כאב בטן בצד שמאל הם כאבים שאנשים רבים בכל הגילאים חווים או יחוו בשלב מסוים בחיים שלהם. יש אנשים ש"מעי רגיז" ו"בטן רגישה" הם חלק בלתי נפרד מחייהם, והם אפילו, ניתן לומר "רגילים" להתמודד עם תחושות לא נעימות אחרי אוכל, או אחרי פעילויות מסוימות. אנשים אחרים, אשר לרוב גם יעידו על עצמם שיש להם "קיבה מברזל", נהנים מעיכול יעיל שלא מביא איתו תופעות לוואי לא רצויות.
אז ממה נתחיל?
כדי להבין מה בעצם קורה לגוף שלנו, ומה הוא מקור הכאב, מאוד חשוב שכל אחד יהיה קשוב לעצמו. על מנת לאבחן ולהתייחס נכון לבעיה שמטרידה, נתחיל מלשים לב להרגלי תזונה, אורח חיים, והצרכים הפיזיים של הגוף. בהמשך, חשוב להתייחס לאיפה נמצא הכאב בדיוק. האם זה רום הבטן, או הבטן התחתונה? האם זה בצד ימין או שמאל? כמובן, חשוב גם לנסות להבין האם הכאב נובע ממערכת העיכול או מאיברים אחרים בבטן, ויש לא מעט מהם שם. לאחר שנצליח למקם את מקום הכאב, נוכל להתחיל גם לחשוב על המקורות שלו, וכמובן גם על הפתרונות האפשריים למצב. על השאלות האלה ננסה לענות כאן במאמר הזה.
סיבות לכאבים בצד שמאל של הבטן ודרכי אבחון
אזור מערכת השתן והכליות
בהתייחסות ספציפית לכאבי בטן המתבטאים בצד שמאל, אנו ניקח בחשבון את האנטומיה של האיברים שנמצאים בחלק השמאלי של הבטן. מבחינת מערכת העיכול, גברים ונשים הם בעלי אנטומיה זהה, אך יש לזכור שישנם הבדלים אנטומיים בין גברים לנשים בהיבטים של מערכת הרבייה.
מבחינת מערכת השתן, המשותף לשני המינים, ונמצאים בצד שמאל של הבטן, הם כמובן השופכן השמאלי והכלייה השמאלית. השופכן יוצא מכליה שמאל, ומתחבר אל שלפוחית השתן.
כאב בכלייה או בשופכן, יכולים להיות תוצאה של דלקת בדרכי השתן. דלקת בדרכי השתן שלא טופלה בזמן, יכולה להתחיל להתקדם במעלה השופכן, אל כיוון הכלייה, ולגרום לכאבי בטן. במקרה כזה חשוב לשים לב האם הריח או הצבע של השתן השתנה, והאם אנו מרגישים חוסר נוחות מסוימת סביב מתן שתן.
את הדלקת ניתן לאבחן בעזרת בדיקת תרבית שתן, והטיפול הוא בדרך כלל בעזרת אנטביוטיקה שמתאימה לחיידק שנמצא בתרבית.
סיבה נוספת לכאב ממקור מערכת השתן יכול להיות אבנים בכליות, שיכול להוביל לחסימות בדרכי השתן, ומגוון של הפרעות בתפקוד כלייתי. חשוב לפנות לרופא\ה על מנת לקבל הפניות שמתאימות לסוג התלונה כגון בדיקות דם, שתן, אולטרסאונד בטן וכליות.
מערכת העיכול
כאב בצד שמאל בטן תחתונה
קודם כל חשוב לציין שמבחינת מערכת העיכול, כל כאב יכול לנבוע מדברים שקשורים לעיכול עצמו. לעיתים קרובות, עיכול יכול להיות מלווה בתחושות לא נעימות בעקבות צריכת מזון מרובה מדי, או צריכת מזון שאינו מתאים למטופל מסיבות רבות. בעיות עיכול יכולות להתבטא בעצירות, גזים, נפיחות, או שלשול. לרוב, בעיות אלה הן אינן פתולוגיות, משמע לא באמת מצביעות על מחלה, אלא ניתנות לפיתרון על ידי התאמת תזונה שמיטיבה עם העיכול של המתלונן, וזהו דבר מאוד אישי ושונה לכל אחד ואחת.
בצד שמאל יש לנו את המעי הגס היורד, שהוא חלק האחרון של המעי, שבו עובר המזון המעוכל, שכבר הפך לצואה, לפני שהוא מגיע לרקטום ומשם נפלט החוצה כאשר אנו ניגשים לשירותים לעשות את צרכינו. כאבים המגיעים מן המעי הגס היורד יכולים להיות כתוצאה מ: מחלת המעי הדלקתי, קרוהן, גידול, מחלת הסעיפים (Diverticulitis) ועוד.
לפני שנבהלים מהרשימה של המחלות הלא כל-כך נעימות שנכתבו כאן בהקשר הזה, חשוב להבין שלא כל כאב באזור הזה הוא אכן מחלה, לכן חשוב להבדיל בין תחושות עיכול לא נעימות לכאב שאכן צריך התיייחסות.
מומלץ לעשות את זה בלפנות לייעוץ רפואי מתאים. אפשר להתחיל בלגשת לרופא\ה משפחה שכבר יפנו אותכם לבדיקות המתאימות ואל המומחים המתאימות בעת הצורך.
כאבים בחלק העליון של הבטן
קיבה
קיבה היא כמובן האיבר הכי מפורסם במערכת העיכול. כאבים ממקור הקיבה יכולים להתבטא בכאבים בצדדים שונים בגוף, מאחר והמיקום והצורה האנטומית של הקיבה יכולים להשפיע בצורות שונות על הכאב, בהתאם לבעיה שיש בקיבה. לדוגמא, צרבת, יכולה להתבטא כצריבה ברום הבטן, לעומת זאת קיב קיבה, יכאב בהתאם למקום שבו הוא נמצא. גידול בקיבה יכול לגרום לנו לכאבים ותחושת שובע מהירה, אך הכאב לא יהיה ממוקם בצד ספציפי בהכרח.
כאשר קיים חשד שהכאב אכן נובע מבעיות בקיבה, מומלץ לבצע בדיקת גסטרוסקופיה וביופסיה. זאת בדיקה שנעשית תחת טשטוש, ללא כאב, בעזרת מצלמה זעירה שמוחדרת דרך הפה והוושט ועוזרת לאבחן את המצב הקיים בקיבה בצורה ישירה.
טחול
איבר פחות פופולארי שנמצא אצלינו בצד המשאלי של הבטן הוא הטחול. הטחול הוא איבר מענין, שלא מדברים עליו המון, אך יש לו תפקיד חשוב בסינון הדם שלנו מתאי דם אדומים שסיימו את עבודתם, ובפיתוח רכיבים של מערכת החיסונית שלנו.
כאשר אנו חווים כאב שמקורו בטחול, כאב זה יכול לנבוע מזיהום ויראלי. בעת המלחמה בזיהום הטחול יוכל להגיע למצב שהוא מוגדל ודלקתי. האיבחון במקרה כזה יכול להיעשות בעזרת בדיקות דם, בדיקות דימות כגון אולטרסאונד וסיטי, והטיפול הוא טיפול תרופתי בדלקת החריפה, וגם בסיבה המקורית שגרמה לדלקת.
הלבלב
אחרון, אך לא פחות חשוב מהאיברים שיש לנו במערכת העיכול שנמצאים בצד שמאל הוא הלבלב. יהיה יותר נכון להגיד, שהלבלב נמצא גם בצד שמאל. זאת מכיוון שראש הלבלב מתחיל בצד ימין של רום הבטן וזנבו מגיע עד הצד השמאלי של רום הבטן.
הלבלב הינו איבר חשוב מאוד במערכת העיכול שתפקידו להפריש הורמונים ואנזימים רבים שמשתתפים בעיכול ותהליכי חילוף החומרים שונים. כאבים שנובעים ממקור הלבלב הם כאבים שלרוב מתוארים ככאבים בצורת "חגורה" שיושבת לנו מתחת לחזה, מזה שניתן להבין שהכאב יכול להקרין גם אל הגב. לעיתים הכאב יכול להיות גם ספציפית בצד שמאל. תלוי בבעיה שכעת מתמודדים איתה.
על מנת לאבחן דלקת או כל מחלה אחרת בלבלב יש לעשות בדיקות דם, שתבדוק את רמות האנזימים שמופרשים על ידיו, וגם ניתן לבצע בדיקה הנקראת ERCP שזו בדיקה בעזרת מצלמה, דומה לגסטרוסקופיה, שנעשית ללא כאב תחת טשטש, ובעזרתה ניתן להיכנס לתוך צינור הלבלב ולאבחן חסימות, דלקות וגידולים. כמו כן, בדיקות דימות הן בדיקות מאוד חשובות שמבוצעות בעת אבחון בעיות בלבלב, לכן נעזרים בבידוקת סיטי ואולטסאונד.
- לגורמים נוספים של כאבים בבטן עליונה בדקו כאן.
כאב בטן בצד שמאל אצל נשים
מערכת רבייה
בנוסף למערכת העיכול, כאב בצד שמאל של הבטן אצל נשים יכול להתבטא בכאבים שמגיעים מן מערכת הרבייה הנשית. במקרה הזה האפשרויות מגוונות לא פחות מהאפשרויות שקיימות אצלינו במערכת העיכול.
הכאב יכול להיות בעקבות אנדומטריוזיס, כאב שנובע מהשחלה או מהחצוצרה, או מהריון אקטופי- הריון חוץ רחמי.
אנדומטריוזיס
האנדומטריוזיס זוהי מחלה שבה רירית הרחם גדלה מחוץ לרחם, ומגיעה גם לאיברים הסמוכים בבטן. מחלה זו די שכיחה, כ10% מהנשים בעולם סובלות ממנה. עם זאת, קשה לתת נתונים מדויקים, מכיוון שלא כל הנשים שיש להן אנדומטריוזיס אכן מאובחנות בו.
אנדומטריוזיס יכול להתבטא בכאבים בבטן, בכאבים בעת קיום יחסי מין, דימומים קשים בזמן הווסת, והפרעות בעיכול כמו גזים, נפיחות ושלשולים.
האיבחון של האנדומטריוזיס מורכב, ויכול להיות חד משמעי רק במידה ועושים לפרוסקופיה אבחנתית. פרוצדורה שבה נכנסים לבטן בעזרת מצלמה, על מנת לזהות את מוקדי האנדומטריוזיס בחלל הבטן.
שחלה וחצוצרה
כאבים בשחלה והחצוצרה, ייכולים להיות מסיבות שונות, לא רק בגלל האנדומטריוזיס שהגיע אליהן. סיבות נוספות יכולות להיות מחלה דלקתית של האגן (PID) שגרמה להידבקות השחלה או החצוצרה. מחלה דלקתית של האגן יכולה להיגרם בעקבות זיהומים חיידקיים שונים, ויכולות להיות לו השלכות על פוריות האישה בעתיד במידה ולא יינתן טיפול מתאים.
האיבחון של המחלה נעשה בעזרת בדיקה גניקולוגית וגינלית ובדיקת אולטרא סאונד.
תסביב שחלה
ישנו מצב דלקתי נוסף שנקרא תסביב שחלה, זהו מצב שבו השחלה מסתובבת סביב צירה ובכך נחסם העורק או הוריד שמספיק את הדם לשחלה.
זהו מצב חירום גניקולוגי שמצריך התערבות ניתוחית מיידית, לכן אם חשים כאב חד מאוד בצד מסוים של האגן, חשוב לגשת למיון ולהיבדק על מנת לשלול מצב חירום קריטי זה.
ציסטה בשחלה או בחצוצרה
החדשות הטובות הן שלרוב ציסטות אינן כואבות ואינן גורמות לשום נזק, וגם חולפות מעצמן ואז מופיעות שוב מחדש. ישדנם סוגים מאוד רבים של ציסטות והן גם מופיעות מסיבות שונות.
לעיתים נדירות הציסטות יכולות להוות מטרד, לדוגמא כאשר ציסטה עוברת פריצה. לרוב פריצת ציסטה תעבור ללא תסמינים, אך לעיתין נדירות פריצת ציסטה תגרום לכאבי בטן חדים, דימון לתוך חלל הבטן, ולכן תדרוש התערבות ניתוחית.
הריון חוץ רחמי (אקטופי)
זהו הריון שהתחיל להתפתח בתוך השחלה לפני שהספיק להגיע לרחם. יכול להוות סיבה לכאבים בצד שמאל במידה והתחיל להתפתח בשחלה השמלאית. האיבחון של המצבים הללו מתחיל בבדיקה גניקולוגית חיצונית, פנימית ובעזרת אולטרסאונד וגינלי. הטיפול הוא בהתאם לממצאים, ויכול לכלול טיפול תרופתי, אנטביוטיקה, ניתוח, או טיפול להפסקת הריון אקטופי.
אבחון וטיפול בכאב בטן בצד שמאל
דבר ראשון, חשוב לקחת נשימה עמוקה. לא כל כאב שאנו חשים הוא בהכרח מסכן חיים. לחץ לא יוביל אותנו לשום דבר טוב, אבל אבחון וטיפול נכון בהחלט יכולים לעזור לנו. ראשית כל, חשוב ולנסות להבדיל בין מצבים כרוניים שמטרידים אותנו כבר לאורך זמן, אך אנו מצליחים לחיות ולתפקד איתם, לעומת מצבי חירום אשר דורשים פנייה דחופה לעזרה רפואית.
במידה וזהו לא מצב חירום,יש להתחיל את תהליך האבחון מפנייה לרופא\ת המשפחה. רופא\ת משפחה מרכזים את הטיפול, יודעים לאבחן ולהבדיל בין מצב חירום למצב שמצריך טיפול שמרני ומעקב, ויודעים להפנות לבדיקות ומומחים בתחומים שונים. בקופת החולים, אצל רופא\ת המשפחה אפשר להתחיל מכך שנעשה בדיקות דם, שתן, תרביות, ונקבע תורים לבדיקות המתאימות לנו בהתאם לתלונות שאיתן פנינו. בהמשך, נקבע תורים אל המומחים המתאימים והרלוונטיים למצבינו.
במקרה וקשה לנו להבין בעצמינו, באיזה מצב אנו נמצאים, תמיד ניתן לפנות למוקדים שונים שמציעים לנו קופות החולים שבהן אנו מבוטחים וגם למוקדים פרטיים. במוקדים אלה עובדות אחיות ורופאים אשר נמצאים שם בדיוק לצורך ההבחנה בין מצב חירום לבין מצב שאינו חירום, וניתן לפתור אותו על ידי תרופות מסוימות כפיתרון לטווח הקצר, וקביעת תור לרופא כפיתרון לטווח הארוך.
4 סימנים המעידים שאתם צריכים לפנות לרופא בהקדם
רוב המקרים של כאבי בטן בצד שמאל ישתפרו תוך 2 עד 3 ימים, במיוחד כאשר הכאב נגרם ממצבים קלים כמו עודף גזים או עצירות. עם זאת, עליכם לפנות לעזרה רפואית כאשר:
- הכאב חזק מאוד או מופיע בפתאומיות;
- תסמינים אחרים מופיעים כמו חום גבוה, צואה מדממת, הקאות עזות או עור צהבהב;
- התסמינים אינם משתפרים לאחר יומיים;
- יש ירידה בלתי מוסברת במשקל.
אם מתעורר אחד מהמצבים הללו, התייעצו עם רופא המשפחה או הגסטרואנטרולוג.
אם מתעורר אחד מהמצבים הללו יש לשקול לפנות לרופא המשפחה או הגסטרואנטרולוג דרך קופת החולים (כללית, מכבי, מאוחדת, לאומית) או באופן פרטי.
במקרים חריגים ניתן לפנות לבית החולים או לשירותי רפואה דחופה באזור מגוריכם.
לסיום
חשוב לזכור, שכל כאב ובעיה שאנו ניתקלים יכול להיות מטופלים בצורה אפקטיבית, והתפקיד שלנו הוא לדעת לפנות לעזרה רפואית זו בצורה הכי יעילה ורלוונטית למצבינו.