זה מה שקורה לגוף שלכם אם אוכלים שעועית על בסיס קבוע

2023-11-28

נתחיל עם זה ששעועית יכולה להיות האוכל המושלם לגוף שלכם שניתן למצוא בטבע. הכמוסות הקטנות הללו עמוסות בוויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים, על פי מחקר גדול שפורסם בשנת 2021 בארה״ב. אבל מה שבאמת חשוב לדעת השילוב הייחודי שלהם של חלבון צמחי וסיבים! יחד עם זאת, שעועית מכילה מעט, אם בכלל, שומן רווי, והיא נטולת כולסטרול.

חשבתם שזהו? אז לא! המחיר של שועית לקילו הוא כמה שקלים בודדים אבל הערך הוא אדיר! אז למה אנחנו לא אוכלים הרבה שועית? אולי בגלל שהוא לא ״פופולרי״ מספיק או בגלל ההנחה שהוא עושה בטן רגיזה ועוד.. בכל אופן אחרי שתקראו את הכתבה בוודאי תאכלו יותר שועית.

סוגי שעועית

Types of beans

חשוב לציין שהתכולה התזונתית והשימושים הקולינריים של שעועית עשויים להשתנות בהתאם לשיטות ההכנה והבישול. בנוסף, ישנם עוד סוגים רבים של שעועית, לכל אחד מאפיינים ושימושים ייחודיים משלו.

מבחינה טכנית, שעועית היא חלק ממשפחת הקטניות, כלומר היא גדלה בתרמיל.  והנה מספר סוגים הנחשבים לפופולרים ביותר:

סוגי שועית
שעועית שחורה (Black Beans)
שעועית אדומה (Kidney Beans)
שעועית לבנה (Navy Beans)
שעועית פינטו (Pinto Beans), חום-ורדרד
שעועית גרבנזו (Garbanzo Beans), בז'
שעועית ירוקה (Lima Beans) לימה
שעועית קנליני (Cannellini Beans) לבנה
שעועית אזוקי (Adzuki Beans), חום אדמדם
שעועית לבנה גדולה (Great Northern Beans)

4 עובדות עיקריות בריאותיות בצריכת שעועית

Health benefits beans

עוזרת בבקרת משקל ושומן בטני

לצד החלבון והסיבים לשעועית יש מספר יתרונות, כולל בקרת משקל. כן,כן קראתם נכון, לפי מחקר תזונה משנת 2023 אשר נערך בארה״ב בקרב 15,185 אנשים נמצא שבמהלך עשור, למי שהקפיד לאכול שעועית עלו פחות במשקל (שומן בטני) בהשוואה לאנשים שלא אכלו שעועית.

תומכת בבריאות המעיים

המעיים שלכם שופעים בחיידקים המסייעים בהגנה מפני מחלות כרוניות כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב, מחלות מעי דלקתיות וסרטן. על מנת להצליח לבצע את המלאכה שלהם הם צריכים סיבים לדלק וזה בדיוק מה שמספקת להם השעועית.

עשוי להפחית את הסיכון למחלות לב

שעועית היא אחד המקורות הטובים ביותר לסיבים מסיסים, המורידים באופן טבעי את הכולסטרול. הן מלאות באשלגן מווסת לחץ דם, מינרל שמעטים מאיתנו צורכים מספיק ממנו.

מגוון רחב של ערכים תזונתיים חשובים לגוף

אשלגן הוא לא הרכיב התזונתי היחיד שנוכל לקבל מהשעועית. לרוב האנשים יש חסר חומצה פולית, סידן, מגנזיום, סיבים וויטמינים ACD ו-E (בתוספת ברזל).

כמו שכבר כתבנו קודם, שועית עתירה בחלבונים וסיבים אך גם אפשר למצוא כמויות נכבדות של אשלגן שהוא מנירל חיוני לגוף. לרוב האנשים יש חסר בחומצה פולית, סידן, מגנזיום, סיבים תזנותיים וויטמינים בעיקר במקבוצות A, C, D ו-E (בתוספת ברזל).

חסרונות פוטנציאליים של שעועית

לצד יתרונות רבים של השעוית כגון סיבים תזונתיים, שעועית מכילה אוליגוסכרידים (Oligosaccharides), סוג של סוכר המופיע באופן טבעי שאיננו יכולים לעכל במלואו. לכן חשוב מאוד כמו בכל מזון לא להגזים עם הצריכה גבוה של השעועית.

זמני בישול ארוכים – עם זמני בישול שנעים בין 45 דקות לשעתיים, שעועית היא לא בדיוק מזון מהיר. סיר לחץ יכול לקצר את הזמן הזה בצורה ניכרת. לנוחות מירבית ולאכילה מהירה יותר, שעועית משומרת או אדמה קפואה הם דרך מהירה ונוחה להכין ארוחה בריאה, והם מזינים בדיוק כמו בגרסה המיובשת.

הם מכילים לקטינים (Lactic) – אם אתם נמנעים משעועית בגלל הלקטינים (Lactic) חלבונים קושרי סוכר, אתם יכולים להירגע. "לקטינים הם תרכובות המצויות במזונות צמחיים רבים, במיוחד בשעועית, שיכולות להפריע לזמינות הביולוגית של חומרים מזינים במזונות. כל עוד אתם אוכלים את השעועית מבושלת (ומי לא?), אתם תהיו בסדר.

תשובות לשאלות פופלריות

Q AND A

האם זה בריא לאכול שעועית כל יום?

כן! אכילת שעועית, כולל שעועית מקופסת שימורים, כל יום היא אחד הדברים הטובים ביותר שאתם יכולים לעשות כדי לעזור להגביר את רכיבי התזונה ולשפר באופן משמעותי את איכות התזונה שלכם.

צריך לגוון ולא להפריז בכמויות….

שעועית גורמת לעלייה במשקל?

לא! צריכה גבוהה יותר של שעועית יבשה ושעועית משומרת קשורה לשיפור ב-BMI ומשקל גוף נמוך יותר.

האם שעועית מקופסת שימורים בריאה?

שעועית מקופסת שימורים מעולה כמו שעועית רגילה מפני שהם עוברים עיבוד מינימלי. שעועית יבשה מונחת בקופסת השימורים עם מים ואולי קצת מלח, ואז היא מתבשלת בקופסת השימורים. אם מלח מעורר דאגה, חפשו מותגים לא מומלחים או דאגו לשטוף את השעועית מקופסת שימורים מספר פעמים.

האם שעועית גורמת לגזים או עצירות?

אם אתם לא אוכלים בדרך כלל שעועית, הסיבים הקשים לעיכול והפחמימות שלהם עלולים לגרום לגזים. אבל יש דרכים להפחית את זה. בנוסף להוספת שעועית לתזונה שלכם באופן מבוקר ואיטי, הקפידו לשטוף, לנקז ולהשרות אותם לפני הבישול כדי להגביר את  תהליך העיכול.

מה צריך לזכור?

שעועית נהדרת לבריאות שלכם, מספקת חלבון וסיבים שיכולים לסייע בשמירה על המשקל ולשפר את בריאות המעיים. בנוסף, אוכלי שעועית נוטים לתזונה בריאה יותר. אם אתם רוצים לאכול יותר שעועית אבל אין לכם זמן לבשל אותה או שאתם צריכים עזרה להבין מאיפה להתחיל, פתחו פחית שעועית וזרוק לסלט, מרק, אורז או פסטה . תקבל את כל היתרונות של שעועית ללא מאמץ.

אהבתם את הכתבה? שתפו אותה עם החברים והמשפחה שלכם על מנת שגם הם ישמרו על אורח חיים בריא.

כתבו תגובה

Leave a reply

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד
מדפלוס (MedPlus)
Logo

הצטרפו עכשיו לקבוצת הווטסאפ שלנו והשארו מעודכנים בכל הנושאים החשובים ביותר בנושאי בריאות/רפואה/תזונה בריאה ועוד