיבה/ניתוח בריאטרי. IRIDA
  3. במקרים עם IDA חמור (Hb < 9 g/dL) בגלל איבוד דם מתמשך או בלתי מבוקר ו/או בגלל צרכי ברזל מוגברים טלנגיאקטזיות דימומיות תורשתיות (מחלת Osier-Weber-Rendu), אנגיודיספלסיה עקב סיבות אחרות; הריון, אנמיה לאחר לידה; חולים שנקבעו לניתוח. כל אלה מהווים אנדקציה לטיפול בברזל IV.
  4. במקרים של מחסור תפקודי בברזל, במיוחד כאשר משתמשים בתרופות ESA שהזכרתי לעיל. אנמיה של מחלת כליות כרונית, מחלות דלקתיות, אנמיה של סרטן.
  5. נסיבות אחרות כגון: תרומת דם, לפני ניתוח אלקטיבי ועוד.

יתרונות וחסרונות תוספי ברזל מול עירוי ברזל ישירות לוריד

טיפול בתוספי ברזל דרך הפה הוא פשוט, זול ודרך יעילה יחסית לטיפול במצבי מחסור בברזל. מלחי ברזל (סולפט, פומראט, סוקסינאט וגלוקונאט) הם תכשירי הברזל הנפוצים ביותר דרך הפה; הם דומים בכל הנוגע לתכונות פרמקו-דינמיות ופרמקו-קינטיות, כמו גם לשיעור תופעות הלוואי.

בגלל השיעור הגבוה של תופעות לוואי דלקתיות במערכת העיכול (35% עד 59%) עם שימוש בסולפט ברזל, פותחו תרכובות חדשות המכילות צורת מלח ברזל או ברזל כתכשירים שונים (צ'ילאטים של חומצות אמינו, ברזל קרבוניל, קומפלקס פולימלטוז ברזל ומוצרים בשחרור מורחב) ומאושרים לשימוש קליני. מבין התכשירים הללו, IPC Iron(III)-hydroxide polymaltose complex הוא הנחקר והמשמש ביותר לטיפול בחולי IDA; הוא אינו מושפע ממזון כגון, חלב או תרופות אחרות, לכן ניתן לצרוך אותו במהלך או לאחר הארוחות, והסבילות של IPC הוכחה כטובה בהרבה, מה שהוביל לשימוש מורחב בקרב חולים ויעילות משופרת בהשוואה לסולפט ברזל.

לטיפול ב-IDA במבוגרים, המינון היומי המומלץ של ברזל הוא בטווח של 150 עד 200 מ"ג ליום; לילדים המינון הוא 3-6 מ"ג ברזל/ק"ג משקל גוף/יום. מנקודת מבט מעשית, מינונים של 100-200 מ"ג ליום של ברזל הם פשרה בין העלייה האופטימלית של Hb לבין חידוש ברזל בגוף עם תופעות לוואי מינימליות. עם זאת, מחקרים מסוימים הראו כי מינונים יומיומיים קטנים יותר של ברזל עשויים להספיק למניעת מחסור בברזל ויכולים גם לתקן IDA מבלי לייצר תופעות לוואי משמעותיות.

טיפול מוצלח של חולה עם IDA חייב לכלול ניסיונות לזהות ולטפל, במידת האפשר, בגורמים הבסיסיים למחסור בברזל. תגובה אלרגית פשוטה מאוד צפויה למתן ברזל פומי, כך שמעט מאוד מטופלים לא יצליחו להגיב למלחי ברזל דרך הפה, וזה כמובן בתנאי שהם יכולים לסבול מינונים משמעותיים יותר. אם אין שיפור במאגרי הברזל, תוך 3-4 שבועות מהטיפול, אין סיבה להמשיך את הטיפול. יש לחפש הסבר לכישלון הטיפול.

מצד שני, ידוע שברזל דרך הפה הוא טיפול פחות אידיאלי בעיקר בגלל תופעות לוואי במערכת העיכול (במיוחד בעת שימוש בתרכובות ברזל). ישנם הרבה סיבות שכיחות לכישלון הטיפול בברזל פומי, כגון, חוסר דבקות בטיפול או טיפול לא מלא, ספיגה לקויה של התריסריון עקב פתולוגיות נלוות של מערכת העיכול (מחלת מעי דלקתית [IBD] או כל גורם אחר לדלקת כרונית, ממאירות) אי הקפדה על מהלך הטיפול ארוך הדרוש לפתרון אנמיה (1-2 חודשים) ולחידוש מאגרי הברזל בגוף (עוד 3- 6 חודשים). אי ציות לטיפול בברזל פומי, וספיגה לקויה במעיים, שתי הסיבות הכי שכיחות למה גופינו לא מצליח לפצות על הצורך בברזל, במיוחד בנוכחות איבוד דם מתמשך (כיבים למיניהם במע' העיכול) או במצבים דלקתיים כרוניים.

בנוסף לכך, מאגרי ברזל נאותים חיוניים להשגת תועלת מירבית מחומרים מעוררי אריתרופואזיס (ייצור כדוריות דם אדומות ESAs). ירידה במאגרי ברזל או ירידה בזמינות של ברזל בגוף, הן הסיבות השכיחות ביותר לעמידות להשפעה של חומרים אלו. לפיכך, אין לתת טיפול בברזל פומי לחולי מחלת כליות כרונית (CKD), חולים בהמודיאליזה וחולי סרטן המקבלים ESAs בגלל המצב הדלקתי. במצב כזה, ברזל דרך הפה נספג בצורה גרועה במעיים עקב וויסות יתר של הפצידין, הורמון פפטיד הממלא תפקיד מרכזי בהומאוסטזיס של ברזל. בנוסף לכך, ב-IBD (מחלות מעי דלקתיות) האפשרות שברזל עלול לפגוע עוד יותר ברירית המעי, צריכה להיות אינדיקציה רצינית לשימוש באנפוזית ברזל (דרך הווריד) ולא בברזל דרך הפה.

תשובות לשאלות נפוצות

עירוי ברזל הוא תהליך בו מקבלים מינון חיצוני של ברזל למאגרים הקיימים בגוף, בדרך כלל באמצעות זריקה לווריד. התהליך הזה נפוץ במיוחד במקרים של חוסר ברזל בגוף או במקרים שבהם יש צורך בכמויות נוספות של ברזל, לצורך דוגמא כמו במהלך ההריון.
מרבית הנשים מתחילות לקבל עירוי ברזל בשלבים מאוחרים בהריון, בעוד שלחלק מהנשים מקבלות עירוי ברזל במהלך השליש הראשון להריון, נפוץ יותר שנשים יקבלו עירוי ברזל תוך ורידי בשליש השני והשלישי. וזה בעיקר בגלל מחלות במערכת העיכול, וחוסר היכולת לספוג ברזל פומי, נשים אלה נאלצות לקבל את הברזל באנפוזיה, עקב הקלות הגדולה יותר של ספיגת ברזל תוך ורידי. כמובן שמומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל באישה ההריונית לגבי מינון מומלץ וזמן מתאים לקבלת הברזל.
עירוי ברזל לוריד נדרש לרוב להתבצע על ידי צוות רפואי מקצועי, כמו רופא או אחות. התהליך מתבצע בדרך כלל במרפאה דרך קופת חולים (כלליתמכבימאוחדתלאומית) או בבתי החולים הממשלתיים או הכלליים. אין לבצע עירוי ברזל בבית באופן עצמאי, ללא הוראה והדרכה מאיש רפואה מקצועי.
עירוי ברזל נעשה בדרך כלל באמצעות זריקות עם מינון מדויק ומתואם. כל מקרה עשוי להתנהל בצורה אחרת, לפי תוצאות המעבדה והערכות הרופא המטפל. וכן יכולה להיות אפשרות לקבלת זריקה חד פעמים לתיקון החסר, אך ישנם מצבים שחולים יצטרכו בעוד זריקות על להגעת ליעד האופטמלי של ברזל בגוף.
משך עירוי ברזל משתנה בהתאם לסוג העירוי שאתם מקבלים, בדרך כלל נמשך בין 15 ל-60 דקות. השפעת העירוי ברזל עשויה להיות מיידית, תוך מס' דקות, החולה ירגיש בשיפור במצבו הכללי, רענון ואנרגיה חדשה. מצד שני, ישנם אנשים אשר יצטרכו מס' ימים עד שבועיים, עד שתתרחש תחושת שיפור בריאותית. שיפור מלא, בד"כ, יורגש תוך כמה שבועות לאחר העירוי, כאשר רמות הברזל בגוף מתייצבות ומתחילות לנוע סביב הנורמה.
כמובן שהמינון הניתן, איכות ספיגת הברזל בגוף, מחלות כרוניות וסיבות אחרות, משפיעות על התועלת מהזרקות ברזל.  במקרים מסוימים, אם תימצא סיבה ברורה לחוסר ברזל (לדוגמה, דיאטה נמוכה בברזל, או אנמיה מסוימת), עשוי להיות צורך בזריקות נוספות לאחר זמן קצר. מומלץ כמובן להתייעץ עם הרופא המטפל בכם על מנת לעקוב אחרי מדדי הברזל בגוף, לפי ספירת דם ותפקוד ברזל, ולחדש זריקות ברזל לפי הצורך. רפואה שלמה.
תופעות הלוואי הנפוצות ביותר של עירוי ברזל כוללות:
  • בחילה
  • הקאות
  • שלשולים
  • כאבי ראש
  • עייפות
  • פריחה
  • כאב במקום הזריקה
תופעות לוואי נדירות יותר כוללות:
  • תגובה אלרגית
  • עלייה בלחץ הדם
  • דופק מהיר
  • קוצר נשימה
  • כאבים בחזה
  • סחרחורות
  • איבוד הכרה
אם אתה חווה אחת או יותר מתופעות הלוואי הללו, עליך ליידע את הרופא או האחות שלך מייד.

בשורה התחתונה:

תוספי ברזל דרך הפה הם דרך זולה ויעילה לטיפול בחולי IDA ומתן שלהם, בהיעדר דלקת או איבוד דם מתמשך, יכול לתקן אנמיה באופן יעיל ומספיק.

ברזל פומי נחשב לטיפול פחות אידיאלי בגלל שיעור תופעות לוואי גבוה של מערכת העיכול, במיוחד בעת שימוש בתרכובות ברזל Ferrous iron; בנוסף לנזכר, יש צורך בקורס טיפולי ארוך יחסית כדי לטפל באנמיה ולמלא את מאגרי הברזל בגוף.

במקרים בהם ברזל דרך הפה אינו יעיל, קשור להפרעות מעיות, או לא ניתן להשתמש בו, תרכובות ברזל IV מהוות אפשרויות טיפול יעילות יותר.

ברור שטיפול בברזל IV טוב יותר ומציג מספר יתרונות על פני טיפול בברזל פומי.

בהתבסס על עיקר הראיות שפורסמו, למעט דקסטרן ברזל שהוא בעל משקל מולקולרי גבוה, ההבדלים בפרופיל הבטיחות בין מוצרי ברזל IV קטנים, במיוחד כאשר ניתנים במינונים המומלצים ומתוך הקפדה על זמני עירוי נכונים.

ישנו צורך בעוד ניסויים קליניים בנפרולוגיה, גינקולוגיה, גסטרואנטרולוגיה, אונקולוגיה והמטולוגיה הבודקים מתן מהיר יותר של מינונים גדולים יותר של ברזל. לכן, עד שיהיו נתונים השוואתיים אמינים וזמינים לנו כמטפלים, לא ניתן עדיין להחשיב טיפול בברזל פומי יותר בטיחותי מברזל IV או להפך.

לבסוף, כנראה ששימוש בברזל IV בטוח מאוד, ואף הרבה יותר בטוח ממה שרוב הרופאים חושבים. ניצול נכון של שיטת טיפול חשובה זו, מציע יתרונות קליניים משמעותיים על ידי הפחתת תחלואה ותמותה ממצבים פתולוגיים רבים הקשורים למחסור בברזל.

בנוסף לעירוי ברזל לוריד, ניתן לעשות מגוון בדיקות מעבדה רפואיות באופן פרטי, כך שתוכלו לבצע את כל הבדיקות שלכם במקום אחד ובאופן מהיר ומקצועי.

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית אישיתי מהמומחים המובילים בישראל בשת״פ עם מד פלוס - קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, מעבדה עד הבית, משלוח תרופות באופן מהיר עד הבית ועוד..

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית מקצועית ואישית מהשורה הראשונה דרך מד +. קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, שירותי מעבדה ומשלוח תרופות ועוד.

מד+ שירותי רפואה מתקדמים

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום!
מספר טלפון 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

מלאו את הטופס:

מדפלוס (MedPlus)
Logo