/
/
צניחת רחם: גורמים, תסמינים, דרכי אבחון וטיפול אצל אורו-גניקולוג

צניחת רחם: גורמים, תסמינים, דרכי אבחון וטיפול אצל אורו-גניקולוג

צניחת רחם (Uterine prolapse) מדובר במצב רפואי שבו השרירים והרצועות התומכים ברחם מתארכים ונחלשים וכתוצאה מכך הרחם לא נמצא במקומו הטבעי באגן. כתוצאה מכך הוא יורד אל תוך הנרתיק ואף מעבר אליו. ישנם מצבים רפואיים נוספים בהם מתרחשת צניחה של שלפוחית השתן וצניחה של הרקטום.

מדובר במצב רפואי שכיח ונפוץ בקרב נשים עם שכיחות הולכת וגדלה ככל שגיל האישה עולה. מקובל להעריך שכ-10% מכלל הנשים יזדקקו להתערבות ניתוחית במהלך חייהן לאור צניחת אברי אגן.

מה זה רצפת האגן?

רצפת האגן הינה מערכת של שרירים, רקמות חיבור ורצועות אשר נמצאת באגן ועליה נמצאים איברים כגון – מערכת הרבייה (רחם, שחלות), שלפוחית השתן, והמעי הגס. מארג השרירים והרצועות בצירוף עם העיצבוב וכלי הדם פועלים יחד אצל נשים כדי לתמוך באיברים הללו ולסייע בתפקוד הפונקציונאלי שלהם ואף לסייע בתפקוד מיני תקין.

בתחתית המבנה ישנם 3 פתחים: צינור השופכה, הנרתיק (שמוביל לצוואר הרחם והרחם) ופי הטבעת.

הפרעות ברצפת האגן נגרמות מהיחלשות התמיכה של השרירים, הרצועות ורקמות החיבור באזור האגן. פגיעה בשלמות רצפת האגן עשויה להוביל לפגיעה בתפקוד האיברים ולבעיות שיפורטו בהמשך.

מהם גורמי הסיכון המובילים לצניחת רחם?

וולדנות – ככל שאישה יולדת מספר ילדים גבוה יותר, הסיכוי לצניחה עולה.

משקל לידה – ככל שמקל היילוד גבוה יותר, הסיכוי לצניחה בהמשך החיים עולה.

צורת הלידה – לידה מכשירנית: ואקום, מלקחיים, מעלים את הסיכוי לצניחת אברי אגן, וצניחת רחם.

שלב שני מוארך – ככל ששלב הלחיצות בלידה מוארך, כך עולה הסיכוי לצניחה.

גיל – השכיחות עולה עם הגיל, וישנה תאוצה לאחר גיל במנופאוזה (הגיל בו האישה מפסיקה לקבל וסת), וזאת לאור הפסקת הפרשת הורמון האסטרוגן.

השמנת יתר – גורמת לעלייה בלחץ התוך בטני ובכך תורמת להיחלשות הרצועות התומכות ברחם.

ניתוח לכריתת רחם בעבר וניתוח לתיקון צניחה בעבר.

עישון.

נטייה גנטית – נשים עם מחלות הפוגעות בקולגן, נשים עם היסטוריה משפחתית – נמצאות בסיכון מוגבר לצניחת רחם.

מחלות נוירולוגיות.

עלייה בלחץ תוך בטני – מחלות ריאה כרוניות, שיעול ממושך, הרמת משאות כבדים.

7 תסמינים נפוצים לצניחת רחם 

ראשית, יש להבין שחומרת התסמינים משתנה מאישה לאישה ותלויה בין השאר בדרגת הצניחה. נשים עם צניחת רחם יחוו/ ידווחו על:

נשים עם צניחת איברי האגן יכולות לחוות את כל התסמינים הללו, חלקם או אף אחד מהם. אך על פי רוב אין מדובר במצב חירום, אולם במקרים בהם הצניחה מתקדמת עשוייה להיות השפעה על הכליות, היארעות של דלקות שתן חוזרות, אצירת שתן, דימומים חוזרים כתוצאה מחיכוך של הרחם עם הנרתיק או עם הבגדים (במקרה של צניחה מתקדמת).

לאיזה סוג רופא כדאי לפנות לאבחון וטיפול בצניחת איברי האגן?

במידה ואת מרגישה שיש לך צניחה – מומלץ לפנות לרופא נשים, המתמקצע באורוגינקולוגיה.

האיבחון יתבצע על ידי תישאול מקיף של התסמינים אותן את חווה, ולאחריה תבוצע בדיקה גינקולוגית אשר במהלכה תדרשי לבצע פעולות שונות בכדי להפעיל לחץ על רצפת האגן. בין הפעולות הללו הרופא יבקש ממך להשתעל. הבדיקה עצמה כרוכה באי נוחות קלה.

צניחת רחם דרגות: 1 – 4

צניחת רחם הינו מצב רפואי שבו הרחם או צוואר הרחם "גולשים" ממקומם הטבעי באגן, ויורדים לכוון הנרתיק. במקרים מתקדמים הוא עשוי אפילו לבלוט אל מחוץ לנרתיק.

מקובל לחלק את צניחת הרחם ל- 4 דרגות לפי החומרה:

צניחת רחם בדרגה ראשונה (קלה)

בשלב זה, הרחם יורד לחלק העליון של הנרתיק עד לערך ממחצית אורכו של הנרתיק. מצב זה על פי רוב אינו מלווה בתסמינים. במקרים מסויימים האישה עשויה להרגיש תחושה של כבדות, או לחץ באיזור הנרתיק.

צניחת רחם בדרגה שנייה

בשלב זה, הרחם יורד אל מעבר לחציו של הנרתיק והוא עשוי להיות מורגש בפיתחו של הנרתיק. בדרגת צניחה זו, על פי רוב יתחילו להופיע התסמינים.

על פי רוב נשים ידווחו על תחושבה של כבדות, גוש שמתבלט מהנרתיק. לעיתים יחלו להופיע תסמינים הקשורים למערכת השתן – כגון דחיפות, תכיפות במתן שתן. במקרים מסויימים האישה תחווה בריחת שתן לא רצונית.

צניחת רחם בדרגה שלישית

בשלב זה הרחם בולט בצורה משמעותית מחוץ לפתח הנרתיק, גם ללא מאמץ או פעילות גופנית. התסמינים הופכים בולטים יותר, וכוללים בליטה גלויה ומורגשת, הופעה של הכתמות דמיות, קושי לרוקן את השלפוחית או קשיים במתן צואה. בשלבים אלו עשויים גם להופיע תסמינים הקשורים לחיי המין – כאבים, אי נוחות, הימנעות ועוד.

צניחת רחם בדרגה רביעית (שלמה)

זהו השלב החמור ביותר של צניחת רחם, שבו הרחם בולט לגמרי מחוץ לפתח הנרתיק. התסמינים שתוארו לעיל הופכים להיות בולטים וחמורים יותר


הטיפול בכל אחת מדרגות הצניחה הללו משתנה בהתאם לדרגת הצניחה וחומרת התסמינים.

על פי רוב, בדרגות צניחה 1+2 ניתן לטפל באמצעות טיפולים שמרניים כגון פיזיותרפיה של רצפת האגן. בדרגות 2 ומעלה ניתן לטפל גם באמצעות התאמת תומכן נרתיקי – פסארי. התומכן מגיע בצורות שונות ובגדלים שונים.

בדרגות הצניחה המתקדמות ניתן לדון גם באפשרות טיפול כירורגית הנעה בין מגוון רחב של ניתוחים – החל מניתוחים המבוצעים דרך הנרתיק, וניתוחים בגישה בטנית – לפרוסקופיה או רובוט. בחלק מהניתוחים נוכל לשלב רשת סינטטית.

חשוב לציין שגישות הטיפול עשויות להשתנות בהתאם לנסיבות אינדיבידואליות, הרקע האישי והרקע הבריאותי של המטופלת וכמובן לפי העדפות המטופלת. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מוסמך, כגון גינקולוג או אורוגניקולוג, לאבחון מדויק ותוכנית ניהול מתאימה המותאמת לכל מקרה ספציפי של צניחת רחם.

זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי

אם את סובלת מתסמינים מקדימים או צריכה לעבור ניתוח הרמת רצפת האגן, השאירי פניה לצורך קבלת יעוץ והכוונה רפואית אצל מומחי מד+

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

מהי אורוגינקולוגיה?

אורוגניקולוג אריאל זילברליכט

אורוגניקולוג מומלץ אריאל זילברליכט

אורוגינקולוגיה הינו תחום רפואי, צעיר יחסית, אשר עוסק בבעיות הקשורות לצניחת רצפת האגן. המינוח, אורוגינקולוגיה, מגיע משתי מילים: אורולוגיה וגינקולוגיה. התחום עוסק בבעיות הקשורות לאברי האגן ובכללן בעיות הקשורות בקשיים במתן שתן, בריחת שתן (לדוגמא:בריחת שתן במאמץ), בריחת צואה, צניחת אברי אגן (צניחת רחם, צניחת שלפוחית, צניחת רקטום), דלקות שתן חוזרות ועוד.

אורוגינקולוגים הם רופאים אשר התמקצעו בתחום ועברו התמחות ברפואת נשים (גינקולוגיה) ובמרבית המקרים הוכשרו בהתמחות על בתחום הספציפי שהינו תת-התמחות של מקצוע המיילדות והגינקולוגיה. רופא מומחה באורוגינקולוגיה מקפיד להתעדכן במחקרים ובטכנולוגיות המעודכנות, הקשורות לתחום רצפת האגן, ולכן חשוב להבדק על ידי רופא מומחה בתחום.

תשובות לשאלות נפוצות

שאלנו את ד"ר אריאל זילברליכט (Dr. Ariel Zilberlicht) אורוגניקולוג מומחה מומלץ ברפואת נשים כללי, ונחשב למומחה גם בתחום רצפת האגן את השאלות הנפוצות ביותר:

במידה ואת חשה תסמינים הקשורים לצניחה, והתסמינים הללו מפריעים ופוגעים באיכות חייך – יש מקום להציע טיפול.
הצניחה עצמה הינה מצב רפואי כרוני העשוי להחמיר ככל שהשנים עוברות. לכן חשוב לשת לבעיה במלוא הרצינות ולהגיע לאבחון מוקדם ככל האפשר. הטיפול עצמו אינדבידואלי ומותאם הן לפי דרגת הצניחה, ניסיונו של המנתח, ואורח חייה של האישה. ניתן לבצע ניתוחים בגישה נרתיקית (וגינלית), ניתוחים בגישה בטנית (לפרוסקופיה, רובוט). ניתוחים הכוללים כריתה של הרחם או הרמה ושימור של הרחם. הניתוחים מתאפיינים בסיכויי הצלחה גבוהים, אחוז סיבוכים נמוך יחסית, החלמה מהירה מאד וחזרה מהירה לשגרה.  
במקרים בהם הצניחה אינה משמעותית ובעיקר אם אינך חשה תסמינים מיוחדים – אין צורך לטפל. במקרים הללו ובמקרים בהם הצניחה אינה בדרגה מתקדמת ניתן להציע טיפולים כגון – פיזיותרפיה של רצפת האגן, טיפולים המכוונים לשינוי אורחות חיים כגון הפסקת עישון, הפחתה בלחץ התוך בטני (הורדה במשקל, טיפול במחלות הגורמות לשיעול). אפשרות נוספת לטיפול שמרני הינו שימוש בתומכן סיליקון הנקרא פסארי. זהו על פי רוב טבעת בגדלים שונים המותאמת באופן אישי על ידי רופא אורוגינקולוג. הטיפול יתאים בעיקר לנשים שהסיכון הניתוחי גבוה, או כגשר עד ניתוח. במקרים מתקדמים ניתן להציע טיפול כירורגי.
בריחת שתן הינה תופעה נפוצה המוגדרת כאובדן שתן לא רצוני. כלומר – היא מתרחשת בעיתוי שאינו מתוזמן ורצוי. ישנן סיבות אפשריות רבות לבריחת שתן. המקרים הנפוצים:
  1. בריחת שתן במאמץ –  התהליך עלול להתרחש בזמן שיעול, צחוק, פעילות גופנית, הרמת חפץ כבד ועוד. במצב זה, הלחץ התוך בטני המופעל, גובר על הלחץ של סוגר צינור השופכה וכתוצאה מכך מתרחשת דליפת שתן.
  2. בריחת שתן בדחיפות – זהו מצב שבו ישנה צורך פתאומי וחד להטיל שתן  ולא ניתן להתאפק עד הגעה לשירותים.  במילים פשוטות יותר: "כשאני צריכה ללכת, אני צריכה ללכת".
  3. בריחת שתן מעורבת.
צניחת אברי אגן הינו מצב שבו שרירי ורצועות קרקעית האגן נחלשים. כתוצאה מכן האיברים (רחם, שלפוחית, מעי) נעים לכיוון הנרתיק ועשויים להתבלט אל תוך ואף מעבר (מחוץ) לנרתיק. מצב שבו יש צניחה עשוי להוביל להרגשה של אי נוחות, כבדות, דימום נרתיקי, הפרעות במתן שתן, הפרעות במתן צואה, פגיעה בתפקוד המיני ופגיעה באיכות החיים. על פי רוב, לא מדובר במצב מסכן חיים. ישנם מספר סוגים שונים של צניחת איברי האגן ומקובל שיש יותר מסוג אחד בו זמנית. הסוגים השונים הם:
  1. בלט השלפוחית (Cystocele) – צניחה של שלפוחית השתם אל הנרתיק
  2. צניחת רחם – כאשר הרחם צונח אל הנרתיק
  3. צניחת כיפת הנרתיק – באישה שעברה כריתת רחם, כיפת הנרתיק צונחת אל הנרתיק עצמו
  4. רקטוצלה צניחה של המעי אל הנרתיק
יש לפנות לרופא מומחה באורוגינקולוגיה. במהלך הפגישה תישאלי אודות התסמינים שלך לצד ההיסטוריה הרפואית הכללית שלך. בנוסף, יש צורך בבדיקה גופנית מדוקדקת בכדי לבחון אם יש צניחה, ואם כן אילו מדורים צונחים. יש צורך לבחון אם יש בריחת שתן, בריחת צואה. במהלך הבדיקה תתבקשי לבצע מספר פעולות המגבירות את הלחץ על קרקעית האגן (שיעול לדוגמא). הבדיקה נמשכת זמן קצר והיא כרוכה באי-נעימות קלה. בתום התישאול והבדיקה – הרופא יחליט אם יש צורך לבצע בדיקות עזר נוספות כמו אולטרא-סאונד של רצפת האגן ובדיקות מעבדה, בדיקת אורודינמיקה.
בדיקה אורודינמיקה הינה בדיקה המשמשת לאיבחון בעיות הקשורות במתן שתן. הבדיקה מתבצעת לצורך איבחון של בריחת שתן במאמץ, בריחת שתן תוך כדי דחיפות, הפרעות חסימה וקשיים בריקון שלפוחית השתן ועוד. הבדיקה עצמה נחלקת, על פי רוב, ל 3 חלקים: השתנה חופשית, מילוי שלפוחית השתן וריקון השלפוחית. בכל אחד מהשלבים נרשמים נתונים אודות קצב ההשתנה, קצב המילוי, נפח המילוי, ונבחן האם ישנם אירועים של בריחת שתן. הבדיקה כרוכה בהכנסת קטטר שתן אל שלפוחית השתן והזלפת נוזלים סטריליים אל תוך שלפוחית השתן.
בהתאם לבעיה ולחומרתה אפשר להציע מגוון רחב של טיפולים החל מטיפול שמרני ועד טיפול ניתוחי. הטיפול השמרני כולל שינוי אורחות חיים (הפחתת קפאין, ירידה במשקל למשל), פיזיותרפיה של רצפת האגן ושימוש בפסארי, תומכן נרתיקי. הטיפול הניתוחי כולל אפשרויות רבות של גישות החל מניתוח בגישה נרתיקית וכלה בניתוח בגישה בטנית (לפרוסקופיה/ רובוט).
  • ראשית, יש לוודא שהבעיה שהצגת דורשת ניתוח וכי הטיפול השמרני מוצה עד תום.
  • שנית – הדיון על הגישה הניתוחית יהיה מותאם עבור כל אישה בצורה אישית, בהתאם לאבחנה הרפואית, החומרה, הרקע הרפואי ועוד.
הניתוחים בגישה הנרתיקית והגישה הלפרוסקופית/ רובוטית בתחום האורוגינקולוגיה נחשבים לבטוחים עם התאוששות מהירה. בגישה הלפרוסקופית/ רובוטית נעשה שימוש במצלמות ומכשירים המוחדרים דרך מספר חתכים קטנים (עד 1 ס"מ). הניתוח בגישה נרתיקית – מתבצע ללא חתכים על פני הבטן.

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית אישיתי מהמומחים המובילים בישראל בשת״פ עם מד פלוס - קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, מעבדה עד הבית, משלוח תרופות באופן מהיר עד הבית ועוד..

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית מקצועית ואישית מהשורה הראשונה דרך מד +. קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, שירותי מעבדה ומשלוח תרופות ועוד.

מד+ שירותי רפואה מתקדמים

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום!
מספר טלפון 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

מלאו את הטופס:

מדפלוס (MedPlus)
Logo