/
/
פריצת דיסק בגב: סוגים, גורמים, סימפטומים ודרכי טיפול

פריצת דיסק בגב: סוגים, גורמים, סימפטומים ודרכי טיפול

הדיסק הוא שמו של מבנה סחוסי גמיש המכיל בעיקר מים, שמפריד בין עשרים וארבע החוליות המרכיבות את עמוד השדרה. פריצת דיסק הוא מצב שבו הדיסק נדחף אל מחוץ למיקומו הטבעי. השינוי במיקומו הדיסק אינו בעייתי בפני עצמו, אולם הדיסק מפעיל לחץ על העצבים הנמצאים סמוך אליו ובכך גורם לכאבים לתופעות נוספות. פריצת דיסק היא מהגורמים הידועים והנפוצים ביותר לכאבי גב, אולם בשונה מכאבי גב רגילים, כאבים הנובעים מפריצת דיסק, הם כאבים ממושכים ואינטנסיביים המקרינים גם לאזור הגפיים.

סוגים של פריצת דיסק

פריצת דיסק

ייתכנו מספר סוגים של פריצת דיסק בדרגות שונות של חומרה. עוצמת הכאב תשתנה ממקרה למקרה, בהתאם למקום הפגוע ולקרבה שלו לשורשים עצביים.

  • בלט דיסק – מצב שבו החלק החיצוני של קליפת הדיסק נקרע ומאפשר לגרעין הדיסק להפעיל לחץ כלפי חוץ.
  • בקע דיסק – מצב שבו כמעט כל הסיבים המרכיבים את מעטפת הדיסק נקרעים.
  • פריצת דיסק  – מצב בו המעטפת הסחוסית נקרעת ותכולתו של הדיסק פורצת החוצה. במצב זה משחרר הגוף כימיקלים המעודדים נפיחות וכאבים.

פריצת דיסק יכולה להתרחש בכל אחת מחוליות עמוד השדרה. עם זאת, הוא נמצא לרוב בגב התחתון (עמוד השדרה המותני) או בצוואר (עמוד השדרה הצווארי).

  • עמוד השדרה המותני ממוקם בגב התחתון ומורכב מחמש חוליות, ממוספרות L1 עד L5. פריצת דיסק באזור זה שכיחה ביותר בין חוליות L4 ו-L5 או בין חוליות L5 ו-S1.
  • עמוד השדרה הצווארי ממוקם בצוואר ומורכב משבע חוליות, ממוספרות C1 עד C7. פריצת דיסק באזור זה שכיחה ביותר בין חוליות C5 ו-C6 או בין חוליות C6 ו-C7.

ראוי לציין כי פריצת דיסק יכולה להופיע בכל רמה של עמוד השדרה, כולל בעמוד השדרה החזי (האמצעי הגב), אך זה הרבה פחות נפוץ מאשר באזורים המותניים וצוואר הרחם. עמוד השדרה החזי מורכב מ-12 חוליות, ממוספרות T1 עד T12.

אזור חוליות אזורי פגיע נפוצים
צוואר C1-C7 C5-C6, C6-C7
בית החזה T1-T12 T6-T8
מותן L1-L5 L4-L5, L5-S1

הגורמים לפריצת דיסק

פריצת דיסק עלולה להיגרם בפתאומיות בעקבות מכה או נפילה, או להיווצר בהדרגה בעקבות עומס חוזר ונשנה על עמוד השדרה. אלה הם הגורמים הנפוצים ביותר לפריצת דיסק:

  • שחיקה כללית של הגוף – פריצת דיסק עלולה להיווצר כחלק מהתופעות המאפיינות שחיקה כללית של הגוף.
  • סביבת עבודה – עבודה המצריכה ישיבה ממושכת או לחלופין עבודה הכרוכה בהרמת משאות כבדים עלולה לגרום לפריצת דיסק.
  • הרמת משאות – הרמה של משאות כבדים באופן לקוי עלולה להביא לפריצת דיסק.
  • משקל עודף – עודף של משקל גוף נמנה עם הגורמים האפשריים לפריצת דיסק.
  • חוסר פעילות גופנית – מחסור בפעילות גופנית מוביל לניוון של הרקמות התומכות בעמוד השדרה ומגביר את הסיכון ללקות בפריצת דיסק.
  • פעילות גופנית ללא הכנה – מעבר מהיר מדי מצב מנוחה לפעילות גופנית אינטנסיבית, עלול לגרום לעומס יתר על חוליות עמוד השדרה ועל הדיסקים.

סימפטומים לפריצת דיסק

תסמינים של פריצת דיסק יכולים להשתנות בהתאם למיקום וחומרת הפגיע בחוליות. כאשר הדיסק לוחץ על העצבים בעמוד השדרה, פעילות העצבים נפגעת. מצב זה עלול לגרום לשינויים בהולכת האותות העצביים ולגרום לסימפטומים שונים בניהם:

  • כאבים – לחץ על עצב בזמן פריצת דיסק עלול לגרום לכאבים עזים לאורך מסלול העצבים. לחץ באזור הצוואר עלול להקרין לכתפיים ולזרועות עד כפות הידיים. לחץ באזור הגב התחתון עלול להשפיע על המפשעה, הישבן, הברכיים וכפות הרגליים.
  • נימול וחוסר תחושה – תחושותאלה חמורות יותר מאשר כאבים וניתן להרגיש אותן במסלולים זהים למסלולים בהם ניתן להרגיש את הכאבים.
  • בעיות בשלפוחית השתן והמעיים – אובדן שליטה על הסוגרים, קושי בתנועת מעיים או אובדן תחושה באברי המין, הם סימפטומים של פריצת דיסק במצב המצריך התערבות רפואית מידית.

במקרה של הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.

זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

כיצד מאבחנים פריצת דיסק

תהליך האבחון של פריצת דיסק יכול להימשך זמן רב והוא כולל מספר בדיקות.

  • בדיקה גופנית – בדיקה של תחושה, כוח שרירים ורפלקסים המתבצעת על ידי כירופרקט יכולה לספק אבחנות לגבי מצב פריצת הדיסק.
  • הדמיית תהודה מגנטית (MRI) – בדיקה היוצרת הדמיה תלת ממדית של האזור הפגוע ומאפשרת לרופאים לקבל תמונת מצב מדויקת.
  • סריקת CT – בדיקה העושה שימוש בצילומי רנטגן כדי ליצור הדמיה תלת ממדית של האזור הפגוע.
  • צילומי רנטגן (X-rays)
  • אלקטרומיוגרמה (EMG) – אלקטרומיוגרמה היא בדיקה המודדת את הפעילות החשמלית של השרירים והעצבים. בדיקה זו יכולה לעזור לזהות אם פריצת דיסק דוחסת עצב.
  • בדיקת EMG להולכה עצבית – מחקר הולכה עצבית הוא בדיקה המודד עד כמה אותות חשמליים נעים דרך עצב. בדיקה זו יכולה לעזור לזהות אם פריצת דיסק דוחסת עצב וגורמת לחולשת שרירים או תסמינים אחרים.
  • מיאלוגרפיה (myelography) – מיאלוגרמה היא סוג מיוחד של צילום רנטגן המשתמש בצבע ניגוד כדי להראות את חוט השדרה והעצבים. בדיקה זו יכולה לעזור לזהות אם פריצת דיסק לוחצת את חוט השדרה.

הטיפול בפריצת דיסק

הטיפול המקובל הוא בפריצת דיסק הוא הימנעות מתנוחות הגורמות כאב, ביצוע תרגילי התעמלות ייעודיים ונטילת משככי כאבים. כעשרה אחוז מהסובלים מפריצת דיסק יזדקקו לניתוח.

  • ניתוח – הניתוח הנפוץ ביותר לטיפול בדיסק פרוץ מכונה Microdiskectomy. הליך ניתוחי  שכולל חיתוך של חלק מעצמות עמוד השדרה כדי להגיע אל  הדיסק הפרוץ ואל העצבים הדחוסים שסביב לו.
  • טיפול בפריצת דיסק ללא ניתוח
  • טיפולים אלטרנטיביים – דיקור סיני, עיסוי, טיפול כירופרקטי ויוגה משמשים גם הם לטיפול בפריצת דיסק. מומלץ להתייעץ בנושא עם הרופא המטפל.

תשובות לשאלות נפוצות

אילו רופאים מטפלים בפריצת דיסק

מספר סוגים של רופאים עשויים לטפל בפריצת דיסק, בהתאם לחומרת ומיקום הפריעה והתסמינים שהיא גורמת. הנה כמה מהרופאים שעשויים להיות מעורבים בטיפול בפריצת דיסק:

  • רופא משפחה – הרופא עשוי להיות ספק שירותי הבריאות הראשון שמטופל רואה כשהוא חווה תסמינים של פריצת דיסק. הם יכולים לאבחן את המצב ולספק אפשרויות טיפול ראשוניות, כגון תרופות נגד כאבים או פיזיותרפיה.
  • כירורג אורטופד – כירורג אורטופד מתמחה באבחון, טיפול ומניעה של מצבים ופציעות הפוגעים במערכת השרירים והשלד, לרבות פריצת דיסק. הם עשויים לבצע ניתוח לתיקון או הסרה של הדיסק הפגום.
  • נוירולוג – נוירולוג מתמחה באבחון וטיפול במצבים המשפיעים על מערכת העצבים, לרבות פריצות דיסק המשפיעות על עצבי עמוד השדרה או על חוט השדרה. הם עשויים להמליץ על טיפולים לא ניתוחיים או להפנות את המטופל למנתח במידת הצורך.
  • פיזיאטר – פיזיאטר הוא רופא המתמחה ברפואה פיזית ושיקום. הם עשויים לסייע בניהול כאב הקשור לפריצת דיסק ולהמליץ על תרגילים או פיזיותרפיה לשיפור הכוח והגמישות.
  • מומחה לטיפול בכאב – מומחה לטיפול בכאב עשוי לעבוד עם מטופלים שחווים כאב כרוני הקשור לפריצת דיסק. הם עשויים להמליץ על תרופות נגד כאבים או טיפולים אחרים, כגון זריקות אפידורל או חסימות עצבים.

חשוב לציין כי הסוג הספציפי של הרופא המעורב בטיפול בפריצת דיסק עשוי להשתנות בהתאם למקרה הפרטני ולמערכת הבריאות בה המטופל מטופל. רופא ראשוני של מטופל יכול לעזור להדריך אותו למומחה המתאים לצרכיו הספציפיים.

אילו רופאים מאבחנים פריצת דיסק

מספר סוגים של רופאים עשויים לאבחן פריצת דיסק, בהתאם לתסמינים הראשונים. הנה כמה מהרופאים שעשויים להיות מעורבים באבחון של פריצת דיסק:

  1. כירורג אורטופד – כירורג אורטופד מתמחה באבחון, טיפול ומניעה של מצבים ופציעות הפוגעים במערכת השרירים והשלד, לרבות פריצת דיסק. הם עשויים לבצע בדיקות הדמיה, כגון צילומי רנטגן או MRI, כדי לאשר את האבחנה.
  2. נוירולוג – נוירולוג מתמחה באבחון וטיפול במצבים המשפיעים על מערכת העצבים, לרבות פריצות דיסק המשפיעות על עצבי עמוד השדרה או על חוט השדרה. הם עשויים לבצע בדיקות נוירולוגיות, כגון בדיקות רפלקס ומחקרי הולכה עצבית, כדי לאבחן את המצב.
  3. רדיולוג – רדיולוג הוא רופא המתמחה בשימוש בהדמיה רפואית לאבחון וטיפול במחלות ופציעות. הם עשויים לפרש צילומי רנטגן, סריקות CT או MRI כדי לסייע באבחון פריצת דיסק.

האם פריצת דיסק יכולה להחלים מעצמה?

במקרים רבים, פריצת דיסק יכולה להחלים מעצמה עם מנוחה נכונה וטיפולים לא פולשניים כמו פיזיותרפיה. עם זאת, מקרים חמורים יותר עשויים לדרוש טיפול או ניתוח אגרסיבי יותר.

האם פריצת דיסק יכולה לחזור לאחר הטיפול?

כן, פריצת דיסק עלולה לחזור לאחר הטיפול, במיוחד אם לא מטפלים בגורמים הבסיסיים שהובילו לפריצה (כגון יציבה לקויה או מאמץ חוזר).

רוצים לקבל יעוץ חינם? השאירו פרטים ונחזור אליכם במהרה.

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד