
בדיקה לאי סבילות ללקטוז ופרוקטוז (תבחין נשיפה)
בדיקת נשיפה לקטוז ופרוקטוז
בדיקת תבחין מימן בנשיפה (Hydrogen Breath Test), הינה בדיקת אבחון המשמשת לזיהוי נוכחות של סוגים מסוימים של חיידקים במערכת העיכול שעלולים לגרום לתסמינים במערכת העיכול כגון נפיחות, גזים, שלשולים וכאבי בטן. במהלך הבדיקה, המטופל מקבל הוראה לצום מספר שעות ולאחר מכן לבלוע כמות קטנה של סוכר או פחמימה קשים לעיכול, כגון לקטוז או פרוקטוז. אם קיימים חיידקים במערכת העיכול, הם יתסיסו את הסוכר ויפיקו גז מימן, אשר נספג בזרם הדם ובסופו של דבר ננשף דרך הריאות החוצה.
המטופל נושם לתוך מכשיר מיוחד המודד את כמות המימן בנשימה. אם רמות המימן מוגברות, זה מצביע על כך שהחיידקים במערכת העיכול מייצרים עודף גז.
בהתאם לתוצאות הבדיקה, הרופא עשוי להמליץ על אפשרויות טיפול כגון שינויים תזונתיים, אנטיביוטיקה או פרוביוטיקה כדי לסייע בהפחתת התסמינים וניהול המצב הבסיסי.
אבחון נעשה על ידי חישוב ההבדלים בין תוצאות ריכוז המימין הננשף בזמנים השונים לאורך הבדיקה. הבדיקה איננה פולשנית, קלה וידידותית לנבדק.
רוצים לקבוע את מועד הבדיקה עד הבית באופן פרטי?
מלאו את הטופס:
מתי מבוצעת הבדיקה לאי סבילות ללקטוז ופרוקטוז?
כאשר יש חשד לחסר בלקטאז (Lactase Deficiency) – חסר באנזים לקטאז אשר תפקידו הוא לפרק את סוכר החלב (לקטוז) ובכך לאפשר את ספיגתו. חסר באנזים זה, ברמות שונות, יכול לגרום לספיגה חלקית של הלקטוז ועקב כך לגרום לתופעות של שלשולים וכאבי בטן.
סיבה שניה, כאשר יש חשד להפרעת ספיגה במעי הדק אשר מתבטא בתת ספיגה של פחמימות שונות (לקטוז או פרוקטוז). בדיקת תבחין מימן בנשיפה יכולה להצביע על ריבוי של חיידקים במעי הדק מצב אשר עלול לגרום להפרעת הספיגה. ריבוי חיידקים יכול להופיע במצבים שונים כגון: הפרעות בתנועתיות המעי, סעיפים במעי, אחרי ניתוחים מסוימים במעי ועוד.
כיצד מתבצעה תבחין נשיפה לזיהוי אי סבילות לפרוקטוז או לקטוז?
הבדיקה מבוצעת על ידי נשיפת אוויר לתוך פיה אשר מודדת את רמות המימן בתוכו באופן רגיל, לאחר מכן, הבודק, ייתן למטופל תערובת סוכרית לשתייה (לקטוז או פרוקטוז בהתאם למבחן), וכעבור חצי שעה , יתבקש הנבדק לנשוף לתוך הפיה עוד פעם, וכך משווים את הבדיוקת לפני ואחרי צריכת הפחמימה, ומסיקים את המסקנות לגבי החשד באנזים מסוים או חוסר ספיגה.
הכנה לבדיקה
מתבקשים הנבדקים להימנע מטיפול באנטיביוטיקה, בדיקת קולונוסקופיה או בדיקת הדמיה אחרת למערכת העיכול דוגמת בדיקת חוקן בריום, פסג' מעי דק וכו בעשרה ימים לפני הבדיקה. כמו כן, יש להיצמד להנחיות הבדיקה ולצרוך רק את האוכל המותר לפי דף ההנחיות שיקבל המטופל לפני ביצוע הבדיקה.
תופעות לוואי
בדרך כלל אין תופעות לוואי לטסט, אך אצל חלק מהנבדקים ייתכנו תופעות זמניות של כאבי בטן, שלשולים, גזים או הקאות במהלך הבדיקה. מיד לאחר הבדיקה ניתן לאכול ולשתות כרגיל ללא כל מגבלה. אין כל מניעה בביצוע כל הפעילות היום יומיות הרגילות.
תוכן עניינים
שירותי רפואה פרטיים
יצירת קשר ושיתופי פעולה

נגישות
visibility_offהשבת את ההבזקים
titleסמן כותרות
settingsצבע רקע
zoom_outזום (הקטנה)
zoom_inזום (הגדלה)
remove_circle_outlineהקטנת גופן
add_circle_outlineהגדלת גופן
spellcheckגופן קריא
brightness_highניגודיות בהירה
brightness_lowניגודיות כהה
format_underlinedהוסף קו תחתון לקישורים
font_downloadסמן קישורים
הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד