כל האמת על תחליפי בשר וחלבון אלטרנטיבי – שלא תגידו שלא ידעתם!

2023-11-28

מוצרי הבשר התחליפיים התפשטו באופן משמעותי בשנים האחרונות כתחליף טבעוני לבשר. עם זאת, ישנם חסרונות וסיכונים שקשורים לשימוש במוצרים אלה.

הצד הפחות מחמיא של התעשייה הטבעונית

סייטן ערכים תזונתיים ל- 100 גרם

כשתחליף הבשר מתפשט ומשתלב בתפריטים של מסעדות וחברות מזון, ראוי להתייחס גם לצד השני של המטבע. למרות היתרונות הרבים של תחליפי הבשר מבחינה סביבתית ואתית, ישנם חסרונות וסיכונים מגוונים ושונים. כאשר אנשים מצפים להחליף את הבשר הרגיל, חשוב מאוד לשים לב ולהבין את החסרונות הקיימים והאינטרסים שעומדים מאחורי הפיתוח והשיווק של מוצרים אלה.

תהליכי הייצור המורכבים

רוב תחליפי הבשר עוברים תהליכי הכנה וייצור מורכבים שכוללים שימור ועיבוד.

  • השימור הוא בדרך כלל באמצעות תוספים כימים ורכיבים מלאכותיים שמוספים במהלך הייצור, ומטרתם למנוע קלקול ולהאריך את חיי המדף של המוצרים.
  • תהליכי העיבוד וההכנה המורכבים עשויים לגרום לאובדן של חלק מערכי התזונה הטבעיים החיוניים לגופנו ומצד שני, להכניס מרכיבים לא בריאים למזון.

רכיבים מלאכותיים ותוספים

כדי להעניק לתחליפי הבשר את הטעם, הצורה והמרקם הדומים לבשר אמיתי, יש להוסיף רכיבים מלאכותיים ותוספי מזון מיוחדים. חלק מהרכיבים האלו מורכבים מרכיבים טבעיים, אך יכולים גם להיות מיוצרים במעבדה באמצעות תהליכים כימיים מורכבים.

השימוש בתוספים מלאכותיים ורכיבים מעובדים יכול להוות סיכון בריאותי לא קטן, ולגרום לתופעות לוואי לא פשוטות.

ערך תזונתי

למרות שתחליפי הבשר עשויים להיות עשירים בחלבון ומכילים חלבון ממקור צמחי, הם יכולים להיות מועילים פחות בערך התזונתי שלהם. תחליפי הבשר הקיימים בשוק, מכסים את חלק מהפרמטרים התזונתיים, אך עדיין הם לא מספקים חלק מהפרמטרים האחרים.

לכן יתרונותיהם של תחליפי הבשר בכל הקשור לערך התזונתי, הינם משתנים ולא כל התחליפים שווים מבחינה זו.

חיסרונם של רכיבים חיוניים

תחליפי הבשר מכילים רכיבים חיוניים רבים, אשר נמצאים בבשר טבעי, כגון ויטמינים, מינרלים וחומרים מיקרוביולוגיים. אך על פי מחקרים ראשוניים בתחום, נראה שהם לא יכולים להכיל כמות ומגוון רכיבים מלא בהשוואה לנמצא בבשר טבעי.

אלרגנים פוטנציאליים

תחליפי הבשר עשויים לכלול רכיבים חדשים ולא מוכרים למערכת החיסונית שלנו. זה יכול לגרום לתגובות אלרגניות אצל אנשים רגישים או אלרגיים לרכיבים מסוימים.

עיבוד מרובה ופערי טעם

תחליפי הבשר עוברים תהליכי הנדסה ועיבוד מזון רבים על מנת לקבל תוצאה דומה לבשר טבעי, מבחינת טעם, ריח ומרקם. בשר תחליפי עלול להכיל חומרים כימיים רבים אשר נותנים טעם ומרקם המדמים את הבשר האמיתי, וזה מעלה את הרגשות של אנשים מסויימים כלפיהם.

לדוגמה, על מנת לחקות את הטעם, המראה והמרקם של הבשר, מוצרים מהצומח עוברים לעיתים עיבוד רב. זה קורה לעתים קרובות עם כמויות גבוהות של נתרן ושומן רווי.

חלק ממוצרי המבורגר מהצומח יכולים להכיל עד 20% יותר נתרן ו-25% יותר שומן רווי מאשר בבשר בקר אמיתי!

האם תחליפי בשר זה בריא?

על מנת לתחזק את מערכת המזון שלנו, אין ספק שעלינו לשנות את הדרך בה אנו אוכלים כיום. שילוב חלבונים חלופיים בתזונה שלנו עשוי להיות דרך אחת לעשות זאת, אבל אסור לנו להקריב את הבריאות שלנו בתהליך. מאוד מבורך אם תעשיית המזון החקלאית תתאחד כדי להמשיך במחקר וחדשנות, אך מצד שני עלינו להבטיח שהבריאות היא בראש סדר העדיפויות, כאשר אנחנו קונים את המוצרים המעובדים בפעם הבאה כשעורכים קניות בסופר.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

כתבו תגובה

      השאירו תגובה

      שירותי רפואה פרטיים VIP

      הכוונה רפואית אישיתי מהמומחים המובילים בישראל בשת״פ עם מד פלוס - קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, מעבדה עד הבית, משלוח תרופות באופן מהיר עד הבית ועוד..

      שירותי רפואה פרטיים VIP

      הכוונה רפואית מקצועית ואישית מהשורה הראשונה דרך מד +. קביעת תור מהיר לרופאים באופן פרטי, ליווי סיעודי, שירותי מעבדה ומשלוח תרופות ועוד.

      טיפים והמלצות שיעזרו לכם לשפר את אורח החיים הבריא שלכם ומידע רפואי כללי! הצטרפו לקבוצה בוואטסאפ "מדפלוס התראות"

      מד+ שירותי רפואה מתקדמים

      מלאו את הטופס:

      אם הבעיה הרפואית שלכם לא סובלת דיחוי, ניתן לפנות למוקד עוד היום!
      מספר טלפון 054-589-5299 או שלחו הודעת בוואטסאפ.

      מדפלוס (MedPlus)
      Logo