הכל אודות התפרצות קדחת הנילוס המערבי 2024: האם זה באמת מפחיד כמו שזה נשמע

2024-07-15

במהלך השבועות האחרונים, ניתן לראות פאניקה בעקבות מספר מקרים של קדחת הנילוס המערבי, כך שכמעט ואין אזרח בישראל שלא שמע על יתוש מסוכן, שמדאיגה לא מעט ישראלים שגרים באזור תל אביב ובכלל, באזור המרכז כולו. במהלך המאמר הבא, נסביר לכם כל מה שצריך לדעת על הקדחת שכולם מפחדים ממנה לאחרונה – מהם התסמינים שלה, עד כמה היא מסוכנת והאם הבהלה מוצדקת?

קדחת הנילוס המערבי – קצת רקע

קדחת הנילוס המערבי (West Nile Fever) זו בעצם מחלה זיהומית. מחלה זו נגרמת במגע עם נגיף המועבר לבני אדם כאשר הם נעקצים ע"י יתוש נגוע. למרות שמדובר בנגיף די מסוכן, רק אחוז קטן מאלו שנדבקים בו יפתחו את תסמיני המחלה, ואחוז קטן עוד יותר עלול לפתח סיבוכים. ההדבקה בדרך כלל תתרחש כאשר יתוש נגוע עוקץ אדם, ואילו היתושים נדבקים בנגיף מלכתחילה כאשר הם עוקצים ציפור נגועה.

חשוב לנו להבהיר – לא מדובר במחלה חדשה

אולם בשבועות האחרונים ניתן לראות מספר מקרים שבעקבותם המחלה שוב עלתה לכותרות, אך ממש לא מדובר במחלה חדשה. למעשה, מחלה זו התגלתה במהלך שנת 1937 באוגנדה לראשונה, אם כי רק במהלך שנת 1953 זיהו כי דווקא יתושים מהנילוס הם אלו שמעבירים אותה. שנה לאחר מכן בין השנים 1950 ל-1957 נרשמו תיעודים של המחלה בארץ ישראל, לאחר מכן גם בשנות ה-70 וה-80 הייתה התפרצות נוספת. חשוב לציין שבשנת 1997 המחלה הופיע גם הקרב עופות ואווזים בפיטום. במהלך שנת 1999 וירוס שהיה פעיל בעיקר בישראל ובאזור תוניסיה הגיע לניו-יורק, מה שגרם להתפרצות החמורה ביותר באזור אי פעם. מתחילת שנות ה-2001 ועד להתפרצות האחרונה בודדים נדבקו בנגיף זה בלבד.

נתוני תחלואה מקדחת הנילוס המערבי לפי אתר אגף לאפידמיולוגיה משרד הבריאות בישראל נכון לתאריך 05.07.2024 עומד על 12 נפטרים וכ- 236 חולים מאומתים.

צילום מסך מאתר משרד הבריאות. לכל הנתונים

האם ההתפרצות כיום (שנת 2024) שונה וחריגה לעומת שנים עברו?

לעומת המספרים השנתיים מספר הנדבקים והנפטרים המצב הרבה יותר חמור ובנוסף התחלואה השנה החלה לפני המועד הרגיל שלה. נכון שהנגיף מתפרץ כל שנה וישנם נדבקים איך נראה שהפעם יש כמות גבוהה יותר של נפטרים ומאושפזים בבתי החולים.

מהם סימפטומים קדחת הנילוס המערבי?

כאמור, מעט מאוד אנשים יפתחו תסמינים. אצל המיעוט הזה, ניתן לראות תסמינים די דומים לאלו כדוגמת מחלות ויראליות אחרות, ובפרט למחלת השפעת עם תסמיני כאבי ראש ושרירים, תחושת עייפות וחולשה כללית, ירידה ביכולת התפקוד, חום ועוד. במקרים נדירים יותר, המחלה עלולה להוביל לסיבוכים די חמורים ואף לגרום לתמותה – אך חשוב מאוד להדגיש כי מדובר במקרים נדירים מאוד.

בממוצע, 80% מכלל אלו שנדבקו בנגיף יחלו בצורה קלה מאוד, וחלק מהם אף לא יפתחו סימפטומים בכלל ולא יבחינו שיש להם את הנגיף.

קצת על זמן החולי (תקופת הדגירה)– מהרגע בו אדם נעקץ על ידי יתוש נגוע בקדחת הנילוס המערבי, מתחילה תקופת דגירה, שבדרך כלל תימשך בין יומיים לשבועיים לכל היותר (בדרך כלל 6 ימים).

מה לעשות אם מופיע אם הופיעו תסימני המחלה?

במקרה וישנם הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כלליתמכבימאוחדתלאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם לצורך אבחון וייעוץ.

בדיקת קדחת מערב הנילוס נעשת בבית בחולים בהצעות בדיקות סרולוגיות ומולגולריות אשר תתתבצע במרכז הארצי לנגיפים זואונוטיים ובמעבדות לווירולוגיה במרכזים רפואיים נוספים (איכילוב, רמב"ם והדסה).

 האם ניתן להתגונן מפני יתושים נגועים בקדחת הנילוס? 

כמובן שיש מגוון רחב מאוד של דרכים להתגונן מעקיצת יתושים אך אי אפשר למנוע את העקיצה ב-100%. מה שכן ניתן לעשות זה ללבוש בגדים ארוכים בשעות הערב, למרוח תכשיר דוחה יתושים (קרם) מגן או ספריי נגד יתושים, לשים רשתות על החלונות והדלת, לשים מכשיר דוחה יתושים בחשמל או בכניסה לבית, ריסוס נגד יתושים ועוד..

*חשוב להזמין מדביר רק עם רשיון!

תשובות לשאלות נפוצות

האם ישנה מעבדה לזיהוי נגיף קדחת הנילוס המערבי?

כן, יש מספר מעבדות בהן ניתן להבדק לדוגמא בשיבא, רמב״ם ובהדסה עין כרם. כמו כן ניתן להבדק במרכז הארצי לנגיפים זואונוטיים. משך הבדיקה היא חמש דקות ואת ההפנייה ניתן לקבל מרופא משפחה או במיון.

*את הבדיקות ניתן לעשות דרך קופת חולים או באופן פרטי.

מה עושים אם יתוש עקץ אותי?

קודם כל לא להלחץ כי קרוב לוודאי שלא יקרה לכם כלום כי רוב היתושים בארץ לא נגועים בקדחת הנילוס. לצורך דוגמא, ניתן למרוח משחה או ג'ל אלוורה באזור העקיצה לצורך הרגעת העור. במקרה וישנה החמרה או שיש לכם סימפטומים אשר דומים לשפעת יש לפנות לרופא או למיון לצורך אבחון.

אצל מי מופיעים סיבוכים?

בדרך כלל, כמו מחלות אחרות – גם כאן אלו שנמצאים בסיכון מוגבר לפיתוח סיבוכים הם מבוגרים (מעל 60 שנה) או כאלו עם מחלות רקע (חולי סוכרת ואונקולוגיים) ומערכת חיסונית חלשה (מושתלי איברים). אצל אוכלוסיות אלו עלולים להופיע גם תסמינים נוירולוגיים כמו ירידה במצב ההכרה, בלבול וכדומה.

איך ניתן לדעת כי אדם נדבק בקדחת?

אבחנת קדחת הנילוס המערבי מתבצעת באמצעות בדיקת דם. אולם, חשוב מאוד להדגיש כי במקרים בהם יש תסמינים קשים ואף תסמינים נוירולוגיים נלווים – יש צורך גם לבצע בדיקה של נוזל עמוד השדרה.

באילו חודשים המחלה מתפרצת?

בישראל המחלה עשויה להופיע לאורך כל חודשי הקיץ, מאחר ואלו חודשי הפעילות העיקריים של היתושים.

האם אדם שנדבק בנגיף עלול להדביק אחרים?

זו מחלה נגיפית שההדבקה שלה מתרחשת רק כאשר אדם נעקץ על ידי יתוש נגוע. קיימות דרכי הדבקה נדירות יותר, כמו השתלת איברים של אדם שהוא נשא של הנגיף או קבלת מנות דם, אך כאמור – הן נדירות מאוד. באופן כללי, מחלה זו אינה עוברת מאדם לאדם, ולכן אינה מדבקת בין בני אדם.

האם יש דרך כלשהי לזהות יתוש שהוא נשא?

לפי מחקרי מומחים, קיימים לפחות 60 זני יתושים (עליהם ידוע נכון לכתיבת שורות אלה) שהם עלולים להפיץ את המחלה. לכן, אין סוג ספציפי של יתושים שעלול להפיץ את המחלה, ובהתאם לכך אין טעם לנסות לזהות את סוגי היתושים מהם עלינו להיזהר, מאחר והם רבים מדי. לכן, אם נרצה לצמצם ככל הניתן את הסיכויים להידבק בנגיף – הרי שעלינו להימנע באופן כללי מעקיצות יתושים, כפי שאנחנו עושים מדי קיץ.

האם יש טיפול למחלה?

כמו שכבר ציינו למעלה אין טיפול ייעודי ומיוחד כיום נגד המחלה ויש משהו נסיוני שכרגע מנסים לבדוק אם הוא יעזור או לא, לרוב הטיפול הוא תרופתי ואשפוז בבית חולים כולל עירוי נוזלים ובמקרה הצורך תמיכה נשימתית.

כמה מילים לסיכום

במהלך השבועות האחרונים ניתן לראות יותר ויותר נדבקים בקדחת הנילוס המערבי, אך בניגוד למה שלא מעט אנשים חושבים – לא מדובר כלל בנגיף חדש, אלא מחלה זו התגלתה באוגנדה ב-1937. כדי להרגיע את הפאניקה וכמובן לספק לציבור מידע חשוב וחיוני על הנגיף – החלטנו להסביר לכם לאורך כתבה זו כל מה שאתם צריכים לדעת על קדחת הנילוס המערבי וכל היוצא בכך.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

כתבו תגובה

השאירו תגובה

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית אישיתי מהמומחים המובילים בישראל בשת״פ עם מד פלוס - קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, מעבדה עד הבית, משלוח תרופות באופן מהיר עד הבית ועוד..

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית מקצועית ואישית מהשורה הראשונה דרך מד +. קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, שירותי מעבדה ומשלוח תרופות ועוד.

מד+ שירותי רפואה מתקדמים

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום!
מספר טלפון 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

מלאו את הטופס:

מדפלוס (MedPlus)
Logo