דילוג לתוכן
/
/
מה זה ביופסיה (Biopsy): השיטות, סכנות ותופעות לוואי
/
/
מה זה ביופסיה (Biopsy): השיטות, סכנות ותופעות לוואי

מה זה ביופסיה (Biopsy): השיטות, סכנות ותופעות לוואי

ביופסיה היא בדיקה שמתקיימת במחלקות ותחומים רפואיים רבים. למעשה מדובר בשם כללי ללקיחת דגימה לצורך בדיקה מעבדתית. לרוב מדובר בבדיקת רקמות כלשהן, דגימות מתאים מסויימים ולעיתים גם ביופסיה של איבר שלם – אלו מוצעים מהגוף ועוברים ניתוח מעבדתי כדי לגלות בעיות שונות.

ביופסיה משמשת כיום לזיהוי ואיתור של גידולים סרטניים ולא סרטניים, לבירור זיהומים ולגילוי של בעיות בריאותיות שונות בתחומים רבים.

שיטות שונות לעריכת ביופסיה

ביופסיה אף.אן.איי

ביופסיה מתבצעת במספר דרכים שונות. השיטה הראשונה והנפוצה ביותר היא ביופסיה באמצעות חתך. ביופסיית חתך היא למעשה הליך רפואי בו חותכים חלק מהרקמה ומעבירים לבדיקת המעבדה. החיתוך מתבצע בדרך כלל בעור ולעיתים באמצעות תהליך קולונסקופיה.

סוג נוסף של ביופסיה הוא ביוספיה באמצעות שאיבה. ביופסיה זו מתבצעת על ידי החדרת צינורית ובתוכה מחט קטנה. המחט המוחדרת משמשת להעברת דוגמית של רקמות, תאים וכדומה ולאחר שהמחט מבצעת את תפקידה היא יוצאת מהגוף דרך הצינורית. בדיקה זו מתאימה כאשר יש לקחת דגימות ביופסיה מאיזור הכליות, הריאות, קנה הנשימה וכדומה. בנוסף, כך מתבצעת למעשה בדיקת מח עצם.

ביוספיה באמצעות כריתת איבר במהלך ניתוח היא עוד סוג של בדיקה שמתבצעת כאשר יש גוש כלשהו באיזור מסויים, למשל באיזור השדיים או בלוטת הלימפה. הביופסיה הזו היא למעשה תוצאה של ניתוח כלשהו. החלק שהוסר במהלך הניתוח נלקח באופן אוטומטי לבדיקה מעבדתית.

הידעתם שאולי מגיע לכם החזר כספי עד 70 אחוז מעלות הבדיקה באופן פרטי תוך 24 שעות בהתאם לפוליסת הביטוח בריאות שיש ברשותכם!

לבדיקת זכאות וזימון תור מהיר באופן פרטי, מלאו את הטופס:

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון
 03-7724273 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

הסכנות בבדיקת ביופסיה

בדיקת ביופסיה כיום היא בדרך כלל בדיקה בטוחה מאד, אבל יש מקרים בהם יש צורך בטיפול משלים כלשהו לאחר הבדיקה. הסכנה המירבית עלולה להתרחש כאשר מתבצעת ביופסיה באמצעות החדרת מחט. המחט עלולה לעיתים ליצור דימום פנימי בתוך הגוף ולפעמים, במצבים קריטיים במיוחד, יש צורך בניתוח כדי לתקן את המצב ולעצור את הדימומים. אם זאת, לרוב המצב הזה נמנע כיוון שכיום בדיקות הביופסיה נחשבות בטוחות ומתקדמות והמחקר הרב בנושא הביא לצמצום הסכנות.

לרוב מוחדרת מחט רק במקרים ספציפיים מאד: כאשר בגוף זוהה גוש כלשהו שאי אפשר לדעת מה טיבו ורוצים לזהות האם הוא ממאיר או שפיר וכאשר יש גידול שכבר זוהה ואנחנו רוצים לדעת מה הטיפול הטוב ביותר. פעמים רבות נעזרים הרופאים הבודקים ברנטגן ואולטרה סאונד כדי לכוון את המחט בצורה טובה ומדויקת אל האיבר ממנו רוצים לקחת את הדגימה.

תופעות לוואי לאחר ביופסיה

ביופסיה היא בדרך כלל נטולת תופעות לוואי, אך ישנם מקרים בהם עלול הנבדק לסבול מכאבים קלים. לרוב בדיקות ביופסיה מתקיימות בהרדמה חלקית או הרדמה כללית, בהתאם לסדר גודל הבדיקה ולשיקול הרופא הבודק, לרוב מדובר בכאב קל שעובר לאחר מספר שעות ובתחושה כללית של אי נוחות. במקרים מסויימים יכול האיזור ממנו נלקחה הביופסיה להרגיש מודלק, אדום ולא נעים – במקרה זה מומלץ לפנות לרופא ולהגיע לבדיקה.

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד