/
/
סרטן הוושט: הסוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול

סרטן הוושט: הסוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול

סרטן הוושט, היכול להופיע לכל אורך הוושט, הוא מחלה נדירה יחסית, אולם בשנים האחרונות גדלה השכיחות שלו בארצות אירופה וצפון אמריקה. רוב המקרים מתגלים בקרב גברים  מבוגרים.

מהו תפקיד הוושט במערכת העיכול

הוושט הוא צינור שרירי שאורכו בגופם של אנשים בוגרים הוא שלושים סנטימטר ומעלה. תפקידו של הוושט הוא העברה של מזון אל הקיבה באמצעות התכווצויות של שרירים. ליד הוושט נמצאות מספר בלוטות לימפה שתפקידן להגן על הגוף מפני זיהומים. בלוטות אלה נמצאות בצוואר, בחזה וסמוך לנקודת המפגש בין הוושט לבין הקיבה.

סוגי סרטן הוושט

קיימים שני סוגים לסרטן הוושט. ההבדלים בניהם נעוצים בהבדלים בין התאים המעורבים בגידול. אבחון סוג הסרטן יכול לסייע לרופאים בהחלטות לגבי אופן הטיפול הנדרש.

  • אנדוקרצינומה – זהו גידול שמקורו בתאי רירית, הנמצאים בחלקו התחתון של הוושט. סוג זה של סרטן הוושט נפוץ בעיקר במדינות מפותחות ובקרב גברים צעירים.
  • גידול קשקשי –  גידול זה נפוץ יותר בקב תושבי מדינות מתפתחות ואוכלוסיות בעלות רקע סוציו אקונומי נמוך. הוא מתפתח בעיקר בחלקו האמצעי והעליון של הוושט.

הגורמים לסרטן הוושט

הגורמים המובהקים לסרטן הוושט, אינם ברורים אולם, כמו בסוגי סרטן אחרים, גם כאן נמצאו מספר גורמים המגבירים את הסיכוי לחלות.

  • ושט ע"ש בארט – גידול מסוג אנדוקרצינומה, שכיח יותר בקרב אנשים הסובלים מהחזר חומצי – עלייה של תוכן הקיבה לכיוון הוושט. . מצב זה הקרוי ושט ע"ש בארט עלול לגרום נזק לחלקו התחתון של הוושט. הוא אינו סרטני אך הוא מעלה את הסיכויים להתפתחות סרטן.
  • צריכת אלכוהול –  שתייה כרונית או מרובה של משקאות אלכוהוליים נחשבת לגורם סיכון רציני. אנשים הצורכים גם אלכוהול וגם טבק נמצאים בסיכון גבוה במיוחד לסרטן הוושט. ההנחה המדעית היא שכל אחד משני גורמי סיכון אלה מגביר  את ההשפעות המזיקות של משנהו.
  • אכלזיה – אכלזיה הוא מצב של אובדן יכולת ההתכווצות של הוושט. השרירים השולטים על המעבר בין הוושט לקיבה אינם פועלים כראוי והמזון מצטבר בושט ואינו מגיע לקיבה. גם מצב של  אכלזיה עלול לגרום לסרטן הוושט.

תסמינים ראשונים ומתקדמים לסרטן הוושט

לסרטן הוושט קיימים מספר סימפטומים, העלולים לנבוע גם כתוצאה מבעיות רפואיות אחרות. בכל מקרה של חשש, מומלץ למהר ולהיבדק.

  • קושי בבליעה – זהו הסימפטום הנפוץ ביותר של סרטן הוושט. לרוב, החולים מדווחים על כך שהמזון נתקע בדרכו לקיבה.
  • כאבים בחזה – כאבים,תחושת לחץ או תחושת צריבה בחזה, עלולים להעיד על התפתחות של סרן הוושט.
  • צרבת או שיעול – גם תופעות כמו צרבת או שיעול ממושך, עלולות להעיד על סרטן בושט. אם הן מופיעות באופן תדיר, ומלץ לפנות לרופא ולהיבדק בדחיפות.

במקרה של הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.

זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי

זימון תור מהיר באופן פרטי

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

כיצד מאבחנים את סרטן הוושט

אבחנת סרטן במעי הגס, תתחיל בדרך כלל אצל רופא המשפחה שיחליט האם יש צורך בהפניה לרופא מומחה. בנוסף לבדיקות דם ובדיקות כלליות, יערכו בדיקות נוספות.

  • אנדסקופיה – בדיקה זו מתבצעת באמצעות צינורית דקה שבקצה שלה ממוקמת מצלמה זעירה. הצינורית מוחדרת לושט ומאפשרת לרופא להביט בו מבפנים. במהלך הבדיקה, תילקח גם ביופסיה – דגימה של תאים, לצורך בדיקות מיקרוסקופיות.
  • בליעת בריום – בליעה של תמיסת בריום ומעקב אחר התנועה שלה בושט באמצעות צילום רנטגן, תספק לרופא מידע נוסך על מצב הוושט ומצב הגידול.
  • סריקת CT – סריקה היוצרת הדמיה תלת מימדית של פני הגוף. הסריקה אורכת זמן רב יותר מאשר צילום רנטגן,  ומשמשת לזיהוי מדויק של מיקום הגידול ומצבו.
  • אולטרסאונד אנדוסקופי – בדיקה המתבצעת באופן דומה לבדיקת האדנוסקופיה. במקום מצלמה, מותקן בקצה הצינורית חיישן אולטרסאונד המשתמש בגלי קול כדי ליצור הדמיה של האזור המצולם.
  • לפרוסקופיה – בדיקה זו המתבצעת תחת הרדמה, מאפשרת לרופא לברר האם הגידול התפשט אל חלל הבטן. הרופא ייבצע חתך קטן בבטן ויחדיר דרכו צינורית אופטית גמישה, באמצעותה יוכל לבדוק את האזור.

דרכי טיפול בסרטן הוושט

הטיפול האפשרי בסרטן הוושט כולל ניתוח, כימותרפיה וטיפולים בקרינה. ייתכן שילוב של שניים או שלושה מסוגי הטיפול, בהתאם להתקדמות המחלה ובהתחשב במצבו של המטופל.

  • ניתוח – הסרת החלק הסרטני של הוושט וחיבור הקיבה לחלק שנותר ממנו. את הניתוח אפשר לבצע בשני אופנים: על ידי חתכים בבטן התחתונה ובבית החזה, או על ידי חתכים בבטן ובצוואר. במהלך ניתוחים אלה, מוסר לרוב חלקה העליון של הקיבה.
  • טיפול כימותרפי  – טיפול בתרופות אנטי-סרטניות. תינתן לפעמים לצד טיפול בקרינה לפני ניתוח וכאשר הסרטן התפשט לחלק אחר בגוף.
  • טיפול בקרינה – טיפול שבו קרניים בעלות אנרגיה גבוהה משמידות את תאי הסרטן, תוך פגיעה מועטה ככל האפשר בתאים הבריאים.
הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד