דילוג לתוכן

תהליך הפנייה לפונדקאות בישראל

2021-02-24

כמו במדינות מערביות רבות אחרות גם בישראל תחום הפונדקאות הוסדר כבר בחוק הסכמים לנשיאת עוברים שנחקק בשנת 1996. במסגרת החוק נקבע כי תהליך הפנייה לפונדקאות בישראל יתבצע בכמה שלבים.

ראשית, ההורים המעוניינים לזכות בתינוק במסגרת תהליך פונדקאות יצטרכו למצוא נשאית מתאימה שתסכים לעבור את תהליך ההפרייה, ההריון ומסירת הילד להורים ותתאים לקריטריונים המוגדרים בחוק. כיום ניתן לפנות לארגונים שונים כמו פונדקאות המרכז להורות, משפחה חדשה ואחרים שמסייעים בתיווך בין זוגות שמחפשים פונדקאית ובין פונדקאיות המעוניינות לשתף פעולה בתהליך זה.

לאחר השידוך בין ההורים והפונדקאית יש לערוך הסכם מסודר על פי חוק בין שני הצדדים. על פי חוק הסכמים לנשיאת עוברים יש לנסח הסכם שכולל את כל התנאים בחוזה מסודר ולהגיש את ההסכם לועדה ייעודית מטעם משרד הבריאות, אליה פונים במסגרת פנייה ישירה למשרד או בתיווך של עורך דין. הועדה כוללת שבעה חברים ביניהם רופאים גניקולוגים, פסיכולוג, עובדים סוציאליים, אנשי דת ונציג ציבור.

כדי שההסכם יהיה תקף ויאושר על ידי הועדה ישנם כמה תנאים שצריכים להיות תקינים ותקפים:

  1. ההורים חייבים להיות איש ואישה שהם בני זוג. בחו"ל ניתן לערוך הסכמים בהם בני הזוג הם בעלי אותו מין.
  2. האם הנושאת את העובר חייבת להיות אישה שאינה נשואה. ישנם מקרים מיוחדים בהם תאשר הועדה הייעודית את האפשרות להיעזר באם פונדקאית נשואה.
  3. יש לקבל חוות דעת רפואית ופסיכולוגית הסוקרת את ההתאמה של ההורים והאם הפונדקאית לתהליך המסובך הזה.
  4. האם הפונדקאית צריכה לעבור בדיקות שקובעות שהיא בריאה ויכולה לשאת הריון, מבלי שזה יסכן את בריאותה.
  5. האם חייבת להיות בין הגילאים 22-38
  6. האם הפונדקאית חייבת מי שאינה מעשנת, שותה או משתמשת בסמים.
  7. האם הפונדקאית לא יכולה להיות מי שעברה שני הריונות ויותר, גם אם ההריונות לא הסתיימו בלידה.
  8. האם הפונדקאית אינה יכולה להיות קרובת משפחה של אחד ההורים.
  9. עליה להיות שייכת לאותה דת כמו האמא.
  10. יש לקבל אישור כי הזרע והביצית שייכים להורים או לתרומה ואינם שייכים לאם הפונדקאית.

לאחר שהועדה סקרה את כל התנאים וקבעה שההורים והאם הפונדקאית עומדים בהם, מקבלים ההורים אישור מהועדה ויכולים לפנות לתהליך. הם בונים את ההסכם בהתאם לקביעת הועדה ובאמצעות עורכי דין חותמים על טיוטה של הסכם שמוגשת שוב לאישור הועדה. בהמשך מתקיימים דיונים, ראיונות של ההורים והאם הפונדקאית במסגרת הועדה ואם הכל מוסכם ותקין – התיק מועבר הלאה לחתימה על ההסכם.

הסכם בין אם פונדקאית להורים תקף למשך שנה וחצי בלבד ולמספר ניסיונות הפרייה מוגדר מראש – עד שישה ניסיונות הפרייה. לאחר סיום תהליך ההפרייה בבית החולים או במרפאה פרטית ולאחר שהאם הגיעה לשבוע 20 בהריונה, שבים ההורים לבית המשפט כדי להתחיל בתהליך הוצאת צו הורות שמותיר להם לקחת את התינוק לאחר הלידה.

במסגרת כל התהליך משלמים ההורים סכום גבוה כדי לאתחל ולהתקדם עם התהליך. בממוצע מחיר תהליך הפונדקאות בארץ, שכולל את התשלום לאם הפונדקאית, לעורכי הדין, לחברות התיווך השונות ואת האגרות השונות הוא כ-150 אלף שקלים. במקרה בו טיפולי הפוריות נמשכים מעל לטיפול אחד, ההורים נושאים גם בעול כספי של הפריות חוזרות ולכן הסכום יכול להיות גבוה יותר.

רוצים לקבל יעוץ חינם? השאירו פרטים ונחזור אליכם במהרה.

    מדפלוס (MedPlus)
    Logo