שאלה שנשאלת הרבה מאוד בפורומים רבים היא האם דג סלמון בריא? אנחנו ננסה בכתבה זאת להסביר לעומק על הדג המיוחד הזה שלרוב שוחה כמעט בכל מקום בעולם ונחשב לאחד האהובים ביותר בקרב האוכלוסיה בעולם. דג סלמון הוא סוג דג ממשפחת הסלמוניים ונפוץ באוקיינוסים השונים, כולל האוקיינוס האטלנטי, האוקיינוס השקט והאוקיינוס ההודי. כיום גם מגדלים סלמון גם באמצעות כלובים במדינות רבות בעולם על מנת לעמוד בביקושים הרבים במיוחד באסיה וארה״ב.
לפי מחקרים רבים דג הסלמון בעל ערך תזונתי גבוה והוא מכיל חלבון, שומן, ויטמינים ומינרלים חיוניים ומקור טוב לאומגה-3, אשר חיונית לבריאות הלב וכלי הדם, לבריאות המוח ולבריאות העיניים.
ישנם סוגים רבים של סלמון, והם נבדלים זה מזה בגודל, בצבע ובטעם. הסוגים הנפוצים ביותר של סלמון הם:
- סלמון אטלנטי: סלמון זה הוא בעל צבע אדום-כתום.
- סלמון פסיפי: סלמון זה הוא בעל צבע כסוף.
- סלמון צ'אם: סלמון זה הוא בעל צבע אדום כהה, והוא נפוץ באוקיינוס השקט.
לרוב אם הסלמון מגיע מן הטבע ולא מבריכות הדגים צבעו יהיה ורדרד ואף יותר בצבעים לבנים, דגים אשר מגיעים מבריכות לרוב בשרם יהיה בצבע ורוד או אדום שכן מאכילים אותם באצות על מנת שיראו ״יפים״ יותר.
מספר יתרונות בריאותיים של דג סלמון
כמו שכבר ציינו למעלה דג הסלמון נחשב לאחד הדגים עם היתרונות הבריאותיים הרבים ביותר והם:
- בריאות הלב וכלי הדם: הסלמון הוא מקור טוב לאומגה-3, אשר מסייעת להפחית את רמות הכולסטרול הרע (LDL) ולהעלות את רמות הכולסטרול הטוב (HDL).
- בריאות המוח: אומגה-3 אשר יש בסלמון מסייעת לשפר את תפקוד המוח, לרבות הזיכרון והלמידה.
- בריאות העיניים: גם במקרה של בריאות העיניים שלנו אומגה-3 מסייעת לשמור על בריאות העיניים ולמנוע מחלות עיניים כגון קטרקט ומחלות רשתית.
בנוסף, הסלמון הוא מקור טוב לחלבון, ויטמינים ומינרלים חיוניים, כגון:
- ויטמין D: ויטמין זה חיוני לספיגת סידן, אשר חשוב לבריאות העצמות והשיניים.
- סידן: מינרל חיוני לבריאות העצמות והשיניים.
- ברזל: זהו מינרל חיוני ליצירת כדוריות דם אדומות.
- אבץ: חיוני למערכת החיסון.
10 יתרונות בריאותיים של הסלמון
עשיר בויטמיני B
מנת סלמון הגדל בטבע במשקל של 100 גרם מכילה:
- ויטמין B1 (תיאמין): 18 אחוז מהצריכה היומית המומלצת
- ויטמין B2 (ריבופלאן): 29 אחוז מהצריכה היומית המומלצת
- ויטמין B3 (ניאסין): חצי מהצריכה היומית המומלצת
- ויטמין B5 (חומצה פנטותנית): 19 אחוז מהצריכה היומית המומלצת
- ויטמין B6 כמעט 50 אחוז מהצריכה היומית המומלצת
- ויטמין B9 (חומצה פולית): 7 אחוז מהצריכה היומית המומלצת
- ויטמין B12 מעל 50 אחוז מהצריכה היומית המומלצת
הויטמינים האלו ממלאים תפקיד חיוני במגוון תהליכים בגוף, כגון הפקת אנרגיה מהמזון, בניית תאים ותיקונם, וכן הפחתת דלקות שעלולות לגרום למחלות לב.
מחקרים רבים ברחבי העולם הראו שוויטמיני B פועלים בצורה משולבת כדי לשמור על תפקוד תקין של המוח ומערכת העצבים. עם זאת, גם אנשים במדינות מפותחות עשויים לסבול ממחסור באחד או יותר מהויטמינים האלו.
עשיר בחומצות שומן מסוג אומגה-3
כמו שכבר ציינו למעלה בדגי הסלמון תוכלו למצוא אומגה-3 מסוג EPA ו-DHA. במאה גרם סלמון אשר גדל בחווה יש 2.3 גרם אומגה-3 ואילו דג סלמון אשר גדל בטבע מכיר 2.6 גרם. מה שאומר שעדיף לאכול סלמון אשר גדל בטבע ולהם יש יתרונות רבים אחרים על פני סלמון אשר גודל בחווה.
עשיר בחלבונים
סלמון מאוד עשיר בחלבונים איכותיים והם חומר מזין חיוני לגוף האדם וצריך לצרוך אותם דרך האוכל אותו אנו אוכלים. לפי מחקרים רבים מומלץ שבכל ארוחה יהיה לפחות 20-30 גרם של חלבונים איכותיים. ואילו במנת סלמון של מאה גרם יש 22-25 גרם של חלבונים.
חלבונים אחראים לדוגמא למהירות החלמה לאחר פציעה ושמירה על העצמות ועוד..
עשיר באשלגן
לצד אומגה-3 וחלבונים אוכותיים תוכלו למצוא בסלמון גם אשלגן, בסלמון אשר גדל בטבע יש 18 אחוז מהצריכה היומית המומלצת בכל 100 גרם! בסלמון אשר גדל בחווה יש 11 אחוז.
יכול לעזור בירידה במשקל
אתם מתכננים דיאטה או רוצים לרזות? אם תוכלו סלמון באופן קבוע זה יכול לעזור לכם מאוד! בזכות זה שהסלמון עשיר בחלבונים, הוא יסיע לכם להרגיש שבעים לאורך זמן רב יותר. כמו כן אם אתם אוכלים מזונים עשירים בחלבונים זה עשוי לעזור לכם בקצב חילוף החומרים.
דג הסלמון נחשב לדל קלורויות וב-100 גרם יש בקירוב 200 קלוריות.
יכול להפחית את הסיכון למחלות לב
מחקרים רבים הראו שאם צורכים סלמון בתדירות קבועה זה עשוי לעזור בהגנה נגד מחלות לב. בנוסף, צריכת סלמון מורידה את הטריגליצרידים בדם ומעלה את כמות שומני האומגה 3 הרבה יותר, בהשוואה לתוספי שמן דגים.
מחקר בין נשים וגברים בריאים מצא שאם אוכלים 2 מנות של סלמון בשבוע, מגבירים את רמות האומגה 3 בדם בכמעט 10 אחוז! ומפחיתים את רמות האומגה 6.
יכול להגן על בריאות המוח
ישנם מחקרים רבים אשר מצאו שסלמון יכול לשפר את תפקוד המוח. איך ולמה? ידוע ששמן דגים ודגים שומניים בכלל גורמים להפחתת דיכאון, מגנים על בריאות המוח של העובר במהלך ההריון, מורידים את החרדה ועוזרים להאט את אובדן זיכרון הקשור לגיל.
מחקר ספציפי אף הראה שבקרב בני 65 ומעלה הצורכים דגים שומניים לפחות פעמיים זה עזר ב-13 אחוז למנוע את הבעיות זיכרון הקשורות לגיל, בהשוואה לצריכת דגים שומניים פחות מפעם אחת בשבוע.
סיכום
מעבר לכל מה שציינו למעלה דג השלמון מלא בסלניום, נוגד-החמצון אסטקסנטין, מסייע בהפחתת דלקות וכמובן שהוא מאוד טעים כמו באולמות ולא משנה איך אוכלים אותו.
חשוב מאוד להדגיש, יש טענות רבות על כך שאם אוכלים דג סלמון מגידול מלאכותי ("Farmed salmon") מכניסים לגופנו רעלים רבים ואנטיביוטיקות שונות שכן מאכילים בהם את הדגים לשמור מפני טפילים, תולעים ומזיקים. ורבים ממליצים להמנע מאכילת סלמון אשר גדל בכלובים ולבחור רק בסלמון אשר גדל בטבע למרות שמחירו יקר יותר.
אנחנו מאוד ממליצים כמו עם כל תזונה לצרוך במתינות ואם יש לכם רגישות מומלץ להתייעץ עם רופא לפני אכילה, אין הפורטל ״מד פלוס״ ממליץ לאכול או לא דג סלמון ויש לקבל החלטות באופן עצמאי.
לא אוכלים חיות!!! מה לא ברור? גם אם הן נושאות יתרונות בריאותיים שמיימיים…
שלום ניצן,
יש לנו הרבה כתבות באתר על טבעונות, אנחנו מעלים מגוון רחב של כתבות מידע על מנת שכל אדם יבחר מה נכון לו או לה לעשות.
המתכון לריבת התפוזים בלתי ברור לחלוטין ("מסננים ומרתיחים עוד פעם"? "מוסיפים מיץ לימון לרבע שעה"?) ככה לא כותבים מתכון!
שלום רב ארנון,
בכתבה זאת אין לנו מתכון לריבת תפוזים שכן הכתבה היא על דג הסלמון.