אנחנו אוהבים אותם ירוקים ושחורים, חלקים ומבריקים, מכווצים ומצומקים. מלוחים ושמנוניים. לכל אחד מהם יש את הטעם המיוחד שלו ומלבד זה שהם שיש להם יתרונות בריאים מאוד כפי שתבינו בהמשך הם גם מוסיפים טעם, צבע וריח לכל כריך או ארוחה. כן אנחנו מדברים על זיתים.
המקור שלהם הוא באזור הים התיכון והגידול הראשון שלהם התרחש בכרתים שביוון וכל זה קרה כ-3,500 שנים לפני הספירה בתקופה הקדומה המינואית. אז עץ הזית היה פראי יותר מהזנים המוכרים לנו היום. גידול זיתים בתקופה ההיא בכרתים היה מאוד שיטתי ואינטנסיבי ומילא תפקיד חשוב בכלכלה של האזור. שמן הזית יצא מהמקום הזה לכל יבשת יוון וגם לצפון אפריקה ואסיה.
ויש גם סיפור על ענף זית והר געש אחד שעוזר לתארך את העץ הזה בשרשרת המזון.
כאמור הם מסימני ההיכר הבולטים של אזור הים התיכון וחלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית. שרידים של עצי זית נמצאו באתרים קדומים וזה עזר מאוד לחוקרים לתארך את המקור והשורשים שלהם. אולם מסתבר שענף עץ זית אחד, נמצא במרכז אחת השאלות הכי חשובות בעולם הארכיאולוגיה. באמצע האלף השני לפני הספירה אירעה בים האגאי התפרצות של הר געש באי סנטוריני, היא הייתה אחד מהאירועים הכי הרסניים שהיו והשפיעה על גורל ציביליזציות מהים התיכון ועד סין.
ענף עץ הזית המפוחם הוא ממצא המפתח עליו ביססו המדענים את התיארוך הרדיומטרי של התפרצות הר הגעש כדי ללמוד מתי זו אירעה. ענף עץ זית אחד עליו נשען מחקר עצום.
עובדות על זיתים:
זיתים הם אחד הפירות העתיקים ביותר שגדלו על ידי בני אדם. הם מופיעים בכתבים קדומים מכל רחבי העולם, כולל המזרח התיכון, יוון, רומא וספרד.
הזיתים הקדומים ביותר שנמצאו היו ביוון, והם בני כ-6,000 שנה. זיתים הם מקור חשוב לחלבון, סיבים, שומן בריא והם מקור טוב לוויטמינים A, E ו-K.
מידע מפורט על ערך תזונתי של זיתים תוכלו למצוא כאן.
מספרים על זיתים:
- כ-90% מהזיתים בעולם מגדלים בארצות הים התיכון.
- ספרד היא יצרנית הזיתים הגדולה בעולם, ואחריה איטליה, יוון וטורקיה.
- ישראל היא יצרנית הזיתים הגדולה ביותר במזרח התיכון, עם יבול של כ-120,000 טון בשנה.
- כ-20% מהזיתים בעולם משמשים לייצור שמן זית.
- כ-80% מהזיתים בעולם משמשים למאכל.
10 יתרונות בריאותיים באכילת זיתים
זיתים הם פרי בריא בעל ערך תזונתי גבוה. הם עשירים בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, ויכולים לספק יתרונות בריאותיים רבים, כולל:
מקור למזון עשיר בנוגדי חמצון
זיתים מכילים נוגד חמצון רב עוצמה והגוף שלנו זקוק להם בגלל הרדיקלים החופשיים. רדיקלים חופשיים הן מולקולות בעלי אלקטרונים בלתי מזווגים אשר תרים כל העת אחר אלקטרון אחר ובינתיים מזיקים ומגיבים למולקולות אחרות מסביב. "מולקולות מופרעות" אם תרצו. הדבר היחיד שיכול לעצור את המופרעות והנזקים שהם עלולים לגרום לגוף הוא נוגדי חמצון והם קיימים בכמות גדולה מאוד בזיתים. רק הם יודעים כיצד ליצור אינטראקציה נכונה עם אותם רדיקלים מזיקים ולנטרל אותם.
כיוון שזיתים הם מזון העשיר בנוגדי חמצון, זה אומר שבכל פעם שאתה אוכל זית אתה שולח צבא של חיילים נוגדי חמצון שבולמים את הקרבות של הרדיקלים החופשיים בתוך הגוף. צריכה מגמתית של מזון המכיל נוגדי חמצון פשוט מנטרלים את "המופרעים" ושמים אותם במקום וצריך בפירוש להתכוון לצרוך מזון עם נוגדי חמצון כדי שיעשה את העבודה מולם ויפחית את הנזק שהם עלולים לגרום.
אכילת זיתים שורפת קלוריות!
זית אחד מכיל כ-7 קלוריות יש להם מה שנקרא "עומס קלוריות שלילי". זה אומר שכאשר אוכלים זית שורפים קלוריות וזה לא רק זית אחד טעים שמכניסים לפה אלא שיש פה כאמור רווח נוסף של שריפת קלוריות.
בזית אחד יש רק כ-7 קלוריות. יש להם 'עומס קלוריות שלילי', מה שאומר שאתה שורף יותר קלוריות מעכל זית שאתה מרוויח מאכילת אחד. זה הופך את אכילת הזיתים לחטיף בריא מאוד.
זיתים שומרים על בריאות המעיים!
זיתים מסתבר עוזרים לשמור על רמות האנרגיה ועל המעיים. אפשר להתייחס אליהם כאל חטיפים בריאים.
אם למשל החלטתם לצאת לטיול, כל מה שאתם צריכים זה לארוז כמה זיתים ולאכול אותם בדרך, למרות שחשבתם שהדבר היותר בריא זה בטח איזו ביצה קשה או פרוסות תפוח- מסתבר שזיתים זה החטיף הכי בריא.
זה גם נכון לקחת זיתים כדי להימנע מהנגאובר שעלול לגרום האוכל אחרי נסיעה וחלילה התרסקות של סוכר, שעלולים להיות לה השפעות שליליות על המעיים שלכם. צריך להבין שנסיעה ואוכל לא תמיד הולכים ביחד וצריך לבחור את המזון הנכון לנסיעה. בילוי של שעות רבות ברכב יכול להפוך למבחן לנחישות ולסבלנות שלכם. זה עלול להיות מלחיץ, משעמם ומעייף, אבל אפשר לשנות את זה עם המזון הנכון. אחת הדרכים להפיק את המקסימום מהזמן בנסיעה ולשמור על הדלק של הגוף – היא לאכול ביסים של מוצרי מזון ידידותיות למעיים, מלאים בסיבים, פרוביוטיקה ושומנים בריאים. זה יעזור לכם להישאר ערים, אנרגטיים וממוקדים, וזה חשוב מאוד בעיקר בנסיעה בכביש.
האוכל הנכון יכול לעזור לכם לשמור על ערנות. חטיפים בריאים והמשקה הנכון, זה מה שאתם צריכים כדי להישאר ממוקדים בתנועה ולשמור על עצמכם. תוכלו להיות במסלול עם בריאות המעיים ומטרות ממוקדות. בפעם הבאה שאתם יוצאים לטיול- קמו מזון מותסס כמו: זיתים, קימצ'י, קראוט, מיץ חמוצים ועוד.
השומן בזיתים בריא ללב!
השומן שהזיתים מכילים בריא ללב. מדובר על שומן חד בלתי רווי בשם חומצה אולאית הקיים ב- 73% בזיתים והשאר הוא שומן רווי,חומצות אומגה 6 ואומגה 3. השומן הבלתי רווי בזיתים הוא מסוג השומנים הקיימים באבוקדו ואגוזים.
שומן חד בלתי רווי מעלה את הכולסטרול הטוב. ממחקרים עלה כי משתתפים אשר עשו דיאטות שכללו שומנים חד בלתי רוויים, גרמו לירידה בכולסטרול הרע בדם ולעלייה של הכולסטרול הטוב.
זיתים מפחיתים מתח!
זיתים הם ממיני "הסמים" הטבעיים והחכמים של הטבע. הם מכילים פוליפנולים – חומר טבעי בעל יכולת של הפחתת מתח חמצוני במוח.
במחקר משנת 2013 עלה כי תוסף של פוליפנולים (הסוד של "מזונות סופר פוד") זיתים, מעלה את הנוירוטרופינים (חלבונים) שלהם תפקיד מרכזי בהתפתחות, צמיחה והישרדות של תאי מוח.
זיתים בריאים לעור ולשיער
הרבה אמנים מפסלים או מציירים זיתים כי הם יפים, אבל מעבר לכך הם כאמור גם בריאים, יודעים להילחם ברדיקלים החופשיים אך ידועים גם ביכולת שלהם לשמור על גמישות העור ולמנוע הזדקנות.
אכילת זיתים מאפשרת לעור להישאר רך, גמיש, נעים ומלא לחות וזה משום שהם מכילים כמה ויטמינים חשובים לעור כמו: ויטמין A וויטמין E שהוא עצמו בלם וחוסם של רדיקליים חופשיים העלולים לגרום למחלות עור.
בנוסף, ויטמין E שומר על העור מפני קרינה אולטרא סגולה הגורמת לקמטים והזדקנות העור. הויטמין הזה מועיל גם לבריאות הקרקפת, מגביר את זרימת הדם, מסייע ביצירת נימי דם חדשים ומאזן את חומציות ה-PH של העור וגורם לבריאות הקרקפת והשיער.
עודף משקל
אחת הבעיות הכי גדולות של אנשים עם עודף משקל, היא היכולת שלהם לווסת את כמות המזון שהם אוכלים. יש לנו בשורות טובות בשבילכם. מסתבר שזיתים מסוגלים לעשות את זה במקומכם וכל מה שאתם צריכים זה לאכול כמה מהם.
הסיבה לכך שאפשר להפחית את כמות המזון באכילת זיתים לפני הארוחה היא משום שהם מורידים את התיאבון והוא- הסיבה לכך שבני אדם אוכלים הרבה, מעבר למה שהם צריכים וגם לא תמיד את מה שהם צריכים לאכול.
בזיתים יש כאמור חומצות שומן חד בלתי רוויות, אשר בכוחן להפחית את התיאבון ולהאט את תהליך העיכול. זה עובד באופן כזה שהן מעוררות הורמון בשם כולצ'יסטוקינין אשר משדר שובע וסיפוק למוח, וזה רומז לגוף על שובע תרתי משמע.
זיתים הם אנטי דלקתיים!
מסתבר שזיתים הם אנטי דלקתיים ודלקת היא שורש ומקור להרבה מאוד בעיות בריאות ומחלות. צריכה של מזונות הכוללים רכיבים אנטי דלקתיים היא צעד ראשון במסע הבריאות שלכם.
בזיתים יש תרקובות שנקרא oleocanthal אשר מסוגלות למנוע היווצרות אנזימים דלקתיים העלולים לגרום למחלות כמו דלקת פרקים וסוכרת מסוג 2. ל- Oleocanthal יש תכונות אנטידלקתיות המחקות את הפעולות של איבופרופן שהנו משכך כאבים טבעי.
זיתים הם אנטי סרטניים!
דלקת כרונית ולחץ חמצוני עלולים להיות גורמי מפתח בהתפתחות של סרטן, ואם תאי הגוף מדולקים, הסיכון לסרטן גדל. עצם העובדה שזיתים מספקים אספקה נכונה ועשירה של נוגדי חמצון וחומרים אנטי דלקתיים, הם יכולים למנוע את השילוב הקטלני של דלקת ומתח חמצוני כרוני.
זיתים הפכו כבר מזמן לתוספת אידיאלית בסלטים, מאכלים, תבשילים. כתוספת על פיצה וגם לצד כריכים של ארוחת בוקר. חופן של זיתים ליד פרוסה מרוחה בחמאה זה הבוקר הכי קלאסי של הרבה מאוד אנשים בעולם. הם תמיד מוסיפים איזה טעם מיוחד לצד גבינה, ביצים או עגבנייה. הם במינון הפיקנטי הנכון, בחמיצות הנכונה וכל אחד יכול לבחור לעצמו את הזיתים שהוא אוהב. יש כאלה שמחבבים רק זמן מסוים ויש כאלה שאוהבים את כולם.
בזיתים יש פרוביוטיקה טבעית!
חלק מהזיתים מיוצרים בתהליך תסיסה טבעי וכתוצאה מכך הם מייצרים חיידקים טובים והלא זוהי הפרוביוטיקה. מזונות העשירים בחיידקים ידידותיים נחשבים היום כמזונות על לבריאות המעיים ואין רופא, גסטרולוג או מדען שלא ממליץ עליהם היום כחלק מפרוטוקול של מזון בריא למעי.
מלבד זאת הם מהווים מקור טוב לסיבים תזונתיים. ב-10 גרם של זיתים יש 1.5 גרם של סיבים שהם מקור הזנה מעולה לחיידקים הידידותיים במעי.
סיכום
זיתים הם מזון בריא בעל ערך תזונתי רב, והם עשירים בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. הם יכולים לספק מגוון יתרונות בריאותיים, כולל הגנה מפני מחלות כרוניות, שיפור בריאות הלב, המוח, העיכול והעור, וכן הפחתת מתח. עם זאת, חשוב לצרוך זיתים במידה, שכן צריכה מופרזת עלולה להוביל לעלייה במשקל.
כמו שכבר קראתם בכתבה זיתים הם סוג של פצצות אנרגיה וויטמנים, אבל חשוב מאוד להדגיש שכמו כל מאכל או משקה אחר יש לצרוך אותם במידה ואין להפריז. בנוסף אם אתם אלרגיים לזיתים יש לפנות לרופא ולהתייעץ על מנת שלא להגיע למצבים מסוכנים ומסכני בריאות. זיתים הם מזון בריא בעל ערך תזונתי רב. הם עשירים בנוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, ויכולים לספק יתרונות בריאותיים רבים.