איך ויטמין B1 משפיע על הבריאות שלנו ובאיזה מזונות ניתן למצוא אותו?

2023-11-28

משפחת ויטמין B מונה 8 סוגים. B1 נקרא גם תיאמין ונחשב לוויטמין נוגד לחץ. בין השאר הוא מחזק את המערכת החיסונית ואת יכולת הגוף לעמוד במצבי לחץ. המספר 1 ניתן לו משום שהוא היה וויטמין ה-B הראשון שהתגלה וזה קרה בשנת 1897 והוא החל להיות מבוסס החל משנת 1936.

הוא נמצא בבעלי חיים ובצמחים. הוא קיים בבשר, באיברים פנימיים ובחלב. הוא נמצא גם במוצרים כמו קטניות, שמרים, אורז מלא, קמח מלא, אגוזים, נבט חיטה, בוטנים, גרעינים וזרעונים.  יש לו תפקיד חשוב מאוד בתגובה מטבולית. הוא משתתף במטבוליזם של הפחמימות בגופנו ובתהליכים של הפקת אנרגיה לגוף. הוא משמש כחומר מתווך במערכת העצבים.

התיאמין המצוי בויטמין B1 דרוש לכל תא בגוף כדי להפוך את המזון לאנרגיה. והא מסייע במניעת סיבוכים במוח, מערכת העצבים, בשרירים, בלב, במעי ובבטן ומעורב בזרימה של האלקטרוליטים אל תאי השריר, העצבים ומחוצה להם. הגוף אינו יודע לייצר אותו ולכן יש לצרוך אותו ע"י מזונות בהם הוא קיים. למעשה אין בו מחסור במדינות מתפתחות.

האם אתם סובלים ממחסור של ויטמין B1?

התסמינים לחוסר של הויטמין עלולים להיות קלים ולכן אנשים לא ממש יבחינו או ירגישו בכך. ביניהם: אובדן תחושת שובע ותיאבון, מכיוון שלתיאמין מסתבר תפקיד חשוב בוויסות שובע ושליטה על מרכז השובע בהיפותלמוס של המוח.

עצבנות ועייפות רבה, תשישות קיצונית וירידה באנרגיה. הן עלולים להיות שינויים ושיבושים ברפלקסים עקב מחסור על העצבים המוטוריים. ייתכן ותבחינו בכך ברפלקסים של הקרסול, הברך, השריר התלת ראשי ועוד.

עלולה גם להיות חולשת שרירים לאורך זמן וראייה מטושטשת. האטה בקצב הלב וקוצר נשימה במאמץ.

מחקרים רבים הדגימו קשר בין הזיות למצב של מחסור בויטמין B1.

אם אתם סובלים מחסר של וויטמין B1 התסמינים שהם עלולים להרגיש הם: רגזנות, תשישות, פגיעה בזיכרון, הפרעות שינה, חוסר תיאבון, בלבול ועוד. לעומת זאת צריכת יתר שלו, עלולה לגרום למחסור בשאר הוויטמינים ממשפחת B.

מחלת ברי ברי ותסמונת ע"ש ורניקה

ויטמין B1 נהרס בחום ובשיטות עיבוד מודרניות, ולכן הוא כמעט ולא קיים באוכל מעובד. המחלה המטבולית הראשונה שאובחנה בשל מחסור בויטמין B1 היא הבריברי (beriberi). היא הייתה נפוצה באזורים בעולם, בהם אכלו אורז לבן שעבר קילוף. B1 נמצא בשכבה החיצונית של האורז. הוא גם אחראי להפרעה מוחית חמורה (פירוט בהמשך) בשם אנצפלופתיה ע"ש ורניקה המתגלה לרוב בקרב אלכוהוליסטים.

זוהי מחלה ניוונית שהתסמינים שלה כוללים: תחושת בעירה בגפיים, עקצוץ, נפיחות בגפיים, קשיי נשימה, בלבול, נוזלים בריאות ותנועות עיניים בלתי רצוניות. היא נגרמת כתוצאה מהצטברות חומצה פירובית בגוף (עקב חוסר יכולת הגוף להפוך מזון לאנרגיה). מחלה זו מטופלת באמצעות מתן תוסף של הוויטמין. חסר של וויטמין B1 הוא נדיר משום שהוא קיים במזונות רבים ונגיש לצריכה, אולם אנשים עלולים בהחלט לפתח מחלת בריברי משום שבאופן טבעי גוף האדם אינו אוגר אותו.

תסמונת ורניקה קרסקוב– זוהי הפרעה מוחית הנגרמת בשל מחסור בוויטמין B1 הטיפול בה הוא במתן תוסף מזון של הוויטמין. מבחינה טכנית מדובר על שתי הפרעות הפוגמות במערכת העצבים וגורמות ללקות ראייה, ירידה נפשית וחוסר תיאום בין השרירים. כאשר היא איננה מטופלת, היא עלולה להפוך לתסמונת בשם קורסקוף הפוגעת אנושות בתפקודי המוח והזיכרון.

לאלו סיבוכים יכול לגרום ממחסור של ויטמין B1 לאוכלוסיות בסיכון

  • אלכוהוליסטים נמצאים בסיכון מוגבר לפתח מחלות בשל מחסור ויטמין B1 ואף לפתח מחלות בשל כך. אלכוהוליזם במצב חמור גורם למחסור בתיאמין, והרבה פעמים נותנים אותו כתוסף לנגמלים מאלכוהול.
  • ויטמין B1 עם רכיבי תזונה אחרים, עשוי להפחית את הסיכון לקטרקט.
  • מחסור של ויטמין B1, עלול לגרום להתפתחות של דמנציה, ומתן תוסף שלו עשוי להפחית את חומרתה.
  • מצב של חוסר בוויטמין B1 הינם נדירים, והוא נוטה להתרחש בקרב אנשים שרוב צריכתם הקלוריות מגיעה מסוכר או מאלכוהול. אנשים הסובלים מחוסר בוויטמין B1 עלולים לסבול מעייפות, עצבנות, דיכאון וחוסר נוחות בבטן. בנוסף, מי שסובל מחוסר בוויטמין B1 יתקשה גם לעכל פחמימות. כתוצאה מכך, חומר המכונה חומצה פירובית מצטבר בזרם הדם שלהם, וגורם לירידה ביכולת ערנות, לקשיי נשימה וכאמור למחלת ברי ברי.
  • יש רופאים הגורסים כי מתן תוסף של וויטמין B1 עשוי לעזור במצבים של אי ספיקת לב עקב מחלת הבריברי. (הצטברות נוזלים סביב הלב).
  • חוסר של תיאמין- כלומר ויטמין B1 עלול לפגוע במערכת העצבים בלב ובמוח.

מחסור בתיאמין נדיר בקרב אנשים מבוגרים אולם שכיח אצל אנשים עם מצבים רפואיים שונים העלולים לפגוע ברמת התיאמין בגוף כמו מחלות כליות, קרון ואף אנורקסיה.

אנשים אשר מקבלים דיאליזה או נוטלים משתנים שונים כמו משתני לולאה (קיימים כחומר מזרז השתנה בתרופות מסוימות), נמצאים במחסור לתיאמין משום שמשתנים אלה גורמים לשטיפת התיאמין מהגוף ואף עלולים לגרום לנסיגה ביתרונות בריאותיים.

גם הלב מסתמך על התיאמין לצורך תפקוד תקין ואנשים הנוטלים תרופות כמו פניטואין או דיגוקסין, חייבים להיות זהירים.

בכל המחלות הללו מטפלים במתן של תוספי מזון או תיאמין. זה עשוי לסייע במצב של בעיה בשרירים או בראייה אך לא לתקן פגיעה בזיכרון בתסמונת קורסקוף. מדענים בוחנים היום את ויטמין B1 כטיפול עבור חולי אלצהיימר, קטרקט, מחלת כליות.

המנה היומית המומלצת של ויטמין B1

ילדים

קבוצת גיל תיאמין (B1) מ״ג
חדשים 6-0 *0.2
חדשים 12-7 *0.3
שנים 3-1 0.5
שנים 8-4 0.6

גברים

קבוצת גיל תיאמין מ״ג
שנים 13-9 0.9
שנים 18-14 1.2
שנה 30-19 1.2
שנה 50-31 1.2
שנה 50-31 1.2
שנה 70> 1.2

נשים

קבוצת גיל תיאמין מ״ג
שנים 13-9 0.9
שנים 18-14 1
שנה 30-19 1.1
שנה 50-31 1.1
שנה 70-51 1.1
שנה 70 > 1.1

הריון והנקה

הריון והנקה
קבוצת גיל תיאמין מ״ג
שנה 18> 1.4
שנה 30-19 1.4
שנה 50-31 1.4

ויטמין B1 הינו ויטמין מסיס במים, ואין סכנה כי הוא יגיע לרמות גבוהות בגוף וחלילה רעילות. הוא ניתן לצריכה בכמויות של 50 עד 100 מ"ג ובתור תוסף מזון. כאשר הוא נצרך דרך הווריד בכמויות גדולות, הוא עלול לגרום להלם אנפילקטי ועודף שלו – אם קיים עלול לגרום לתסמינים של הזעה, תחושת חום, בחילה, הזעה, חוסר מנוחה, קשיי נשימה, מועקה בגרון, גוון עור כחלחל וחלילה מוות.

ויטמין B1 בהריון – העובר זקוק לתיאמין?

אחד הפרמטרים דברים החשובים ביותר עבור כל אדם ובעיקר נשים הרות-היא התזונה. היא חייבת להיות מאוזנת ולכלול מזונות עשירים בשמונה הסוגים הקיימים של משפחת ויטמינים B. הם ממלאים תפקיד מרכזי בתמיכה בהריון בריא. הם שומרים ומחזקים את הגוף בזמן שהעובר גדל. הם גם הופכים את המזון לאנרגיה ומעניקים את החוסן במהלך ההיריון. מטען אנרגיה זו מפחית אצל נשים הרות את העייפות והחולשה שהן חשות בשליש הראשון של ההיריון. לכל ויטמין ממשפחת B יש יתרונות רבים עבור האישה ההרה. ויטמין B1 המכיל תיאמין אחראי על התפתחות המוח אצל העובר. נשים ההרות צריכות לצרוך כ-.1.4 מיליגרם ויטמין B1 מדי יום.  תיאמין הוא חומר תזונתי מאוד חיוני שכל הרקמות בגוף זקוקות לו. תיאמין מסיס במים והופך כאמור את המזון לאנרגיה, הוא צריך לייצר אדנוזין טריפוספט (ATP)- מולקולה אשר התפקיד שלה הוא לעביר אנרגיה לתוך התאים.

נשים מניקות זקוקות למנה של 1.4 מ"ג של ויטמין B1 מדי יום ע"פ הנחיות משרד הבריאות.

ערכים אלה מתייחסים לאנשים בריאים. במקרים של אנשים הסובלים מברי ברי או מתסמונת ורניקה קרסקוב, הרופא המטפל צריך לקבוע את הרמה הדרושה.

מהם המזונות המכילים תיאמין (ויטמין B1)?

רובי סוגי המזון מכילים כמויות של תיאמין אולם במינון נמוך. כמויות גדולות אפשר למצוא במזונות מועשרים כמו חיטה מלאה (0.3 מ״ג), קטניות, סובין, שמרי בירה ועוד. חשוב לדעת כי ויטמין B1 נהרס כאשר הוא חשוף לחום. מלבד צריכה של מזון המכיל ויטמין B1 אפשר לצרוך אותו במולטי ויטאמין או בקומפלקס של ויטמינים ממשפחת B. הוא קיים גם בסוכריות ובטבליות.

ויטמין B1 מצוי בכמויות טובות: בבשר חזיר (לא כשר), דגים, אפונה ירוקה (0.26 מ"ג), שעועית אדומה יבשה (0.6 מ"ג), עופות  (0.057 מ"ג), פולי סויה (0.2 מ"ג)  וגם בדגנים מלאים, שמרים, לחם, פסטה, אורז, אטריות, גרעיני חמניה ואף ביוגורטים.

בשורה התחתונה

חשוב לציין כי יש מזונות מסוימים או שיטות תזונה העלולות לבטל את השימוש של הגוף בתיאמין ואף לגרום למחסור. מדובר על שתיית קפה וגם נטול קפאין או תה. לעיסה של עלי תה, צריכת אגוזים. אכילה קבועה של רכיכות או דג נא. במצב של משטר לאיזון ויטמינים בגוף כדי לטפל בחוסר. מומלץ לצרוך ויטמינים של קבוצת B על פני תוספי ויטמין B בודדים.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

כתבו תגובה

השאירו תגובה

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית אישיתי מהמומחים המובילים בישראל בשת״פ עם מד פלוס - קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, מעבדה עד הבית, משלוח תרופות באופן מהיר עד הבית ועוד..

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית מקצועית ואישית מהשורה הראשונה דרך מד +. קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, שירותי מעבדה ומשלוח תרופות ועוד.

מד+ שירותי רפואה מתקדמים

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום!
מספר טלפון 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

מלאו את הטופס:

מדפלוס (MedPlus)
Logo