/
/
סוכרת נעורים (סוג 1): הגורמים, תסמינים דרכי אבחון וטיפול

סוכרת נעורים (סוג 1): הגורמים, תסמינים דרכי אבחון וטיפול

סוכרת היא מחלה הנגרמת מירידה בכמות האינסולין בגוף. תפקידו של האינסולין הוא לסייע לסוכר שנמצא בדם, להיכנס אל תוך התאים ולספק להם אנרגיה. לכן, כמות נמוכה של אינסולין, או ירידה ביכולת של הגוף להשתמש באינסולין, יגרמו לעליית רמות הסוכר בדם  ולכך שהתאים לא יקבלו את כמויות הסוכר הדרושות להם.  סוכרת נעורים, הסוג שממנו סובלים כ- 10% מחולי הסוכרת, מופיעה לרוב בקרב חולים בני שלושים ומטה, במיוחד לפני גיל בית הספר או בגיל ההתבגרות . סוכרת נעורים מאופיינת בהרס תאי הביטא בלבלב, האחראים על ייצור אינסולין, המוביל המוביל לחוסר באינסולין ולתלות באינסולין ממקור חיצוני.

הגורמים לסוכרת נעורים

מעריכים שגורמים גנטיים אחראים לכ-33% מהנטייה לסוכרת מסוג 1. בנוסף לנטייה זו נדרש גם גורם סביבתי שיגרום להתפרצות התגובה ההרסנית של הגוף כנגד תאי הבטא. המחקר כיום, מעיד על ארבעה כיוונים עיקריים: הדבקה ויראלית, מרכיבים תזונתיים, חשיפה לתרופות ורעלים, ומצב של סטרס (עקה).

  • הדבקה ויראלית – משערים כי נגיף הפוגע בתאי הביטא, גורם לתגובה חיסונית. כמו כן ייתכן כי בגלל הדמיון בין תאי הביטא לנגיף, הגוף מזהה את תאי הביטא כגורמים חיצוניים ומשמיד אותם.
  • מרכיבים תזונתיים –  מאכלים מסוימים עלולים להיות הגורמים להתפרצות המחלה. חשיבותו של גורם זה הוא בעיקר בקרב תינוקות, שדרכי העיכול שלהם מאפשרות חדירה של חלבוני מזון למחזור הדם.
  • סטרס (עקה) – למרות שהקשר בין מצב של סטרס לסוכרת נעורים לא הוכח באופן חד משמעי, ייתכן שקיים קשר סיבתי בין השניים.
  • תרופות ורעלים – חומרים שונים העלולים להרוס את תאי הביטא.

תסמינים של סוכרת נעורים (סוג 1)

type 1 diabetes symptoms

כאמור, סוכרת נעורים מתבטאת בעלייה חד של רמת הסוכר בדם. מצב זה גורם למספר תסמינים:

  • מתן שתן רב – כאשר ריכוז הסוכר בדם עולה באופן משמעותי הוא חודר לשתן, וגורם לכליות להפריש מים כדי  למהול את כמויות הגלוקוז. לכן התסמין הראשון לסוכרת נעורים יהיה מתן עודף שתן.
  • הרגשת צמא עזה – הפרשת כמויות גדולות של נוזלים, תביא לתחושת צמא עזה, העלולה להעיד על סוכרת נעורים.
  • ירידה במשקל – סימפטום האופייני לסוכרת נעורים בלבד ולא לסוכרת מבוגרים. הירידה במשקל נגרמת מפירוק מוגבר של שומנים וחלבונים.
  • סימפטומים נוספים – חולי סוכרת נעורים עלולים לסבול מטשטוש ראיה, נטייה לנמנום, בחילות, ירידה בסיבולת במהלך פעילות גופנית, נוירופתיה, ופגיעות לזיהומים.

במקרה של הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.

זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי

זימון תור מהיר באופן פרטי

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

כיצד מאבחנים סוכרת נעורים

כאשר יש חשש לסוכרת נעורים, מתבצעת סדרה ארוכה של בדיקות מעבדה. בניהן:

  • בדיקת רמת גלוקוזה –בבדיקה זו, המתבצעת לאחר צום. כי ערך גלוקוזה של 126 מ"ג ומעלה בשתי בדיקות, מאושש את האבחנה.
  • בדיקת שתן – בדיקה זו מתבצעת על מנת לבדוק את רמת הגלוקוזה, תפקודי הכליות ובדיקת ההמוגלובין הקשור לסוכר. בדיקת ההמוגלובין בשתן משמשת כיום כבדיקה העיקרית למעקב אחר המחלה.

הטיפול בסוכרת נעורים

הטיפול בסוכרת נעורים, שמטרתו העיקרית היא איזון כמות הסוכר בגוף, הוא מורכב במיוחד. טיפול תרופתי בלבד עלול לא להצליח או לגרום להעלאת מינון התרופות. הטיפול משתנה ממטופל למטופל ויכול לכלול בנוסף לטיפול באינסולין  גם טיפול תזונתי.

  • טיפול באינסולין – טיפול המספק לגוף אינסולין ממקור חיצוני, באמצעות הזרקה עצמית או משאבה המזריקה לגוף כמות קבועה של אינסולין.
  • טיפול תזונתי – בנוסף לטיפול באינסולין, יש להקפיד על הרגלי תזונה נכונה. חשוב להקפיד לא רק על התפריט, אלא גם על זמני הארוחות על מנת להתאים אותם לזמני הזרקת האינסולין.
  • פעילות גופנית – פעילות גופנית סדירה, יכולה לעזור לחולים בסוכרת נעורים לשמור על רמות סוכר תקינות בדם ולמנוע סיבוכים בשלבים מאוחרים יותר.
הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד