8 יתרונות ייחודיים של ויטמין E: שיפור בריאות הלב וכלי הדם, תפקוד הריאות ועוד

2023-12-14

גוף האדם זקוק לויטמין E למטרות רבות ובעיקר לתמיכה במערכת החיסונית וכאשר יש בו מחסור יכולות להיות בעיות מסויימות עליהם נציין הכתבה. ויטמין E קיים באופן טבעי במזונות מסוימים, כולל זרעים, אגוזים, במספר ירקות, ובמוצרים מועשרים מסויימים, אך אם ישנו מחסור ניתן לקבלו גם דרך כתוסף תזונה.

מה זה ויטמין E ולמה הוא טוב

למרות שוויטמין E נחשב לרוב כתרכובת יחידה, זוהי למעשה קבוצה של שמונה תרכובות מסיסות בשומן עם השפעות נוגדות חמצון חזקות (מקור). מבין שמונה הצורות הכימיות הללו, אלפא-טוקופרול עונה בצורה הטובה ביותר על הדרישות התזונתיות של בני אדם.

ויטמין מסוג E מסיס שומן וממלא תפקידים רבים בגוף, ידוע בהשפעותיו נוגדות החמצון, המגן על התאים של בני האדם מפני נזק חמצוני על ידי נטרול מולקולות מזיקות הנקראות רדיקלים חופשיים (Free Radicals). בנוסף, הוא נחוץ לויסות תפקוד המערכת החיסונית באופן תקין.

לכן אין זה מפתיע שמחקרים מראים שנטילת תוספי ויטמין E עשויה להועיל לבריאותך בכמה דרכים. *יש להתייעץ עם רופא מומחה דרך קופת חולים או באופן פרטי לפני נטילת כל סוג של תוספי מזון ואין כתבה זאת המלצה לנטילה של תוסף כזה או אחר ללא יעוץ רופא.

8 יתרונות בריאותיים פוטנציאליים של ויטמין מסוג E

יתרון 1: מוריד את הסיכויים לעקה חמצונית

ויטמין E עשוי להפחית סמנים של עקה חמצונית (Oxidative stress) ולשפר את ההגנה נוגדת החמצון. מתח חמצוני הוא מצב המתרחש כאשר יש חוסר איזון בין ההגנה נוגדת החמצון של הגוף לבין ייצור והצטברות של תרכובות הנקראות מיני חמצן תגובתי (ROS). זה יכול להוביל לנזק תאי ולהגברת הסיכון למחלה. מכיוון שוויטמין E פועל כנוגד חמצון רב עוצמה בגוף, מחקרים הראו כי תוספת במינונים גבוהים שלו יכולה להפחית סמנים של עקה חמצונית ולהגביר את ההגנה נוגדת החמצון באוכלוסיות מסוימות.

לדוגמה, מחקר משנת 2018 בקרב 54 אנשים עם נפרופתיה סוכרתית (Diabetic Nephropathy) – נזק לכליות הנגרם כתוצאה מרמת סוכר גבוהה בדם – מצא כי תוספת של 800 IU של ויטמין E ליום במשך 12 שבועות העלתה משמעותית את רמות הגלוטתיון פרוקסידאז (GPx) בהשוואה לפלצבו.GPx היא קבוצה של אנזימים נוגדי חמצון המגנים על התאים מפני נזק חמצוני.

מחקר משנת 2021 הראה גם שתוספת של שילוב של ויטמין E וויטמין C מדי יום במשך 8 שבועות הפחיתה סמנים של עקה חמצונית, כגון מלונדאלדהיד ו-ROS, בנשים עם אנדומטריוזיס.

יתרון 2: היתרונות הפוטנציאליים של ויטמין E לבריאות הלב

ויטמין E עשוי להפחית את גורמי הסיכון למחלות לב, לחץ דם גבוה ורמות גבוהות של שומנים בדם כגון כולסטרול LDL (רע) וטריגליצרידים עלולים להגביר את הסיכון לפתח מחלות לב. מחקרים מראים שתוספי ויטמין E עשויים לסייע בהפחתת גורמי סיכון למחלות לב כמו אלה אצל אנשים מסוימים.סקירה משנת 2019 של 18 מחקרים מצאה שבהשוואה לטיפולי פלצבו, תוספי ויטמין E הפחיתו משמעותית את לחץ הדם הסיסטולי אך לא הדיאסטולי – המספר העליון והתחתון של קריאות לחץ הדם, בהתאמה. כמה מחקרים מראים גם שלקיחת ויטמין E עם תוספי אומגה 3 עשויה להפחית את רמות ה-LDL והטריגליצרידים אצל אנשים עם תסמונת מטבולית – מקבץ של מצבים, כולל רמות גבוהות של שומנים בדם, המגבירים את הסיכון למחלות לב ומצבים בריאותיים אחרים.

יתרון 3: עשוי לשפר את הבריאות הכללית לסובלים במחלת כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD)

על פי ממצאי מחקר, תוספי ויטמין E עשויים לשפר היבטים מסוימים של בריאות אנשים עם NAFLD. לפי מחקרים משנת 2021 של שמונה מהם מצאו כי תוספת של ויטמין E הפחיתה את רמות האנזימים בכבד אלנין אמינוטרנספראז (ALT) ואספרטט אמינוטרנספראז (AST), בנוסף הורידה את רמות השומנים בדם ושיפרה את בריאות הכבד אצל אנשים עם NAFLD. רמות גבוהות של AST ו-ALT יכולות להעיד על דלקת כבד ונזק אצל אנשים עם NAFLD, ולכן רמות נמוכות יותר טובות.

יתרון 4: ויטמין E עשוי להקל על כאבי מחזור (דיסמנוריאה)

דיסמנוריאה (Dysmenorrhea) היא מצב המאופיין בכאבי מחזור חזקים ותכופים, כגון התכווצויות וכאבי אגן. מחקרים מראים שתוספי ויטמין E עשויים להפחית את הכאב אצל נשים עם מצב זה. במחקר משנת 2018 בקרב 100 נשים עם דיסמנוריאה, נטילת 200 IU של ויטמין E מדי יום הקלה על כאבי מחזור לעומת נשים אשר נטלו פלצבו (תרופת דמו). ההשפעות היו אפילו טובות יותר כאשר הוויטמין שולב עם תוסף אומגה 3 המכיל 180 מ"ג של EPA ו-120 מ"ג של DHA.

בנוסף, מחקר משנת 2021 הראה שתוסף עם שילוב של ויטמין E וויטמין C מדי יום במשך 8 שבועות סייע להפחית את חומרת כאבי האגן ודיסמנוריאה בנשים עם אנדומטריוזיס. מידע לכל המחקרים תוכלו למצוא כאן

יתרון 5: ויטמין E יכול מאוד לעזור לבריאות העור

תוספי ויטמין E עשויים להיות מועילים עבור אלה עם הפרעות עור מסוימות, כגון אקזמה. עם זאת, המחקר מוגבל כרגע, ויש צורך במחקרים נוספים כדי ללמוד יותר על התועלת הפוטנציאלית הזו.

יתרון 6: עשוי להועיל לבריאות קוגניטיבית

שמירה על רמות ויטמין E אופטימליות ונטילת תוספי מזון עשויים לסייע בהגנה מפני ירידה קוגניטיבית. אבל עדיין לא ברור אם התוספים מועילים לאנשים עם מצבים קוגניטיביים כמו מחלת אלצהיימר.

יתרון 7: עשוי לסייע בוויסות מערכת החיסונית למבוגרים

מכיוון שוויטמין E ממלא תפקידים חשובים בוויסות הבריאות, כגון הפחתת דלקת ושיפור תפקוד מערכת החיסון, תוספי מזון עשויים להועיל לאנשים שיש להם צרכים מוגברים או שאינם מקבלים מספיק בתזונה שלהם, כמו חלק מהמבוגרים.

יתרון 8: עשוי לסיע בשיפר תפקוד הריאות

מחקרים הראו שתוספי ויטמין E יכולים לשפר את תפקוד הריאות ותסמינים מסוימים של אסתמה אצל ילדים ומבוגרים כאחד.

כמה ויטמין E צריך לקחת?

מחסור בוויטמין E אצל אנשים בריאים בדרך כלל אינו שכיח, מכיוון שרוב האנשים מקבלים מספיק מהתזונה שלהם. על פי המכון הלאומי לבריאות (NIH), הצריכה היומית המתאימה של ויטמין E היא: *(גיל אנשים לא בהריון, לא מניקים פרטים בהריון אנשים מניקים).

אם יש לכם חשש למחסור בויטמינים מומלץ לפנות לרופא המשפחה שלכם דרך קופת חולים לצורך ביצוע בדיקות דם או לחלופין לפנות לבדיקות במעבדה באופן פרטי. 

קבוצת גיל מ"ג ביום
0-6 חודשים 4 מ"ג
7-12 חודשים 5 מ"ג
1-3 שנים  6 מ"ג
4-8 שנים 7 מ"ג
9-13 שנים 11 מ"ג
14+ 15 מ"ג

*כל הערכים אלה משוערים בלבד, ויש ליתיעץ עם רופא אילו כמויות דרושות לכם ביום.
** לפי "תת-ועדה של הוועדה להתנהגויות בריאות" משרד הבריאות צריכת ויטמין E מחושבת באופן הבא:

מקור התמונה מאתר health.gov.il

מחסור בוויטמין E

בעוד שמחסור בוויטמין E הוא נדיר בדרך כלל, הוא נפוץ יותר באוכלוסיות מסוימות.

לדוגמה, אנשים עם מצבים רפואיים הקשורים לחוסר ספיגה של שומן, כולל סיסטיק פיברוזיס ומחלת קרוהן, נמצאים בסיכון מוגבר.

בנוסף, אלה עם מחלות תורשתיות נדירות מסוימות, כגון א-בטא ליפופרוטאינמיה (Abetalipoproteinemia), נוטים יותר לסבול ממחסור.

אנשים עם צריכת תזונה לא מספקת, כמו ילדים במדינות מתפתחות ואנשים עם אנורקסיה נרבוזה (Anorexia nervosa), עלולים לפתח גם מחסור בוויטמין E כתוצאה מתת תזונה.

סיכונים בריאותיים של צריכת יתר ויטמין E

מינון יתר של ויטמין E מבוסס מזון אינו סביר. עם זאת, אפשר לצרוך יותר מדי ויטמין E באמצעות תוספי מזון, וזה עלול להוביל לתופעות לוואי שליליות ולפגוע בבריאות.

לדוגמה, מחקרים מצאו שתוספי ויטמין E עשויים להגביר את הסיכון לסרטן הערמונית אצל גברים בריאים. תוספי ויטמין E במינון גבוה עשויים גם להגביר את הסיכון לדימום.

לפי ה-NIH המכון הלאומי לבריאות של ארצות הברית, רמת הצריכה העליונה הנסבלת (UL) עבור תוספת ויטמין E מוגדרת כיום ל-1,000 מ"ג ליום.  עם זאת, דאגות בריאותיות – כולל סיכון אפשרי לתמותה מוגברת – קשורות למינונים נמוכים בהרבה מה-UL. לכן, בדרך כלל אין להשלים עם ויטמין E אלא אם כן איש מקצוע מוסמך ממליץ על כך ועוקב אחר צריכתם ועדיפות לרופא.

חשוב לזכור, כי המינונים המצויים בתוספי ויטמין E משתנים באופן משמעותי, כאשר חלקם מספקים הרבה יותר ממה שאדם בריא צריך בכל יום. לכן, הקפידו לבדוק היטב את התוויות של תוספי ויטמינים הרבים שיש כיום בשוק.

אינטראקציות עם תרופות

ויטמין E יכול לקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות. כמה דוגמאות מפורטות להלן, אך חשוב תמיד לדבר עם איש מקצוע דרך האופא המטפל שלכם בקופת חולים או באופן פרטי על התוספים שאתם לוקחים – במיוחד לפני שאתם מתחילים לצרוך תוספים יחד עם תרופות מרשם.

לוויטמין E עשויות להיות אינטראקציות שליליות במיוחד עם התרופות הבאות:

  • תרופות נוגדות קרישה ונוגדי טסיות
  • סימבסטטין וניאצין
  • כימותרפיה והקרנות

באיזה מזונות יש ויטמין E?

למרות שלפעמים יש צורך בתוספי תזונה, כמעט תמיד עדיף לענות על הצרכים התזונתיים שלכם באמצעות מזון במידת האפשר. אם אתם מחפשים להגביר את צריכת המזונות העשירים בוויטמין E, הנה כמה אפשרויות טובות:

שם המצרך ערכי ויטמין E משוערים לפי 100 גרם
שמן נבט חיטה 149 מ"ג
גרעיני חמניות קלויים 35 מ"ג
שקדים קלויים 25 מ"ג
תרד מבושל 3.5 מ"ג
ברוקולי מבושל 0.7 מ"ג
קיווי 1.4 מ"ג
עגבניות טריות 0.54 מ"ג
מנגו טרי 0.89 מ"ג

טיפים שכדאי לזכור:

כדי להפיק את המירב מהתוספי או ומזונות עשירים בוויטמין E , מומלץ לאחסן במקום קריר, חשוך ויבש.

הדרך הטובה ביותר לקבל מספיק ויטמין E בתזונה שלכם היא לצרוך מגוון של מזונות מזינים ממקורות שונים ומגוונים, כולל ירקות, פירות, אגוזים וזרעים, על בסיס יומי.

הקצבה היומית המומלצת (RDA) למבוגרים היא 15 מיליגרם ביום.

בשורה התחתונה

לויטמין E ישנם יתרונות בריאותיים רבים והוא נחשב לרכיב תזונתי חשוב ונוגד חמצון רב עוצמה אשר נחוץ לבריאות חיסונית הכללית. מזונות רבים מכילים ויטמין E, אך ניתן לצרוך אותו גם באמצעות תוספי תזונה. מחקרים מסוימים מראים כי נטילת תוספי ויטמין E עשוי להועיל לאוכלוסיות מסוימות, כולל אנשים עם נפרופתיה סוכרתית ו-NAFLD. עם זאת, מכיוון שרוב האנשים מקבלים מספיק ויטמין E דרך התזונה שלהם, תוספי מזון הם לרוב מיותרים.

יתר על כן, מינונים גבוהים של תוספי ויטמין E יכולים לגרום לתופעות לוואי ולקיים אינטראקציה עם תרופות מסוימות. אם אתם שוקלים להוסיף עוד ויטמין E לתזונה שלכם, דבר ראשון יש להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות על החששות הבריאותיים הספציפיים שלכם.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

כתבו תגובה

השאירו תגובה

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית אישיתי מהמומחים המובילים בישראל בשת״פ עם מד פלוס - קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, מעבדה עד הבית, משלוח תרופות באופן מהיר עד הבית ועוד..

שירותי רפואה פרטיים VIP

הכוונה רפואית מקצועית ואישית מהשורה הראשונה דרך מד +. קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, שירותי מעבדה ומשלוח תרופות ועוד.

מד+ שירותי רפואה מתקדמים

אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום!
מספר טלפון 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

מלאו את הטופס:

מדפלוס (MedPlus)
Logo