/
/
סרטן העור: הסוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול

סרטן העור: הסוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול

סרטן העור הוא סוג הסרטן השכיח ביותר בעולם, והוא יכול להיות קטלני אם אינו מאובחן ומטופל בשלב מוקדם. לכן, חשוב להיבדק אצל רופא עור באופן קבוע, במיוחד אם נמצאתם כבעלי גורמי סיכון גבוה לחלות בסרטן העור.

אנטומיה של העור בקצרה

skin layers

העור מורכב משתי שכבות: שכבה שטחית חיצונית – אפידרמיס, ושכבה פנימית – דרמיס. סרטן העור, על סוגיו השונים הוא המחלה הממארת הנפוצה בישראל. למעלה מעשרת אלפים ישראלים, מאובחנים מדי שנה כחולים בסרטן עור שאינו מלנומה ושבדרך כלל אינו גורם למוות. תשע מאות ישראלים מאובחנים מדי שנה כחולים בסרטן עור ממאיר הנקרא מלנומה.

לעור, המעטה החיצוני של הגוף, יש תפקידים רבים בניהם: הגנה על הגוף מפני קרינה, פגיעות וזיהומים, עזרה בשמירת חום גוף קבוע, סילוק חומרי פסולת, יצירת ויטמין D, ועוד.

סוגי סרטן העור

קיימים מספר סוגים של סרטן עור. חלקם גדול של גידולי העור אינו ממאיר והבעיות נוצרות בעיקר ממיקומם וגודלם. הגידולים הממאירים עלולים, ללא טיפול מתאים, להתפשט אל הרקמות סביבם.

  • סרטן תאי הבסיס (Basal cell carcinoma) – תשעים וחמישה אחוזים ממקרי סרטן העור שייכים לסוג זה, הנוטה להתפתח באיטיות וליצור פצעים על העור. סרטן תאי הבסיס אינו מתפשט לעיתים קרובות אל חלקים אחרים בגוף.
  • סרטן תאי הקשקש (Squamous Cell) – סוג זה של סרטן העור הנו שכיח פחות מסרטן תאי הבסיס. לעיתים רחוקות הוא מתפשט אל תאי הלימפה או אל אברים נוספים.
  • קרטוזיס אקטיני (Actinic Keratosis)  –  מצב טרום סרטני, בו מופיעים כתמים אדומים מחוספסים על פני העור. כתמים אלו עלולים להתפתח ולהפוך לסרטן תאי הקשקש.
  • מלנומה ממאירה של העור – גידול ממאיר בצבע שחור או חום ככה, המתפתח במלוצינטים של העור – תאים המרוכזים בחיבור בין האפידרמיס לדרמיס, ומפרישים את חומר הצבע שיוצר את השיזוף.

הגורמים לסרטן העור

לסרטן העור, על סוגיו השונים קיימים מספר גורמים מוכחים שהעיקרי בהם הוא חשיפה לקרניים האולטרא סגוליות של השמש.

  • חשיפה לקרניים אולטרא סגוליות – כאמור, זהו הגורם העיקרי לסרטן העור. הקרינה האולטרא סגולית הבלתי נראית היא חלק מאנרגיית השמש. היא עלולה לגרום לכוויות ואף לסרטן. התפתחות סרטן העור קשורה בחשיפה ממושכת לשמש ולכן היא נפוצה יותר בקרב חולים בני חמישים ומעלה. לאנשים בהירי עור, יש סיכוי גבוה יותר ללקות בסרטן עור, מאשר לבעלי עור כהה.
  • חשיפה לחומרים כימיים – חשיפה לחומרים כגון: זפת הפחם, ארסניק וחומרים רדיואקטיביים, עלולה להעלות את הסיכוי ללקות בסרטן העור.

תסמינים ראשונים ומתקדמים של לסרטן העור

גם סרטן תאי הבסיס וגם סרטם תאי הקשקש, יופיעו בעיקר באזורי הגוף החשופים לשמש. הפנים, הגפיים, הראש והצוואר, לכן מומלץ לעקוב באופן שטף אחר שינויים במצב העור באזורים אלה.

  • כתם על העור או פצע שאינו נרפא – כתם על העור, בליטה בצבע אדום או פצע שאינו נרפא עלולים להעיד על התפתחותו של סרטן עור.
  • שינוי בגודל של שומה או צלקת – סרטן עור עלול לגרום לשינוי בגודל של שומה קיימת או של צלקת קיימת בעור.

במקרה של הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.

זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי

זימון תור מהיר באופן פרטי

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

כיצד מאבחנים את סרטן העור

גידולים על העור, חיוני לאבחן בשלב מוקדם של התפתחותם, ובכך להעלות את הסיכויים לטיפול מוצלח.

  • בדיקה דרמוסקופית של העור – בדיקה לא פולשנית ולא כואבת המשמשת לאבחון סרטן העור. הבדיקה מתבצעת על ידי רופא עור המשתמש במכשיר אופטי בשם דרמסקופ. הדרמסקופ מאפשר להגדיל את התמונה של העור ולזהות שינויים חשודים, כגון: שינוי בגודל, צורה או צבע של נגע בעור גבולות לא סדירים או לא אחידים של נגע בעור נגעים עם קפלים או כיבים נגעים שמדממים או מגרדים אם הרופא מבחין בשינוי חשוד, הוא עשוי לקחת ביופסיה מהנגע כדי לאשר את האבחנה.
  • בדיקה עצמית – מומלץ לבצע מדי חודשיים בדיקה עצמית של שטח העור. בדיקות שוטפות במועדים קבועים, יאפשר לכל אדם להכיר היטב את השומות, הצלקות וכתמי הלידה שעל עורו ולשים לב לשינויים בגודלם או בצבעם.
    להלן כמה טיפים לבדיקה עצמית של העור: בדקו את כל עור הגוף, כולל העור מאחורי הגב, מתחת לבית השחי, בין האצבעות, ועור כפות הרגליים. השוו את העור בין הצדדים השונים של הגוף. אם אתם מבחינים בשינוי חשוד, פנו לרופא עור בהקדם האפשרי.
    בדיקה עצמית של העור היא דרך פשוטה ויעילה להגנה על בריאותכם.
  • ביופסיה – אבחנת כל סוגי סרטן העור נעשית באמצעות ביופסיה, נטילה של רקמה בהרדמה מקומית, ובדיקתה תחת מיקרוסקופ. במקרים בהם הגידול נמצא על העור זמן ממושך, יערכו גם בדיקות של בלוטות הלימפה באזור.

דרכי טיפול בסרטן העור

מטרת הטיפול בסרטן העור היא לכרות את כל הגידול ולהשאיר צלקת קטנה ככל האפשר. במקרים רבים נוסף לטיפול הכירורגי גם טיפול בקרינה או בכימותרפיה.

  • ניתוח – במקרים רבים ניתן להסיר את הגידול בכריתה או הקפאה, ללא צורך באשפוז. ייתכנו מספר סוגי ניתוחים להסרת גידולים בעור:
    • גרידה (Curettage) וצריבה –  הסרת גידול באמצעות כפית חדה, המלווה בפעילות של מכשיר חשמלי מיוחד העוזר למנוע דימומים ולהרוס תאים סרטניים בשולי הפצע.
    • ניתוח מיקרוגרפי בשיטת מוהז (Mohs) -הליך שנועד לסלק את כל הגידול תוך פגיעה מזערית ככל האפשר ברקמה הבריאה. במהלך הניתוח נשלחים לבדיקה כל החלקים של הגידול המוסר, עד שהמנתח יודע בוודאות כי הגיע אל רקמה בריאה.
    • קריוכירורגיה – שיטת טיפול הכוללת הריסה של הגידול על ידי הקפאתו בחנקן נוזלי. בטיפול זה נעשה שימוש בדרך כלל במצבים טרום סרטניים שטחיים או בגידולים קטנים של העור.
    • כריתה בקרניי לייזר – שיטה נוספת, היעילה במיוחד בגידולים שטחיים. בשיטה זונעשה שימוש בקרני לייזר כדי להרוס את תאי הגידול.
  • קרינה (רדיותרפיה) -טיפול בקרניים בעלות אנרגיה גבוהה, שמטרתו: הרס התאים הסרטניים, תוך פגיעה מזערית בתאים סביבם. לעיתים ניתן טיפול זה בתוספת לטיפול ניתוחי.
  • טיפול כימי –מריחת משחה או קרם המכילים חומרים כימותרפיים, משמשת לעיתים לטיפול בגידולים שטחיים, או בכיבים הנוצרים על ידי סרטן תאי הבסיס.
הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד