/
/
סרטן צוואר הרחם: הסוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול

סרטן צוואר הרחם: הסוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול

על פי נתונים עולמיים, סרטן צוואר הרחם הוא המחלה הממארת השנייה בשכיחותה אצל נשים בנות ארבעים וחמש ומטה. כחמש מאות אלף נשים מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן צוואר הרחם וכמאתיים ושבעים אלף נשים נפטרות מדי שנה ברחבי העולם מסרטן צוואר הרחם. סרטן הרחם מהווה את גורם התמותה השלישי בעולם אחרי סרטן השד וסרטן הריאות.

אנטומיה של צוואר הרחם

צוואר הרחם הוא החלק התחתון של הרחם, המחבר בין הרחם לבין הנרתיק. בקרבת צוואר הרחם נמצאת קבוצה של בלוטות לימפה, המהוות חלק ממערכת הלימפה של הגוף.

סוגי סרטן צוואר הרחם

למרות שצוואר הרחם הנו חלק מהרחם, סרטן צוואר הרחם שונה מהסרטן המופיע באזורים אחרים של הרחם ומחייב טיפול שונה, קיימים שני סוגים עיקריים של סרטן הרחם.

  • קרצינומה של תאים קשקשיים –הסוג העיקרי והנפוץ  של סרטן הרחם, המתגלה ברוב המקרים. סוג זה מתפתח בתאים השטוחים שיוצרים את משטח צוואר הרחם.
  • אנדוקרצינומה – סרטן המתפתח מהתאים הבלוטיים המרפדים את תעלת צוואר הרחם.

הגורמים לסרטן צוואר הרחם

סרטן צוואר הרחם עלול להתפתח במשך תקופה ארוכה ביותר. לפני התפתחותם של התאים הסרטניים, חלים שינויים מוקדים בצוואר הרחם שנקראים: ניאופלזיה תוך-אפיתלית של צוואר הרחם, או בראשי תיבות CIN.

  • וירוס הפפילומה – CIN המוגדרת על ידי לא מעט רופאים כ-'שינויים טרום סרטניים'. מצב זה הוא בדרך כלל תוצאה של וירוס הפפילומה האנושי, המועבר לרוב בעת קיום יחסי מין.
  • ריבוי בני זוג – קיום יחסי מין מגיל צעיר ומספר רב של בני זוג, עלול להגדיל את הסיכוי ללקות בפפילומה.
  • מערכת חיסונית חלשה – נשים הנוהגות לעשן, סובלות מתזונה לקויה או מזיהומים אחרים מגבירות את הסיכון שלהם ללקות ב- CIN, העלול להתפתח לסרטן צוואר הרחם.

תסמינים ראשונים לסרטן צוואר הרחם

קיימים מספר סימפטומים לסרטן צוואר הרחם. במידה ואחד או יותר מהם מופיעים, חיוני לא להתבייש ולגשת לבדיקה אצל רופא הנשים.

  • דימום לא סדיר  – זוהי התופעה השכיחה ביותר של סרטן צוואר הרחם. מדובר בדימום המופיע בין מחזורי וסת או לאחר קיום יחסי מין. תיתכן גם הופעה של דימומים בקרב נשים שמחזור הווסת שלהן נפסק.
  • אי נוחות בקיום יחסי מין – תחושת אי נוחות בעת קיום יחסי מין, או הופעה של הפרשות בעלות ריח עז מהנרתיק בעת קיום יחסי מין, עלולות להיות תסמינים של סרטן צוואר הרחם.

במקרה של הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.

זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי

זימון תור מהיר באופן פרטי

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

כיצד מאבחנים את סרטן צוואר הרחם

כמו מחלות סרטן רבות, גם את סרטן צוואר הרחם חיוני לגלות בשלביו המוקדמים כדי להעלות את סיכויי ההחלמה. קיימות מספר בדיקות לאבחן סרטן צוואר הרחם.

  • בדיקת משטח צוואר הרחם PAP – בבדיקה זו המיועדת לגלות שינויים מוקדמים בתאים, נלקחות, בעזרת כלי ייעודי, דגימות תאים מצוואר הרחם. הבדיקה, המיועדת לנשים שאינן מדווחות על תסמינים מיוחדים, משמשת כבדיקה מסייעת לאבחון סרטן צוואר הרחם.
  • קולפוסקופיה (Colposcopy) – בדיקה של התאים החריגים בצוואר הרחם באמצעות קולפוסקופ –מכשיר הדומה למיקרוסקופ ומאפשר לרופא לראות בבירור את האזורים החריגים בצוואר הרחם, ואף ליטול מהן דגימות לצורך בדיקה פתולוגית.
  • חיתוך לולאה – חיתוך באמצעות כבל דקיק, להסרת אזורים בצוואר הרחם המכילים תאים חריגים, לצורך בדיקה מקיפה.
  • קוניזציה של צוואר הרחם (ביופסיית חרוט) – במקרים בהם לא ניתן לראות את האזור באמצעות קולפוסקופ, מתבצע ניתוח במהלכו נלקחת דגימה בצורת חרוט של האזור המכיל תאים חריגים. הדגימה תועבר לבדיקה פתולוגית.

במידה ואכן נתגלה סרטן צוואר הרחם ייתכנו מספר בדיקות, כדי לגלות האם הסרטן התפשט מצוואר הרחם אל אזורים אחרים בגוף. בין הבדיקות האפשריות: בדיקות דם, צילומי רנטגן, אולטרסאונד של האגן, סריקת CT, בדיקה של אזור האגן תחת הרדמה כללית, ועוד.

הטיפול בסרטן צוואר הרחם

הטיפול בסרטן הרחם שונה מאישה לאישה וקבע על פי מספר גורמים כמו מצב הבריאות של האישה, סוג הסרטן שלב הגידול ועוד. ניתוח הוא בדרך כלל הטיפול הראשוני שניתן לסרטן שהתגלה מוקדם ושלא התפשט לאברים אחרים. הטיפול המועדף לסרטן צוואר הרחם שהתפשט ושאי אפשר לטפל בו בניתוח, הוא טיפול בקרינה בשילוב עם כימותרפיה.

  • ניתוח – טיפול זה כולל בדרך כלל את כריתתו של הרחם. לפעמים יש צורך לכרות גם חלק מהנרתיק וכן בלוטות לימפה. אם ההתפשטות של התאים הסרטניים מוגבלת לפני השטח של צוואר הרחם, ייתכן שניתן יהיה להסתפק בביופסיות חרוט.
  • טיפולים בקרינה  – טיפול זה מתבצע באמצעות קרניים בעלות אנרגיה גבוה הפוגעות בתאים הסרטניים תוך פגיעה מינימאלית בתאים הבריאים סביבם. טיפול זה ניתן בדרך כלל במקרים בהם הגידול התפשט אל מחוץ לרחם ולא ניתן לרפאו בניתוח בלבד, כטיפול מונע לאחר ניתוח במקרים בהם קיים סיכון להישנות המחלה, או במקום ניתוח כאשר מצבה הרפואי של החולה לא מאפשר ניתוח.
  • כימותרפיה – שימוש בתרופות אנטי סרטניות המיועד לפגיעה בתאים הסרטניים בצוואר הרחם. טיפול כימותרפי ניתן על מנת להקטין גידולים לפני ניתוח או טיפול בקרינה, במקרים בהם הגידול התפשט לחלקים אחרים בגוף ועוד.

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית אישיתי מהמומחים המובילים בישראל בשת״פ עם מד פלוס - קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, מעבדה עד הבית, משלוח תרופות באופן מהיר עד הבית ועוד..

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית מקצועית ואישית מהשורה הראשונה דרך מד +. קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, שירותי מעבדה ומשלוח תרופות ועוד.

מד+ שירותי רפואה מתקדמים

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום!
מספר טלפון 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

מלאו את הטופס:

מדפלוס (MedPlus)
Logo