/
/
סרטן הקיבה: סוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול

סרטן הקיבה: סוגים, גורמים, תסמינים, כיצד מאבחנים ודרכי הטיפול

סרטן הקיבה הוא סרטן המתפתח בתאי הקיבה, ושכיח בעיקר בקרב גברים בני שישים ומעלה. במהלך שלושת העשורים האחרונים, ירדה שכיחותו של סרטן הקיבה, בעיקר במדינות המערביות.

אנטומיה בקצרה: מה תפקיד הקיבה במערכת העיכול

מה זה קיבה

הקיבה היא איבר שרירי הדומה לשק. היא ממוקמת בין החלק התחתון של הושט לתחילת המעי וקולטת את המזון היורד אליה דרך צינור הושט. הקיבה מורכבת מארבע שכבות: הריפוד הפנימי שלה נקרא רירית והוא מכיל, בין השאר, בלוטת המייצרות אנזימים – חומרים כימיים החיוניים בתהליך פירוק המזון. מתחת לרירית נמצאת שכבה נוספת הקרויה תת-רירית, ואחריה שכבת שרירים. השכבה החיצונית של הקיבה, עשויה קרום חזק שנקרא נסיובית.

סוגי סרטן הקיבה

קיימים ארבעה סוגים עיקריים של סרטן הקיבה, העלולים להתפתח בחלקיה השונים של הקיבה.

  • אנדוקרצינומה – הסוג הנפוץ ביותר של סרטן הקיבה, שמתפתח בתאים הבלוטיים של ריפוד הקיבה.
  • סרקומה – קבוצה של גידולים נדירים יותר, העלולים להתפתח בקיבה. מקורה של הסרקומה הנפוצה ביותר-  ליומיוסרקומה, הוא בשכבת שריר הקיבה, וסוג נוסף של סרקומה מתפתח ברקמת החיבור בקיבה.
  • לימפומה  – לימפומה הוא סרטן של מערכת הלימפה, העלול, לעיתים רחוקות, להשפיע על הקיבה. סוג הלימפומה העיקרי המשפיע על הקיבה נקרא MALT.
  • קרצינואיד –  גידול של תאים המפרישים הורמונים, סוג נדיר במיוחד של סרטן הקיבה.

תסמינים ראשונים של לסרטן הקיבה

לסרטן הקיבה סימפטומים מרובים שייתכן ונובעים ממחלות אחרות. בכל מקרה, עם הופעתם של תסמינים אלה, מומלץ ללכת להיבדק אצל רופא המשפחה.

  • קלקול קיבה מתמשך – קלקול קיבה שנמשך זמן רב ואינו נרפא, עלול להעיד על התפתחות של סרטן הקיבה.
  • אובדן תיאבון – אחד מתסמיני סרטן הקיבה הוא אובדן תיאבון. במידה ואתם חשים ירידה חדה בתיאבון, גשו להיבדק.
  • ירידה במשקל – גם ירידה פתאומית במשקל יכול להעיד על קיומו של סרטן הקיבה.
  • הרגשת נפיחות לאחר אכילה – השינויים העוברים על הקיבה במקרה של סרטן עלולים לגרום לתחושת נפיחות לאחר אכילה או לתחושה שובע מוקדמת.
  • צרבת – הצרבת היא אמנת תופעה מעיקה בפני עצמה, אך אין לזלזל בה. היא עלולה להיות תסמין של סרטן הקיבה.
  • דם בצואה, או צואה שחורה  – סרטן הקיבה עלול להשפיע על צבעי הצואה, מומלץ לשים לב להופעה של דם בצואה, שאולי מעיד על דימומים בקיבה, או להופעה של צואה כהה מאוד.
  • עייפות לא מוסברת – במקרה של דימום בקיבה, ייתכן מצב של אנמיה. עייפות לא מוסברת עלולה לרמז על אנמיה.

במקרה של הופעת סימפטום כזה או אחר מן הרשימה יש לשקול לפנות לרופא המשפחה שלכם בקופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או במקרים חריגים לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.

זימון תור לאבחון וטיפול מהיר באופן פרטי

זימון תור מהיר באופן פרטי

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום, במספר טלפון 03-772-42-73 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

כיצד מאבחנים את סרטן הקיבה

תהליך אבחנת סרטן הקיבה יתחיל אצל רופא המשפחה שיערוך בדיקות מקיפות ויחליט האם יש צורך בהפניה לרופא מומחה. על מנת לבדוק את הקיבה באופן מדויק, יתכנו מספר בדיקות.

  • אנדוסקופיה  – הבדיקה מתבצעת על ידי החדרה של אנדוסקופ, טלסקופ גמיש אל הקיבה, דרך הגרון והושט. בעזרת האנדוסקופ ניתן לצלם את פנים הקיבה ואף לקחת דגימות תאים לצורך ביופסיה.
  • בליעת בריום – בריום הוא חומר לבן המופיע בצילומי רנטגן. הנבדק מתבקש לשתות בריום במהלך הבדיקה והצילום מראה את מעבר הנוזל מהבטן לקיבה.
  • בדיקת CT – בדיקה שיוצרת באמצעות צילומי רנטגן, הדמיה תלת-ממדית של הקיבה ומאפשרת לרופאים לזהות את מיקום הגידול ומצבו.
  • סריקת אולטרסאונד של הבטן –בדיקה שיוצרת הדמיה של הקיבה בעזרת גלי קול. הבדיקה מתבצעת על ידי מכשיר דמוי מיקרופון המועבר על פני אזור הבטן.

הטיפול בסרטן הקיבה

הטיפול הנפוץ ביותר לסרטן הקיבה הוא ניתוח, בתוספת כימותרפיה הניתנת לרוב סמוך למועד הניתוח, או במקרים בהם ניתוח בלתי אפשרי. טיפול בקרינה בסרטן הקיבה, מתבצע לעיתים רחוקות.

ניתוח

כאשר הסרטן מאובחן בשלב מוקדם, ניתן לבצע ניתוח הכולל הסרת חלק מהקיבה ונקרא כריתה חלקית. לעיתים, בזמן ביצוע כריתה חלקית מוסרות גם בלוטות הלימפה שבאזור הקיבה. בהתאם להיקף הסרטן והצורך, ייתכן שיכרתו אברים נוספים כגון: חלקו התחתון של הושט, חלקו העליון של המעי הדק, הטחול או חלקים מהלבלב. במקרים מסוימים יהיה צורך בכריתת קיבה מלאה.

במקרים שבהם הגידול חוסם את מעבר המזון מהקיבה למעי, הרופא עשוי לחבר את הקיבה למעי הדק על מנת לעקוף את החסימה. זה לא ירפא את הסרטן, אך יקל על התסמינים.

כימותרפיה

שימוש בתרופות המיועדות להשמדת תאים סרטניים. כימותרפיה  לאחר הניתוח ניתנת על מנת לצמצם את הסיכויים להישנות המחלה. כאשר הסרטן לא התפשט אינו ניתן להסרה בניתוח, ניתן להשתמש בכימותרפיה על מנת לכווץ את הגידול. השימוש בכימותרפיה שכיח יותר במקרים בהם הסרטן התפשט אל מעבר לקיבה.

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד