האגודה למלחמה בסרטן בישראל הוקמה בשנת 1952, במטרה להקטין את התמותה והתחלואה ממחלת הסרטן ולשפר את איכות החיים של החולים. האגודה למלחמה בסרטן הינה מוסד ללא כוונת רווח, הפועל בעזרת תרומות בלבד, ללא מימון ממשלתי. עקב כך, הסיוע הניתן על ידי האגודה למלחמה בסרטן נקבע אך ורק על ידי וועדות מקצועיות המורכבות מטובי הרופאים ואנשי המחקר בישראל, והפרויקטים השונים הנתמכים על ידי האגודה נבחרים על פי שיקולים מקצועיים בלבד. באגודה למלחמה בסרטן פועלים כ- 3500 מתנדבים, בשבעים סניפים ברחבי הארץ, העוסקים בפעילויות שונות בתחומי הרווחה וההסברה. בוועד המנהל של האגודה חברים אנשי ציבור, רפואה ומחקר מהשורה הראשונה.
זכויות ושירותים | מידע לחולים | מוקדי מידע ותמיכה וחומרי הסברה
פעולות להפחתת התחלואה והתמותה מסרטן בישראל
האגודה למלחמה בסרטן עוסקת במגוון פעילויות במטרה להפחית את מקרי התחלואה והתמותה מסרטן בישראל.
- מימון וקידום חקר הסרטן – האגודה למלחמה בסרטן תומכת במימון וקידום של מחקרים שונים בנושאי מניעה מוקדמת וטיפול במחלת הסרטן.
- הפעלת תוכניות מניעה – האגודה מפעילה תוכניות ייחודיות, למניעה וגילוי מוקדם של מחלת הסרטן. כמן כן היא מפעילה מערכת הסברה נרחבת לציבור הרחב ולאנשי מקצוע.
- שדרוג שירותים רפואיים – האגודה למלחמה בסרטן משקיעה משאבים בשדרוג שירותים רפואיים ושיקומיים לחולי סרטן ולבני משפחותיהם.
- הקמת מרכזי טיפול – האגודה מסייעת בהקמתם של מרכזי טיפול, אשפוז ורווחה עבור חולי סרטן ובני משפחותיהם, ברחבי הארץ.
- קידום זכויות החולים – קידום זכויות החולים ושיפור איכות חייהם הם בין מטרותיה העיקריות של האגודה והיא משקיעה רבות בנושאים אלה.
- הפצת מידע – האגודה עוסקת בהפצה של מידע עדכני ואמין בנושא מחלת הסרטן בעברת, רוסית וערבית.
- הדרכה מקצועית – האגודה למלחמה בסרטן מקיימת הדרכות והשתלמויות על מנת לעדכן את צוותים רפואיים המטפלים בחולי סרטן.
תמיכה ומימון מחקרים
מדי שנה מעניקה האגודה למלחמה בסרטן עשרות מענקי מחקר לחוקרים מצטיינים שנמצאו ראויים לכך על ידי וועדה מקצועית. פרופסור צ'חנובר, זוכה פרס נובל לכימיה בשנת 2004, קיבל כחוקר צעיר, מענק מחקר מהאגודה למלחמה בסרטן וכיום הוא מכהן כנשיא כבוד של האגודה.
פרוטוקול ארצי לטיפול בילדים חולי לוקמיה המופעל על ידי האגודה למלחמה בסרטן, ביטל את הפער שהיה קיים בעבר בשיעורי ההישרדות בין ילדים שטפלו במרכזים רפואיים שונים.
כמו כן מפעילה האגודה קונסורציום ארצי ביחס לאבחון גנטי של סרטן השד והשחלה, שהישגיו מתועדים בספרות הרפואית הבינלאומית.
אבחנה וגילוי מוקדם
הפעילויות שיזמה האגודה למלחמה בסרטן בתחום גילוי מוקדם של סרטן השד, סרטן המעי הגס וסרטן העור, הביאו לתוצאות מרשימות במיוחד.
- סרטן השד – האגודה יזמה את התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד באמצעות ממוגרפיה ורכשה ניידת ממוגרפיה הפועלת בפריפריה. בנוסף, האגודה מקיימת את חודש המודעות לסרטן השד ועוסקת בפעילויות נוספות המביאות לירידה בשיעורי התמותה מסרטן השד בישראל.
- סרטן העור – שבוע המודעות לסרטן העור שיצא לדרך ביוזמת האגודה, העלה את שיעורי האבחון המוקדם של סרטן העור פי חמש, ויחד איתם גם את סיכויי הריפוי.
- סרטן המעי הגס – חודש המודעות לסרטן המעי הגס המתקיים ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן הביא להעלאה משמעותית במודעות למחלה. מאז החל מסע ההסברה חל שיפור בשיעור המאובחנים בשלב מוקדם והחלה ירידה במקרי סרטן המעי הגס.
הדרכות לציבור
האגודה למלחמה בסרטן משקיעה רבות על מנת להפיץ בקרב הציבור בישראל מידע הקשור למחלת הסרטן, תוך מתן דגש מיוחד על אפשרויות המניעה והאבחון המוקדם. בין הפעולות שמקיימת האגודה: שבוע מודעות לסרטן עור, חודש מודעות לסרטן המעי הגס, יום ללא עישון וחודש מודעות לסרטן השד. האגודה מפעילה תוכניות למניעת עישון, לירידה במשקל, לתזונה נכונה ועוד, בקרב מגזרים שונים בציבור הישראלי.
הדרכות מקצועיות
חולי סרטן מטופלים על ידי צוותים פסיכו-סוציאליים, צוותי סיעוד אונקולוגי, פיזיותרפיסטים ועוד. האגודה למלחמה בסרטן מקיימת עשרות ימי עיון, כנסים והשתלמויות לבעלי מקצוע אלה. כמו כן היא מוציאה לאור ספרות מקצועית וכתב עת לאנשי מקצוע, ומממנת השתתפות בכנסים מקצועיים בחו"ל.
שירותים רפואיים וסוציאליים
האגודה למלחמה בסרטן עוסקת בקידומן של תוכניות טיפול חדשניות לשיפור טיפול בחולים. על מנת לשפר את הטיפול והשיקום האגודה מממנת תקנים של עובדות סוציאליות, פסיכולוגים ודיאטנים, אחיות, עובדות סוציאליות ואנשי מקצוע נוספים בתחומי הטיפול התיאום והסעד.
תמיכה בחולים נזקקים
האגודה תומכת בחולי סרטן הנמצאים במצוקה כלכלית בזמן הטיפול במחלה. הסיוע ניתן לתקופה קצרה, על פי קריטריונים מוגדרים, עד ששירותי הקהילה והביטוח הלאומי מתחילים לסייע.
שירותי הוספיס
האגודה למלחמה בסרטן תומכת בשירותי הוספיס והוספיס בית ברחבי המדינה.
- הוספיס בית – שירות המופעל על ידי האגודה במטרה לתת מענה לחולים במצב מתקדם המעוניינים להישאר בביתם. החולים נשארים בסביבה המוכרת להם ומקבלים טיפול סביב השעון מצוות מקצועי ומיומן.
- מעון קלור – במעון מאושפזים חולי סרטן המטופלים במרכזים אונקולוגיים במרכז הארץ, אך מתגוררים רחוק. במקום להיטלטל בדרכים הם מגיעים למעון שממנו הן מוסעים מדי יום לטיפולים השונים.