
מחלת הקרוהן - גורמים, סימפטומים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול
מחלת קרוהן היא מחלה דלקתית הפוגעת ברירית מערכת העיכול. היא יכולה להופיע לכל אורכה של מערכת העיכול, אולם לרוב היא ממוקמת בחלקו הסופי של המעי הדק, באזור בו המעי הדק מתחבר למעי הגס. במקרים נדירים במיוחד תגיע המחלה גם לקיבה או לוושט. בכמחצית המקרים תפגע גם במעי הגס וגם במעי הדק. קרוהן שכיחה במידה זהה בקרב נשים ובקרב גברים, ולמרות שהיא עלולה להופיע בכל גיל, היא מתגלה לרוב בקרב צעירים.
מהן מחלות מעי דלקתיות (IBD)
הסבר מאת פרופסור רמי אליקים (מומחה לגסטרואנטרולוגיה ורפואה פנימית)
סוגי קרוהן
השמות השונים של המחלה ניתנים בהתאם לאזור במערכת העיכול שבו פגעה.
- אילאוקוליטיס – הצורה הנפוצה ביותר של קרוהן. פוגעת בחלקו הסופי של המעי הדק ובמעי הגס.
- אילאיטיס – פוגעת בחלק התחתון של המעי הדק. עלולה לגרום למורסות דלקתיות בחלק התחתון של הבטן.
- קרוהן גסטרודואודנלית – פוגעת בקיבה ובתריסריון – חציו הראשון של המעי הדק.
- ג'ג'ונואליאיטיס – גורמת לאזורים דלקתיים בחלקו העליון של המעי הדק.
- קרוהן קוליטיס – פוגעת במעי הגס בלבד
הגורמים לקרוהן
בעבר היה מקובל לחשבו כי מתח נפשי ותזונה לקויה, הם הגורמים למחלה. למרות ששני הגורמים הללו עלולים להחמיר את התסמינים, עולם הרפואה מתמקד בגורמים הבאים:
- המערכת החיסונית – חוקרים רבים סבורים כי מחלת קרוהן מתפתחת בעקבות תגובה של מערכת החיסון של החולים לחיידק שנמצא במעיים בדרך קבע.
- גנטיקה – לאנשים בעלי קרוב משפחה מדרגה ראשונה החולה בקרוהן, סיכויים מוגברים ללקות בה. אח או אחות החולים בקרוהן, מעלים את הסיכויים עם פי שלושים.
- מקום מגורים – היות ומחלת הקרוהן נפוצה במיוחד בקרב אנשים הגרים באזורים עירוניים או בסמוך לאזורי תעשייה, ייתכן שאחד הגורמים לה הוא גורם סביבתי, המושפע על ידי מקום המגורים.
- תזונה – תושבי חלקו הצפוני של כדור הארץ נוטים לחלות בקרוהן יותר מאשר תושבי חצי הדרומי. אחד ההסברים לכך הוא תזונה עשירה בשומנים וצריכה של מזון מעובד.
- עישון – עישון מגביר את הסיכון לחלות בקרוהן. כמו כן הטיפולים בחולי קרוהן מעשנים יעילים פחות מאשר בקרב חולים שאינם מעשים.
סימפטומים למחלת קרוהן
הסימפטומים למחלת קרוהן יכולים להתפתח בהדרגה או להופיע בפתאומיות ולהפוך ממתונים לבלתי נסבלים. בין הסימפטומים האופייניים:
- חום לאורך תקופה ממושכת
- עייפות כרונית וחולשה כללית
- שלשול –מחלת קרוהן יוצרת דלקת הגורמת לתאים להפריש כמויות גדולות של מלחים ומים. כאשר המעיים לא מסוגלים לקלוט את הכמויות הלאה, מתפתחים שלשולים. לכן שלשול עלול להעיד על התפתחות של מחלת קרוהן.
- ירידה חדה במשקל
- כאבי בטן ועוויתות – הדלקות והכיבים הנגרמים על ידי המחלה, פוגעים בדפנות המעיים. פגיעות אלו עלולות להשפיע על תפקוד המעיים ולגרום לכאבים עזים ועוויתות. ככל שהמחלה חמורה יותר, כך תגבר עוצמת הכאבים.
- דם בצואה – התנועה של תכולת המעיים עלולה לגרום לדפנות המעיים לדמם, ובמקרים מסוימים המעיים מדממים מעצמם. הופעה של דם בצואה או על דפנות האסלה, עלולה להעיד על מחלת קרוהן.
- פיסטולות ומורסות –הדלקת במעיים, שנוצרה כתוצאה ממחלת קרוהן, עלולה לנוע לאברים פנימיים נוספים וליצור בניהם חיבור הקרוי פיסטולה. מקום נפוץ מאוד להיווצרות פיסטולה הוא באזור פי הטבעת.
- כיבים – המחלה מתחילה בצורת פצעים קטנים המפוזרים על דפנות המעיים. פצעים אלו עלולים להתפתח לכיבים גדולים שיכולים אף לחדור את דפנות המעיים. לעיתים יופיעו כיבים אלה גם בסביבת הפה.
במקרה של הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.
כיצד מאבחנים את מחלת קרוהן
במקרה של חשש למחלת קרוהן, יתבצעו בדיקות רפואיות מקיפות בדיקות מעבדה. במידה והתוצאות יהיו חיוביות יתקיימו בדיקות נוספות של המעי הגס.
- קולונוסקופיה – הבדיקה מתבצעת באמצעות קולונוסקופ – צינור גמיש גמיש המוחדר אל פי הטבעת ומאפשר לרופאים לראות את פנים המעי ואף ליטול ממנו דגימות רקמה לצורך בדיקות נוספות.
- אנדוסקופיה – בדיקה זו משתמשת בצינור דומה עם מצלמה כדי לבחון את החלק העליון של מערכת העיכול, כולל הוושט, הקיבה והתריסריון.
- ביופסיה: ניתן לקחת דגימת רקמה קטנה מהמעי במהלך בדיקת קולונוסקופיה או אנדוסקופיה ולבדוק במיקרוסקופ כדי לבדוק אם יש סימני דלקת או חריגות אחרות.
- סריקת CT – בדיקה היוצרת הדמיה של פנים המעי באמצעות צילום רנטגן ומאפשרת לרופאים לבדוק את מצב הדלקת.
- הדמיית תהודה מגנטית (בדיקת MRI) – סריקה המתבצעת על ידי שדות מגנטיים כדי לייצר הדמיה של פנים הגוף.
- קפסולת וידאו – בבדיקה זו, המיועדת לגילוי ממצאים חריגים על דופן המעי, בולע הנבדק קפסולה זעירה ובה מצלמת וידאו המשדרת את הצילומים למקלט מיוחד. צילומי דופן המעי יסייעו לרופא לקבוע את מצב המחלה.
- בדיקות דם: מטרת הבדיקה למדוד את הרמות של סוגים שונים של תאי דם והחלבונים בדם, מה שיכול להעיד על דלקת וסימנים נוספים למחלת קרוהן.
- בדיקות צואה/קלפרוטקטין: בדיקות אלו מנתחות דגימה של הצואה של המטופל כדי לבדוק אם יש דם, חיידקים וסימנים אחרים של דלקת או זיהום.
- בדיקות גנטיות: בעזרת אבחון גנטי ניתן לאבחן מוטציות בגנים הקשורים לסיכון מוגבר לפתח מחלת קרוהן.
זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי
זימון תור מהיר באופן פרטי
אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.
דרכי טיפול במחלת קרוהן
הטיפול במחלת קרוהן הוא מורכב. רוב החולים יקבלו טיפול תרופתי בהתאם למצב המחלה ובמקרים מסוימים ייתכן גם טיפול ניתוחי.
- טיפול תרופתי –ישנם מספר סוגים שונים של תרופות שיכולות לעזור להפחית דלקת ותסמינים אחרים של מחלת קרוהן. אלה כוללים תרופות אנטי דלקתיות, אימונומודולטורים, אנטיביוטיקה ותרופות ביולוגיות. לצורך דוגמה: סלזופירין, המשפיע בעיקר על המעי הגס, ונלקח דרך הפה. כדי להימנע מתופעת הלוואי של התרופה פותחו תרופות שאינן מכילות סלזופירין, אלא רק חומצה 5 אמינו-סליצילית בעלת פעילות אנטי דלקתית. במחלת קרוהן בינונית או קשה ייתכן גם טיפול בסטרואידים או בנוגדנים חד שבטיים.
- טיפול ניתוחי – במקרה של חוסר תגובה לטיפול תרופתי או סיבוכים כמו דימום בלתי נשלט או חסימות במעי, ייתכן טיפול ניתוחי. טיפול זה אינו מרפא את המחלה, אלא מעניק פתרון לבעיות ספציפיות שהיא יצרה.
- טיפולים אלטרנטיביים: טיפולים משלימים מסוימים, כגון דיקור, עיסוי וצמחי מרפא, עשויים לסייע בהפחתת הדלקת ובשיפור הרווחה הכללית של אנשים עם מחלת קרוהן. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל שלכם לפני קבלת החלטות לפני ביצוע טיפול אלטרנטיבי.
- שינויים תזונתיים: ביצוע שינויים בתזונה יכול לעזור להפחית דלקת ותסמינים אחרים של מחלת קרוהן. חלק מהאנשים עם מחלת קרוהן עשויים להפיק תועלת מהימנעות ממזונות מסוימים, כגון מזונות עתירי סיבים או שומן, בעוד שאחרים עשויים להזדקק לאכול ארוחות קטנות יותר ותכופות יותר.
- שינויים באורח החיים: פעילות גופנית סדירה, ניהול מתחים, מנוחה ושינה מספקת יכולים לעזור להפחית את הדלקת ולשפר את הבריאות הכללית של אנשים עם מחלת קרוהן.
- קבוצות תמיכה: הצטרפות לקבוצת תמיכה או פנייה לייעוץ יכולה לעזור לאנשים עם מחלת קרוהן להתמודד עם ההשפעה הרגשית והפסיכולוגית של המצב, ולהתחבר לאחרים שעוברים חוויות דומות.
תשובות לשאלות נפוצות
לאיזה סוג רופא או מומחה עלי לפנות למחלת קרוהן?
גסטרואנטרולוג הוא מומחה להפרעות עיכול שלעתים קרובות אחראי על אבחון וניהול מחלת קרוהן.
האם מחלת קרוהן ניתנת לריפוי?
כיום אין תרופה למחלת קרוהן, אך עם טיפול וניהול מתאימים, ניתן לשלוט בתסמינים ולשפר את איכות החיים.
האם מחלת קרוהן היא מחלה סופנית?
למרות שזה נדיר, סיבוכים של מחלת קרוהן יכולים להיות מסכני חיים, במיוחד אם הם כוללים התפתחות של חסימת מעיים או זיהום.
ישנם מספר אנשים מפורסמים שחיו עם מחלת קרוהן. הנה כמה דוגמאות:
- קתלין בייקר – שחיינית אולימפית שזכתה במדליית זהב באולימפיאדת הקיץ 2016 בריו דה ז'נרו.
- דייויד גארארד – קוורטרבק NFL לשעבר ששיחק בג'קסונוויל יגוארס ובניו יורק ג'טס.
- אנסטסיה (Anastacia) – זמרת ידועה בלהיטים כמו "I'm Outta Love" ו-"Left Outside Alone".
- מייק מקרידי – מוזיקאי וגיטריסט של להקת פרל ג'אם.
- דווייט אייזנהאואר – נשיא ארצות הברית ה־34 לשעבר אשר אובחן כחולה במחלת קרוהן בשנות ה-50.
- בריאן רנדל ויוגב אוחיון – שחקני כדורסל לשעבר אשר שיחק בהפועל ירושלים ומכבי תל אביב וקבוצות נוספות בארץ.
אלו הן רק כמה דוגמאות מהאנשים הרבים שחיו או חיים עם מחלת קרוהן, ואשר הצליחו לנהל את המצב באמצעות טיפול ושינויים באורח החיים.
האם לחץ יכול להחמיר את מחלת קרוהן?
כן, מתח יכול להחמיר את הסימפטומים של מחלת קרוהן, ולכן חשוב למצוא דרכים להתמודד עם מתח, כגון באמצעות פעילות גופנית סדירה, מדיטציה או ייעוץ.
על פי החוק במדינת ישראל לחולי מחלת קרוהן מגיעות זכויות רפואיות.