חלבון אלטרנטיבי, מה הוא ואיך הוא ישפיע על התזונה שלכם בעתיד!

2023-11-28

חלבון אלטרנטיבי (חלבון תחליפי) הוא מונח שמתייחס למקורות חלבון שאינם מקורם בבעלי חיים, כגון חלבון ממקור צמחי, בשר מתורבת (במעבדה), ופרמנטציה (התססה). יתרונם של מקורות החלבון האלטרנטיביים הוא שהם מספקים חלבון למזון באופן לא מסוכן לבריאות ואינם תלויים בתעשיית שחיטת החיות המיותרות.

הייצור של חלבון אלטרנטיבי נעשה באמצעות תהליכים טכנולוגיים מתקדמים כדי ליצור מוצר שהערך התזונתי, והתפוקה החלבונית בתוכו, דומות לחלבון המקורי ממקורות בעלי חיים. התהליך עשוי לכלול גידול תאים בתרביות תאים, תהליכי חילוף תאים, חידוש גנטי, ותהליכי ניקוי והפרדה מעבדתיים. דרך ייצור החלבון האלטרנטיבי יכולה להיות שונה לפי סוג החלבון וההחברה המפתחת אותו.

אז למה להחליף את המצב הקיים?

חלבונים תחליפיים, עומדים לתמוך בייצור חלבון מקומי בר קיימא ויעיל, עמיד יותר בפני זעזועים כלכליים בלתי צפויים. היתרונות של החלבונים הנ"ל לשינויי אקלים תועדו היטב גם הם, אם כי יתרונות אחרים פחות נחקרו.

בהשוואה לבשר מבעלי חיים, לחלבוני האלט יש יתרונות רבים:

  1. לקבל שרשרת ייצור מזון קצרה ומהירה יותר, יעילה, ואינה מפליטה גזי חממה רבים לסביבה שלנו, פגועת פחות באקלים.
  2. אינה תורמת ואף עוצרת, את העברת מחלות מסויימות מבעלי חיים לבני אדם, ועוצרת את התנגודת לאנטיביוטיקות בגלל אכילת בשרים של בעלי חיים שגדלו על הטיפול האנטיביוטי הזה בחוות גידול מודרניות.
  3. תהליך פחות פגיע משינויים פוליטיים וסביבתיים אחרים שעלולים לפגוע באספת המזון הקלאסי שלנו מהחיות.
  4. מוריד את הסיכון החקלאי הקיים אשר נשען ברובו על גידול בעלי חיים לשם צריכה.

סוגי חלבונים חלופיים:

חלבונים אלורנטיבבים מודרניים מיוצרים בכוונה כדי לדמות את הטעם, המראה, הריח והמרקם של בשר רגיל כמו עוף, בקר, חזיר ודגים. ישנן שלוש שיטות ייצור עיקריות לחלבונים המיועדים להחליף בשר קונבנציונלי:

חלבונים אלטרנטיביים שמקורם בתסיסה יכולים לשמש לתהליך הייצור וגם לשפר חלבונים תחליפיים מבוססי צמחים ופטריות fungi, ולהגדיל את הפרופיל התזונתי שלהם, ואת הדמיון הכללי למוצרים מן החי.

  • חלבונים אלטרנטיביים מבוססי צמחים הם מהמוכרים ביותר בשוק הנוכחי. הם מיוצרים מחלבונים שמקורם במקורות שאינם מן החי ונועדו לחקות את החוויה החושית והתזונתית של בשר מן החי.
  • בשר מתורבת (גדל בתרבית) מופקהמהחי (תאים ממקור של בעלי חיים) ללא צורך בגידול והרג בעלי חיים. ה-FDA אישר לאחרונה, ייצור בשר מתורבת (כגון UPSIDE Foods ו-GOOD Meat), Steakholder Foods, התהליך שקידם אותם לתחילת מסחור בארה"ב.

שוק עולמי

גודל השוק העולמי של חלבון אלטרנטיבי גדל באופן משמעותי בשנים האחרונות. עם עליי גוברת בשמירה על איכות הסביבה, האתיקה המקצועית, יש דרישה רבה לחקר ופיתוח מקורות חלבון חלופיים. מגוון חברות ומרכזי מחקר מתעסקים בפיתוח ויישום של מקורות חלבון אלטרנטיביים, וגודל השוק יכול להיות משתנה על פי איכות המוצרים והצרכים העולמיים. ניתוחים שונים מראים צמיחה מתמדת בשוק החלבון האלטרנטיבי, עם צפי לגידול נוסף בעתיד.

הצריכה של חלבונים אלטרנטיביים אלו מונעת, בסופו של דבר, על ידי העדפת הצרכן.

טעם והמחיר מכתיבים את ההעדפה של המשתמש; חלבונים תחליפיים עם טעם ומחירים דומים לבשר רגיל צמחו הכי הרבה בתעשייה בעשור האחרון. כיום, מוצרי בשר אלטרנטיביים מהווים כאחוז אחד משוק החלבון המקומי – עם מכירות של 1.4 מיליארד דולר בשנת 2022 (ארה"ב). תחזיות שוק מצביעות על כך ששוק החלבון האלטרנטיבי עשוי להגיע ל-290 מיליארד דולר עד 2035, המהווה 11% מצריכת החלבון השנתית העולמית.

עדיין בשלבי פיתוח, התעשייה כוללת כבר יותר מ-1,000 חברות הפועלות לפיתוח מוצרי בשר צמחיים או תרבותיים (גידול בצלחת מעבדה).

עם הזמן והתקדמות הטכנולוגיה, פערי הפיתוח והייצור בין החלבונים התחליפיים הנ"ל והבשר הטבעי ימשיכו להצטמצם ולהיעלם. במקביל, הכוחות החיצוניים המאתגרים את הייצור של הבשר הרגיל (למשל, שינויי אקלים וזמינות משאבים) ישפרו את התחרותיות של חלבונים תחליפיים אלה.

מדוע חלבונים אלטרנטיביים חשובים?

חלבונים חלופיים מציעים דרך טובה יותר להאכיל את העולם.

בעולם כיום, צריכת הבשר היא הגבוהה ביותר שהייתה אי פעם, כאשר ייצור הבשר העולמי צפוי להכפיל את עצמו עד 2050. על ידי ייצור בשר מצמחים ופרמנטציה, נוכל לחדש את ייצור הבשר בדרכים המפחיתות באופן מסיבי את ההשפעות הסביבתיות של מערכת המזון שלנו , להאכיל יותר אנשים עם פחות משאבים, להימנע מלתרום לאיום הגובר של עמידות לאנטיביוטיקה, ולשחרר מערכות אקולוגיות ביבשה ובאוקיינוסים לשיקום והחלמה לאחר שנים רבות של פגיעה ביולוגית וסביבתית עצומה.

מה צריך לעשות כדי לקדם ייצור חלבונים חלופיים?

אם ייצור חלבונים אלטרנטיביים יגדל בקצב ובקנה המידה הדרושים להשגת יעדי האקלים והבריאות העולמיים, מאוד מומלץ להשקיע בתחום זה שמשנה את כללי המשחק במגזר הציבורי, הפרטי והחברה האזרחית. באופן ספציפי, עלינו:

  • לקדם את המדע ולבנות מאגר כישרונות מתאים שיוביל את המהפכה הזו.
  • אבטחת מימון מחקר ופיתוח בגישה שקופה מממשלות מכל העולם, ומגרש משחק הוגן המאפשר ליצרנים מקום לתחרות.
  • לתמוך ולזרז את המגזר הפרטי כדי להאיץ את צמיחת ייצור החלבון החלופי

בשורה התחתונה

חוסר היציבות הגלובלית לאחרונה אתגר את הביטחון התזונתי של מיליארדי אנשים.

זעזועים כלכליים כמו Covid-19, סכסוך גיאופוליטי כמו פלישת רוסיה לאוקראינה והתפרצויות מחלות כמו גל שפעת העופות שהרג כמעט 59 מיליון ציפורים בארצות הברית, שינו את הייצור והזרימה לשוק של מוצרים חקלאיים ברחבי העולם.

שיבושים אלה במערכות המזון צפויים להימשך, שכן השיטות הנוכחיות לייצור בשר מגיעות עם עלויות חיצוניות משמעותיות וגדלות.

אל מול סיכונים ביטחוניים לאומיים אלו ואחרים, השקעה בחלבונים אלה, מציגה יתרונות אסטרטגיים עבור ארצות הברית ומדינות מפותחות רבות כגון ישראל לדוגמה.

מדיניות מקומית שמשפרת את התחרותיות הכלכלית כבר משלמת דיבידנדים עבור תרופות, טכנולוגיית אנרגיה נקייה ושבבים מתקדמים לבינה מלאכותית. ייצור מזון וטכנולוגיית שרשרת האספקה ייהנו מיחס דומה.

התגמולים הפוטנציאליים של מתן עדיפות להשקעה במחקר ופיתוח חלבון תחליפי, ברורים. על ידי יצירת מערכת מזון מזינה המפחיתה איומים גלובליים ומשפרת את התחרותיות האסטרטגית של ארה"ב, חלבונים אלה, יכולים לעזור לעצב עתיד בטוח יותר ובר קיימא יותר.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

כתבו תגובה

Leave a reply

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד