פונדקאות בישראל – חוקים והגבלות

2023-11-14

תהליך פונדקאות בישראל הוא תהליך מעוגן בחוק שנקרא חוק ההסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד) שנחקק בשנת 1996. החוק מגדיר בצורה מדויקת את כל התנאים הנדרשים מההורים לעתיד ומהאם הפונדקאית כדי שתהליך הפונדקאות יאושר וכדי שהילד יעבור בצורה חוקית להוריו.

החוק מגדיר קודם כל מהי למעשה פונדקאות: פונדקאות היא למעשה הסכם בין זוג הורים לבין אישה שמשמשת עבורם כפונדקאית מאחר והם לא יכולים להיכנס להריון וללדת באופן תקין תינוק. התהליך יתבצע כך שההורים הביולוגיים מבצעים הוצאה של זרע וביצית, יצירת עובר והשתלתו ברחמה של האם הפונדקאית כך שהילד הוא למעשה ילדם הביולוגי של השניים.

תהליך פונדקאות הוא תהליך מחייב על פי חוק גם עבור האם הפונדקאית וגם עבור זוג ההורים והוא יאושר רק אחרי שהגורמים יעמדו בכל התנאים המסוכמים והמפורטים בחוק עצמו. בסופו של דבר – תהליך תקין מתבצע תוך הסכם בין שני הצדדים, תהליך הפרייה שעוברת האם הפונדקאית, הריון ובסופו של דבר מסירת התינוק להוריו הביולוגיים.

פירוט סעיפי החוק והגבלותיו.

חוק הסכמים לנשיאת עוברים בישראל מתייחס רק לדרך אחת של הפרייה – שמתבצעת רק על ידי הכנסה של ביצית מופרית ולא על ידי הפריה מלאכותית. כך למעשה שולל החוק מזוגות חד מיניים להיעזר באם פונדקאית באופן ישיר ויש צורך להשיג תרומת ביציות, תהליך שנמצא בחיתוליו בישראל.

לפי החוק – פונדקאות חוקית היא כדלקמן:

  1. הריון באמצעות השתלת ביצית מופרית – כאשר הזרע הוא של האב והביצית שייכת לאם.
  2. הריון באמצעות השתלת ביצית מופרית מזרע של האב המיועד ומתרומת ביצית.

יש איסור על פונדקאות באמצעות הפרייה של ביצית האם הפונדקאית על ידי זרע האב הביולוגי, שיקבל את התינוק בסוף ההריון לידיו כהורה החוקי.

אישור ההורים ובחירת האם הפונדקאית:

החוק מגדיר מי יכולים לשמש כהורים בתהליך פונדקאות ומי יכולה להיות אם פונדקאית בישראל.

הורים צריכים להיות בני זוג – גבר ואישה.

האם הפונדקאית צריכה להיות אישה בין הגילאים 22-38, שעברה מספר הריונות הקטן משלושה והיא כשירה מבחינה בריאותית ומנטלית לעבור את התהליך – באישור של אנשי הוועדה המקצועית הכוללת פסיכולוגים, רופאי נשים ועובדים סוציאליים. האם הפונדקאית אינה יכולה להיות קרובת משפחה של האם, אלא אם היא קרובת משפחה בדרך של אימוץ. בנוסף, היא חייבת להיות בעלת אותה אמונה דתית כשל האם.

שני הצדדים – גם ההורים וגם האם הפונדקאית – חייבים להיות תושבי מדינת ישראל.

עיגון תהליך הפונדקאות בחוק:

כל תהליך פונדקאות חוקי חייב להיות מעוגן בהסכם בין הזוג המבקש להפוך להורים לילד ובין האם הפונדקאית שמוכנה לשאת עבורם את ההריון. הסכם זה חייב לקבל את האישור של ועדת האישורים שפועלת לפי החוק. במסגרת ההסכם חייבים שני הצדדים להצהיר על תקינות התנאים לפונדקאות כפי שצוינו כאן.

  1. ההסכם בין ההורים לאם הפונדקאית כולל את כל התנאים המשפטיים, הפיננסיים, הרפואיים ואת שלבי התהליך כולו. לפני ההסכם יש להגיש בקשה לועדת האישורים.
  2. ועדת האישורים שבוחנת את הבקשה וההסכם פועלת תחת משרד הבריאות לפי החוק. עליה לכלול שני רופאים המתמחים ביילוד ובגניקולוגיה, רופא בעל התמחות ברפואה פנימית, עובד סוציאלי, פסיכולוג קליני, איש דת התואם את דתם של בני הזוג והאם הפונדקאית ומשפטן.

ההסכם חייב לכלול:

הסכם התיווך הכולל את שכר חברת התיווך, שכר האם הפונדקאית וכל התנאים הכספיים לקיום התהליך. במסגרת הסכם זה חייבים להתחייב ההורים לתשלום לאם הפונדקאית, בין אם מדובר בתשלום הכולל או בתשלומים לכיסוי ההוצאות כמו בדיקות הריון, אובדן שכר במהלך ההריון, ביטוח במהלך ההריון וכדומה.

  1. חוות דעת רפואיות שמתייחסות ליכולותיה של האם לשאת את ההריון בצורה תקינה ובריאה.
  2. חוות דעת רפואית בדרך ההתאמה של ההורים לתהליך.
  3. חוות דעת פסיכולוגית הבוחנת הן את המצב הנפשי של ההורים והן את מצבה הנפשי של האם הפונדקאית.
  4. אישור של פסיכולוג ועובד סוציאלי בדבר ייעוץ שקיבלו ההורים והאם הפונדקאית לגבי התהליך ומה צפויים לעבור כל הצדדים.
  5. ההסכם עובר את בדיקתה של הועדה. לאחר קבלת אישור הועדה חותמים הצדדים על ההסכם. כל שינוי של ההסכם חייב באישור של הועדה.
  6. חשוב לדעת שהחוק קובע שאם זוג הורים פונים לפונדקאית מבלי לעגן את הנושא בהסכם מסודר ואם רופא יבצע הפרייה של אם פונדקאית מדובר בעבירה פלילית לכל דבר.
  7. כל תהליך פונדקאות המתבצע בתוך ישראל חייב להיות מעוגן בהסכם שעבר את בדיקת הועדה, נחתם ואושר על ידי כל הצדדים בתמיכה של משפטנים ועורכי דין. דין רופא שביצע הפרייה של אם פונדקאית ללא הסכם ואישור הועדה יכול להיות שנת מאסר אחת בפועל ואף יותר.

צו הורות:

ההסכם כולל גם את הפרטים להוצאת צו הורות. לפי החוק את צו ההורות מגישים ההורים עד שבעה ימים לאחר הלידה ובית המשפט בודק את ההסכם ואת כל הפרטים ומאשר את הצו. צו זה ניתן על ידי בית המשפט לענייני משפחה והוא תלוי בבדיקה של פקיד סעד. במקרה שפקיד הסעד לא המליץ על הענקת צו הורות להורים נקבע על פי חוק כי יינתן צו לקביעת מעמד היילוד במסגרתו יקבע בית המשפט מי יהיה האפוטרופוס על הילד.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

כתבו תגובה

השאירו תגובה

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית אישיתי מהמומחים המובילים בישראל בשת״פ עם מד פלוס - קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, מעבדה עד הבית, משלוח תרופות באופן מהיר עד הבית ועוד..

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית מקצועית ואישית מהשורה הראשונה דרך מד +. קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, שירותי מעבדה ומשלוח תרופות ועוד.

מד+ שירותי רפואה מתקדמים

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום!
מספר טלפון 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

מלאו את הטופס:

מדפלוס (MedPlus)
Logo