ביוטין (ויטמין 7B) ששמו גם ויטמין H, הנו ויטמין המסיס במים ממשפחת הויטמינים B אשר בודד לראשונה בשנת 1940. בין תפקידיו העיקריים חילוף חומרים בגוף וכן הוא פועל לפירוק חלבונים, שומנים ופחמימות כדי לייצר אנרגיה זמינה ויעיל בהפחתת רמת סוכר בקרב סוכרתיים.
מה זה ביוטין ומה תפקידו?
הוא דרוש לצורך יצירת חלבונים כמו קרטין וקולגן באמצעות חומצות אמינו האחראים על בניית רקמות העור וחיזוק השיער ולכן אנשים הסובלים מבעיות בציפורניים או בשיער נוטלים אותו.
מחסור בביוטין הוא נדיר משום שלא נדרשת כמות גבוהה ממנו לגוף וניתן להשיגה באמצעות תזונה נכונה.
מלבד במים, הוא מסיס גם באלכוהול, אצטון (Acetone). הוא יותר עמיד בחומצה משאר ויטמיני משפחת B. הוא נהרס בחומרים משמרים.
הוא יכול להיות מיוצר במעי ע"י חיידקים ידידותיים. נמצא בריכוז גבוה בשרירים הרצוניים (שריר שלד), במוח, בכליות ובכבד.
כאשר מגיע מהמזון הוא מקושר לחלבון נשא, וספיגתו במעי נעשית באמצעות אנזים בשם ביוטינידאז (biotinidase). לאחר הפירוק הראשוני מהחלבון הנשא, ביוטין נספג בחלקו העליון של המעי הדק בעזרת סודיום (Sodium)' נתרן . כאשר יש כמות מספקת ממנו, הוא מווסת את כמות החלבון הנשא.
הביוטין נספג גם במעי הגס, ממנו הוא עובר לרקמות ונאגר בכבד וכן ברקמות קטנות כמו למשל ברשתית העין.
עודפים ותוצרי פירוק של הוויטמין מופרשים דרך השתן.
אלה הסימנים שחסר לכם ביוטין?
חוסר תזונתי במוצרי מזון בהם יש ביוטין וסיבות נוספות, עלולים לגרום למחסור בו. בין הסיבות ניתן למנות: צריכת ביצים לא מבושלות, סוכרת המורידה את ספיגת הביוטין, מחלות מעי דלקתיות, טיפולים תרופתיים וגם אנטיביוטיים. אלה הסימנים המעידים על כך שחסר לכם ביוטין.
- נשירת שיער, שיער שביר, דק מתפצל.
- עור קשקשי יבש,פסוריאזיס, סבוריאה. פריחה אדומה סביב העיניים, האף, הפה ואיברי המין.
- אנורקסיה, דיכאון, הזיות ואנמיה.
- עייפות קשה בלתי מוסברת.
- כולסטרול גבוה בלתי מאוזן והשמנה קיצונית.
- צריבה או דלקת בלשון או כאב. לשון חיוורת וחלקה.
- בחילות בלתי מוסברות, אובדן תיאבון, אובדן חוש טעם, הקאות.
- הפרעות שינה.
- נימול והירדמות גפיים, כאבי שרירים.
- נוירופתיה סוכרתית.
- רגישות לדלקות ולחיידקים.
- כבד מוגדל ללא הסבר.
למה גורם מחסור בביוטין (ויטמין B7)
מחסור בויטמין B7 עלול לגרום למחלות עור, נשירת שיער, נדודי שינה, דיכאונות, עייפות כרונית, כאבי שרירים ואנמיה. הוא גם אחראי על ייצורן של חומצות שומן ובנייה ופירוק של חומצות אמינו. חסרונו כאמור עלול לגרום לדלקות עור צלקתיות וגם דיכאון משום שהוא אחראי בין השאר על תפקוד תקין של מערכת העצבים.
אם אכן יש נשירת שיער עקב מחסור בויטמין בי 7 (ביוטין), ניתן לצרוך אותו כתוסף תזונה או באמצעות תזונה נכונה. הגוף מקבל אותו באופן טבעי והוא גם מיוצר ע"י חיידקים מסוימים במעיים.
הסיבה שבגללה השיער נושר עקב מחסור בויטמין ביוטין היא משום שהוא מסייע בתהליך של חילוף החומרים הקשור לחומצות שומניות שנמצאות גם בקרקפת וחיוניות לצמיחה ולבריאות השיער.
רמות תקינות של ביוטין בדם הן בטווח הרחב נעים באזור 200-1,200 ננוגרם לליטר. רמות אופטימליות באדם בריא: מבוגרים עד גיל 60 וילדים: 400 ננוגרם לליטר בממוצע קשישים: 270 ננוגרם לליטר בממוצע.
ביוטין אחראי על בנייה ופירוק חומצות אמינו
גוף האדם זקוק לחומצות אמינו שכן הן משמשות כאבני הבניין מהם הגוף מייצר את החלבונים להם הוא נדרש. המקור שלהן הנו תזונה ולעתים תוסף תזונה. תוספים אלה חשובים בעיקר לספורטאים משום שהם מצליחים להגביר את האימפקט בכל אימון, תורמים לבניית השרירים ומשפרים את ההתאוששות אחרי האימונים והן מפחיתים את הסיכון לדלקות ופציעות ספורט שונות.
בגופנו קיימים כ-20 חומצות אמינו אשר 8 מתוכן מוגדרות חיוניות. אלה מוגדרות כך משום שגוף האדם אינו מסוגל לסנתז את החומצות הללו בעצמו ולכן חייבים לצרוך אותן. את 12 החומצות הנותרות הגוף יודע לייצר לבד.
שמות החומצות החיוניות: איזולאוצין, לאוצין, טראונין, פנילאלנין, מתיונין, טריפטופן , לזין, ואלין . בנוסף יש עוד חמש חומצות "חצי חיוניות" משום שהגוף לא מצליח לייצר את כל הכמות שלהן הוא נדרש. מדובר על היסטידין וגלוטמין החיוניות בעיקר עבור ילדים.
ביוטין נדרש לצורך פירוק ובניית חומצות אמינו, ומשמש כקו-אנזים בבנייה של שומנים בתא. בנוסף הוא משתתף בתהליך פירוק חומצת אמינו בשם לאוצין.
הוא חיוני לנשימה תאית ומהווה רכיב מרכזי ביצירת חומצות גרעין RNA ו-DNA, אותן תרכובות אורגניות המכילות את החומר התורשתי.
ביוטין מסייע לסוכרתיים
ביוטין עשוי לתרום חד משמעית לאיזון של רמות הסוכר בדם. ממחקר שנעשה עלה כי צריכה של ביוטין במינון של 8 מ"ג בפעמיים ליום, הובילה לירידה משמעותית ברמת הסוכר בדם בצום. לצד זאת גם הוצגה שליטה ברמות הסוכר בסוכרת מסוג 1. מחקרים נוספים קבעו כי ביוטין בשילוב כרום, עשוי לתרום לשליטה ברמת הסוכר ולהורדת הטריגליצרידים בדם בקרב חולי סוכרת מסוג 2 ומונע טרשת עורקים.
הוא מפחית את התנגדות הגוף לאינסולין ומשפר את הסבילות לגלוקוז. הוא יודע לייצב רמות סוכר הנעות בקיצוניות בין רמות סוכר גבוהות להיפוגליקמיה.
המנגנון עליו פועל הביוטין הנו בהגברת יעילות אנזימים אשר מעורבים בעיבוד גלוקוז. במחקר שנעשה על כך עלה, כי הוא יכול לעצור נוירופתיה סוכרתית (מחלה על רקע סוכרתי המתבטאת בניוון עצבי). במחקר נצפתה הקלה בהתכווצויות השרירים וכן בתסמונת הרגל העצבנית.
סוכרתיים אשר נטלו תוספת של ביוטין שיפרו את יכולת התנועה שלהם.
13 יתרונות בריאותיים של ביוטין (ויטמין בי 7)
ויטמין B7 חשוב לחילוף החומרים של חלבונים ויש לו תפקיד חשוב בייצור חלבון ממשפחת חומצות האמינו.
- ויטמין B7 חשוב לחילוף החומרים של חלבונים ויש לו תפקיד חשוב בייצור חלבון ממשפחת חומצות האמינו.
- משפר את קליטתם של הכרום והאבץ ובולם נשירת שיער.
- חשוב בתהליך חמצון התאים בגוף, וכפי שציינו יש לו חשיבות להזנת העור כדי למנוע מצבים כמו סבוריאה, פריחות, פסוריאזיס ועוד.
- הוא מסייע במצבי אנמיה משום היכולת שלו בבנייה של תאי דם בריאים ואיכותיים. הוא מסייע ביצירת אנרגיה ויש לו תרומה בהתמודדות נכונה עם עייפות כרונית.
- גורם לצמיחת שיער בריא.
- מסייע בהזנת המערכת העצבית ובמצבי נוירופתיה סוכרתית.
- מקל על כאבי שרירים ועוזר להתפוגגות של חמצת בשרירים.
- מסייע במצבי דיכאון.
- חשוב מאוד עבור ילדים משום שהוא מסייע לגדילה וצמיחה תקינים.
- מייצר חומצות שומן HDL חיוביות.
- מסייע בתפקוד תקין של בלוטות הזיעה.
- חשוב לתפקוד של בלוטות המין.
- חשוב בפעילות תקינה של מח העצם.
באילו מזונות יש ביוטין?
אבוקדו, פטריות, שמרי בירה, כבד, דגים, בשר ובצל. קטניות ,גזר,עלי סלק. אורז בסמטי, כוסמת, אורז אדום, שחור, כליות, סלמון, דגנים מלאים, בוטנים, אגוזים. פירות וירקות וכן מוצרי חלב.
כמות הצריכה המומלצת של ביוטין (ויטמין בי 7) היא כ- 30 מק"ג מדי יום למבוגרים. טבלת הערכים היומית המומלצת לפי משרד הבריאות הישראלי לצריכה היומית לויטמינים לפי מין וגיל תוכלו למצוא כאן.
כאשר נוטלים אותו כתוסף מזון, מומלץ לשלב אותו עם קומפלקס של ויטמינים ממשפחת ה-B.
הסיבות העקריות למחסור בויטמין B7?
חוסר בויטמין B7 ביוטין הנו נדיר משום שהגוף יכול לבנות אותו באמצעות חיידקים ידידותיים של מערכת העיכול. יחד עם זאת קיימים גורמים אשר מגבירים את הסיכון לחסר שלו.
- אם תאכלו במשך זמן רב ביצים לא מבושלות, כנראה שתסבלו ממחסור ויטמין בי 7. החלבון של הביצה מכיל חומצת אמינו בשם אבידין אשר מונעת את ספיגת הביוטין במעי.
- אנשים הנוטלים תרופות נגד פרכוסים או אנטיביוטיקה לאורך זמן עלולים לסבול ממחסור בביוטין.
- אנשים העוברים דיאליזה או טיפול במכשיר המדמה את פעילות הכליות, עלולים לסבול ממחסור בביוטין.
- יש אנשים להם פגם תורשתי והם אינם מייצרים קו אנזים בשם קרבוקסיל. חסרונו מונע בניית אנזים אחר בשם קרסוקסילאז אשר מסייע בספיגת ביוטין.
- אנשים הסובלים מהפרעות ספיגה עקב מחלות מעי כמו קוליטיס, צליאק, קרוהן ועוד או כאלה שעברו כריתה של חלק מהמעי, מפחיתים את הספיגה של מינרלים וכן ויטמינים רבים ובהם גם ביוטין.
- נשים הרות מזינות את העובר דרך התזונה שלהם. תזונה דלה בביוטין, עלולה לגרום גם לחסר אצל התינוק.
- ישנם שומנים מחומצנים, אשר פוגעים בפלורה של המעי ובאיזון בין החיידקים הטובים והרעים ומצב זה עלול לפגוע בספיגת הביוטין.
בהקשר זה יש לומר כי גם אצל תינוקות עלול להיות חסר של ביוטין, משום שפלורת המעי שלהם עדיין לא מפותחת.
שמפו ביוטין קומפלקס B מבית אבלון אורגניקס – עם נוסח מעודן לשיער חזק ובריא
שמפו ביוטין קומפלקס B מבית אבלון אורגניקס (Avalon Organics) מכיל לא רק את ויטמין הביוטין אלא גם תערובת בריאה של חלבון קינואה, דקל ננסי, ויטמין E מה שעוזר מאוד לשיער להיות מלא ברק וחיוניות. לשמפו זה ישנם אישורים ממגוון רחב של ארגונים כולל NSF (אישור תקנים והבטחת איכות האמריקאי) ותקן של Leaping Bunny (לא נוסה על בעלי חיים). השמפו מתאים מאוד לחפיפה על בסיס יומי ויכול להפחית נשירת שיעור וחיזוק בריאות הקרקפת. .
האם שמפו ביוטין יעיל ובאיזה מקרים הוא עוזר?
מחקרים מתקדמים לפי אתר ncbi.nlm.nih.gov מצביעים על יעילותו הגבוהה של שמפו ביוטין בהפחתת נשירת השיער ושיפור מראהו, בזכות השילוב המושלם של ויטמינים מקומפלקס ובפרט ויטמין B. חשוב לשים לב כי התוצאות עשויות להשתנות בין אנשים ותלווה למצב הבריאותי הכללי, המגדר והגיל. שמפו ביוטין יכול להוות תרומה חשובה לבריאות השיער על ידי:
- האצת צמיחת השיער.
- חיזוק שורשי השיער.
- הפחתת נשירת השיער.
- חיזוק הקרקפת.
- הענקת ברק וזוהר לשיער.
השמפו מותאים ייחודית לשיער בכל סוגו ומתאים לכל גיל. במיוחד מומלץ לנשים מניקות או בהריון, וכן לאנשים סובלים מנשירת שיער, שיער דק, חלש או יבש.
האם ישנם תופעות לוואי במימוש עם השמפו
ברוב המקרים, השמפו נחשב לבטוח ואין לו תופעות לוואי משמעותיות. מכיוון שכל אדם יכול להגיב בצורה שונה לחומרים, יש לשים לב אם אתם רגישים לרכיבים מסוימים בשמפו. אם נתקלתם בתחושות לא נעימות או תופעות לוואי לאחר השימוש בשמפו ביוטין, מומלץ להפסיק את השימוש ולפנות לרופא לייעוץ נוסף.
איפה קונים השמפו ביוטין?
את השמפו ביוטין ניתן לרכוש במגוון חנויות, כולל רשתות פארמה ובחנויות מוצרי טיפוח ויופי. בקנייה דרך האינטרנט, ניתן למצוא את המחיר הזול ביותר על ידי הזמנה מהאתר iHerb, לצורך דוגמא, שמפו אבלון אורגניקס עולה 48 שקל עם למעל 45,000 ביקורת, רובן חיוביות מאוד. טיפ: אם אתם נוהגים להשתמש במרכך שיער, כדאי לרכוש שמפו + מרכך מאותה סדרה אל מנת לקבל את התוצאה הטובה ביותר.