
סרטן בלוטת התריס: הסוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול
בשנים האחרונות עלה באופן משמעותי מספר המאובחנים כחולים בסרטן בלוטת התריס. ההנחה המקובלת היא שהעלייה בכמות האבחנות חלה בעקבות ההתקדמות הטכנולוגית של אמצעי האבחון. טכנולוגיות רפואיות חדשות מאפשרות כיום גילויים של גידולים סרטניים גם בקרב חולים שנשלחו לאבחון מסיבות שאינן קשורות לבלוטת התריס כמו כאבי גרון או כאבים בחלקו העליון של עמוד השדרה.
תפקידה של בלוטת התריס בגוף האדם
בלטות התריס המכונה גם בלוטת המגן ממוקמת בבסיס הצוואר, מתחת לפיקת הגרון. תפקידה של בלוטת התריס הוא ייצור של שני הורמונים עיקריים: תירוקסין ותריודוטירונין. הורמונים אלה משפיעים על קצב הלב, רמת הכולסטרול, המשקל, רמת האנרגיה ועוד.
סוגי סרטן בלוטת התריס
קיימים מספר סוגים של סרטן בלוטת התריס. רק לאחר בדיקת התאים הסרטניים יוכל הרופא לקבוע את סוג הסרטן ולהחליט בהתאם על דרכי הטיפול.
- גידול פפילרי – הגידול הנפוץ מבין סוגי סרטן בלוטת התריס והקל שבהם. מופיע בעיקר אצל צעירים ונשים.
- גידול פוליקולרי – גידול זה נדיר יותר ומופיע לרוב בקרב מבוגרים.
- גידול מדולרי – גידול נדיר באופן יחסי, וכאשר הוא מופיע בחולה, יש אפשרות שגם בני משפחה אחרים ילקו בו. בגילוי של גידול מסוג זה, מופנית משפחת החולה לבדיקות גנטיות.
- גידול אנאפלסטי – גידול הנוטה להתפתח במהירות ולגרום לכאבים. זהו גידול נדיר יחסית המופיע יותר בקרב מבוגרים, לרוב אצל נשים.
- לימפומה של בלוטת התריס – גידול נדיר הנובע מתאי הלימפה שנמצאים בבלוטת התריס. יוגדר לרוב כלימפומה שאינה הודג'קין.
פרט לשני סוגים: לימפומה וגידול אנאפלסטי, סרטן בלוטת התריס מתפתח באיטיות ויכולות לחלוף מספר שנים עד שהוא יתחיל להוות בעיה. לאחר טיפול מתאים, התוצאות אצל רוב החולים בסרטן בלוטת התריס, הן טובות מאוד.
הגורמים לסרטן בלוטת התריס
למרות המחקרים הרבים הנעשים בנושא, הגורמים המובהקים לסרטן בלוטת התריס עדיין אינם ידועים. אולם ניתן לציין מספר גורמי סיכון.
- חשיפה לקרינה – אנשים שנחשפו לרמות גבוהות של קרינה עלולים לפתח סרטן בבלוטת התריס.
- עבר משפחתי של גידול מדולרי – הסיכויים ללקות בסרטן מסוג זה עוברים לרוב באופן תורשתי. לכן מומלץ לעבור בדיקות גנטיות במקרה של גידול מסוג זה במשפחה.
- עבר משפחתי של בלוטות מוגדלות – אנשים בעלי עבר משפחתי של בלוטות מוגדלות עלולים לפתח גידול פפילרי.
- היסטוריה רפואית – מי שסבל מבלוטת תריס מוגדלת או מגידול שפיר בבלוטת התריס, עלול ללקות בסרטן בלוטת התריס.
- מין וגיל – נשים מפתחות סרטן בבלוטת התריס בשיעור של עד פי שלושה מאשר גברים. רוב החולים הם בני יותר משישים וחמש, כאשר רוב הגידולים האלאפלנסטים, מופיעים בקרב חולים בני שישם ומעלה.
סרטן בלוטת התריס תסמינים ראשונים ומתקדמים
סרטן בלוטת התריס מתפתח באיטיות ובהדרגה אצל רוב החולים. ניתן לזהות אותו על פי הסימפטומים הבאים.
- גוש לא כואב בצוואר – גוש הגדל בהדרגה באזור הצוואר עלול להעיד על סרטן בבלוטת התריס.
- קשיים בבליעה ובנשימה – במקרים מסוימים הגידול בבלוטת התריס עלול ללחוץ על קנה הנשימה או הוושט ולגרום להפרעה בנשימה או בבליעה.
- צרידות או שינויים בקול: הסרטן יכול להשפיע גם על העצבים השולטים במיתרי הקול, מה שמוביל לצרידות או שינויים אחרים בקול.
- כאב בצוואר או בגרון: חלק מהאנשים עלולים לחוות כאב בצוואר או בגרון, אם כי זה פחות שכיח.
במקרה של הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.
זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי
זימון תור מהיר באופן פרטי
אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.
כיצד מאבחנים את סרטן בלוטת התריס
האבחון יתחיל לרוב אצל רופא המשפחה, שייבצע בדיקה גופנית ויפנה, ברוב המקרים, לבדיקת דם ולהדמיה.
- אולטרא סאונד – בדיקה המשתמשת בגלי קול, על מנת ליצור תמונה של חלקו הפנימי של הצוואר ושל בלוטת התריס. הבדיקה מאפשרת לראות את מבנה הבלוטה, האם נצפו בלוטות לימפה חשודות, ועוד.
- ביופסיה – בדיקה שבמהלכה לקחת, באמצעות מחט, דגימת תאים מהאזור הנפוח בצוואר. בדיקת הדגימה באמצעות מיקרוסקופ, תאפשר לרופאים לברר האם קיימים תאים סרטניים ואם הם אכן סרטניים, לאיזה סוג הם שייכים.
- בדיקות דם – בדיקות דם יערכו על מנת לקבוע את רמת ההורמונים המיוצרים בבלוטת התריס.
- בדיקות נוספות – במקרים בהם תוצאות הבדיקות לא יהיה חד משמעותיות, ייתכן שיערכו גם: מיפוי רדיואקטיבי של בלוטת התריס, בדיקת MRI או סריקת CT.
דרכי טיפול בסרטן בלוטת התריס
בסרטן בלוטת התריס ניתן לטפל במספר דרכים, בהתאם לסוג הסרטן ולרמת ההתפשטות שלו.
- ניתוח – הטיפול הראשון בסרטן בלוטת התריס יהיה בדרך כלל ניתוח. הסרה מוקדמת של הגידול מקנה סיכויים גבוהים להחלמה. במקרים בהם אי אפשר לזהות את סוג הסרטן לפני הניתוח , יסיר תחילה המנתח חלק מהגידול כביופסיה ולאחר בדיקת הדגימה יוחלט כיצד להמשיך.
- טיפול ביוד רדיואקטיבי – יוד רדיואקטיבי משמש ביעילות לאבחון וטיפול בתאים סרטניים שנותרו לאחר שרקמות בלוטת התריס הבריאות הוסרו. ניתוח של גידול פפילרי או פוליקולרי ילווה לרוב בטיפול ביוד רדיואקטיבי.
- טיפול בקרינה – גידולים מסוג אנאפלסטי או מדולרי, אינם מגיבים לטיפול ביוד רדיואקטיבי, לכן במקרים כאלה מתבצע טיפול בקרינה.
- כימותרפיה – טיפול כימותרפי מתבצע במקרים נדירים של סרטן בלוטת התריס. ייתכן שישתמשו בו במידה והמחלה חזרה והופיע, או שהגידול הסרטני התפשט לאזורים נוספים בגוף.