הידעתם שיכול להיות שחסרים לכם חומרים מזינים מרכזיים ואתם אפילו לא מודעים לכך… בכתבה זאת תוכלו ללמוד על הסימנים אליהם אתם צריכים לשים לב ובמידה והם מופיעים יש לטפל מיידית.
רוב האנשים מקבלים כמעט את כל אבות המזון שהם צריכים על מנת לתפקד מהתזונה שהם צורכים. במקרים שבהם הם לא עושים זאת, תוספי ויטמינים יכולים לשמש כרשת ביטחון כדי למלא את החסר בנוסף לאכול אותו הם צורכים.
אבל האם ידעתם שעדיין יכול להיות כי חסרים לכם ויטמינים למרות שאתם נוטלים מולטי ויטמין או שומרים תזונה מאוזנת? זה קורה מפני שכל אחד ואחת מאיתנו שונה מהאחר/ת, והגוף שלנו זקוק לדברים שונים. מולטי ויטמין כללי עשוי שלא לתת מענה למחסור משמעותי בחומרי תזונה מסוימים וחשוב להכיר את הסימפטומים של מחסור בויטמינים כדי שתוכלו לזהות אותם אם הם צצים ולהתאים את התזונה שלכם בהתאם.
*חשוב לדעת – לפני נטילת תוספי מזון יש להתייעץ עם איש מקצוע או רופא!
האם ידעתם שגוף האדם מסווג לשלוש קטגוריות לפי מונחים הבאים המבוססים על מאפיינים ותכונות פיזיות?
- אקטומורף: אנשים עם סוג גוף אקטומורפי נוטים להיות רזים, עם מסגרת קטנה יותר וגפיים ארוכות יותר. בדרך כלל יש להם חילוף חומרים מהיר והם מוצאים את זה מאתגר לעלות במשקל או במסת שריר. אקטומורפים מתוארים לעתים קרובות כבעלי מראה "רזה", ועשויים להתקשות בהוספת מסת שריר גם עם פעילות גופנית ותזונה נכונה.
- מזומורף (Mesomorph): אנשים עם סוג גוף זה נוטים להיות בעלי מסגרת בגודל בינוני, שרירים מוגדרים היטב ומבנה גוף אתלטי באופן טבעי. הם נוטים להעלות מסת שריר וכוח במהירות עם פעילות גופנית ותזונה נכונה, ולעתים קרובות מתוארים כבעלי מראה "שרירי" או "גוון". מזומורפים נוטים להיות בעלי מטבוליזם גבוה יותר מאשר אנדומורפים, אך נמוך יותר מאקטומורפים.
- אנדומורף: אנשים עם סוג גוף אנדומורפי נוטים להיות בעלי מסגרת גדולה יותר, עם יותר שומן גוף וצורה עגולה יותר. הם עשויים להיות בעלי חילוף חומרים איטי יותר ומוצאים את זה מאתגר לרדת במשקל, במיוחד מסת השומן. אנדומורפים נוטים לעלות במשקל בקלות, במיוחד בצורת שומן בגוף.
חשוב לציין שסוגי הגוף הללו אינם מוחלטים, ולרוב האנשים יש שילוב של תכונות מסומטוטייפ שונות. בנוסף, בעוד שגנטיקה משחקת תפקיד בקביעת סוג הגוף, גורמי אורח חיים כמו פעילות גופנית ותזונה יכולים גם להשפיע על הרכב הגוף של האדם.
מהו מחסור בויטמין?
כאשר אנו מדברים על מחסור בויטמינים אנחנו למעשה מדברים על מצב בו הגוף שלנו פועל ללא מספיק רכיב תזונתי מסוים. מחסור בויטמינים נפוץ מאוד בקרב בני האדם, ההערכה היא שכ- 25% אנשים ברחבי העולם יש מחסור בוויטמין.
מחסור בוויטמין מתחלק לשתי קטגוריות – מחסור ראשוני ומשני.
מחסור ראשוני בוויטמין פירושו שעלינו לצרוך יותר מהמזונות שהוויטמין מכיל. במקרה זה, לעתים קרובות אנו יכולים להתאים את התזונה שלנו כדי להבטיח שתענה על הצרכים הללו. או שאתם יכולים לקחת תוסף אם יש לכם מגבלות תזונתיות שמונעות ממכם לאכול מזונות אלה, כך פועלים אנשים רבים אשר סובלים מאלרגיות למזון.
חסרים משניים מתרחשים כאשר הגוף שלנו לא סופג חומרים מזינים כפי שהוא צריך. זה יכול לקרות בגלל מצב בסיסי כמו צליאק או סיסטיק פיברוזיס. בנוסף, מחסור משני נובע מכך שהגוף שלנו סופג פחות חומרים מזינים ככל שאנו מתבגרים. אז תת הספיגה עלולה להחמיר ולגרום לחסרים אחרים, כמו במקרה של סידן וויטמין D. מבוגרים שגופם הפסיק לייצר ויטמין D יכולים לפתח מחסור בסידן מכיוון שויטמין D חיוני לספיגת הסידן.
סימנים נפוצים המעידים על מחסור בוויטמינים
מחסור בויטמינים נחשב למקרה נפוץ בכל רחבי העולם. אך יחד עם זאת מחסור בויטמינים לא תמיד יבוא לידי ביטוי עם תסמינים שאנו עשויים לקשר למחסור בויטמינים. כעת נציג בפניכם חלק מהסימנים הפופולריים ביותר למחסור בויטמינים.
עייפות
אחד התסמינים הנפוצים ביותר של מחסור בויטמינים הוא עייפות ו/או תחושת חולשה ועייפות. דברים רבים יכולים לגרום לכך, מה שמקשה על הפרדת תסמינים הנובעים ממשהו אחר, כמו חוסר שינה. עייפות כרונית שלא חולפת לא משנה כמה אתה ישן או נח עשויה להעיד על מחסור בוויטמין.
עייפות מעידה על מחסור בויטמין D, ויטמין B3, ברזל, חומצה פולית וויטמין B12.
חולשת שרירים וכאבים בגוף
סימן נפוץ נוסף למחסור בוויטמינים הוא חולשת שרירים או התכווצויות. שוב, קשה להצביע ישירות על רכיבים תזונתיים, בהתחשב בעובדה שאתם עלולים לסבול מכאבים במפרקים מסיבות רבות. המחסור הידוע ביותר הקשור לחולשת שרירים הוא ויטמין D. עם זאת, מספר ויטמיני B ומגנזיום יכולים גם הם לתרום לחולשה.
חולשת שרירים ומפרקים כואבים יכולים להצביע על מחסור של: ויטמינים מקבוצת B, ויטמין D, ויטמין E, מגנזיום.
התייחסות לתזונה שלכם על מנת לראות אילו ויטמינים חסרים לכם היא הצעד הראשון שאתה יכול לנקוט כדי לטפל במחסור בויטמינים. כדאי לבקר אצל הרופא אם אתם לא מצליחים למצוא פערים ברורים בתזונה שלכם.
נשירת שיער חמורה
נשירת שיער יכולה לקרות ממספר סיבות שונות ביניהן: גנטיקה, מצבים רפואיים, טיפול בשיער וחוסר איזון הורמונלי. חוסר של חומרים מזינים מרכזיים לצמיחת שיער עשויה להיות גם הסיבה. אם השיער שלכם דליל או לא בריא כמו פעם, זה יכול להיות בגלל שאתם לא מקבלים מספיק מהחומרים המזינים האלה:
- ויטמין B2 (ריבופלאבין) Riboflavin
- ביוטין (Biotin)
- חומצה פולית (Folic Acid)
- אבץ (Zincum)
חשוב לציין כי אלא אם נשירת השיער או הנזק שלכם נובעים ממחסור בויטמינים, נטילת ויטמינים לא תגרום לשיער שלכם לצמוח שוב עבה יותר. מציאת המקור לנשירת השיער שלכם היא הדרך היחידה לדעת איך לטפל בה. ויטמינים לצמיחת שיער יכולים לעזור לכם לשמור על בריאותכם רק אם יש לכם מחסור, אבל הם לא כדורי קסם. תמיד עדיף להתמקד בתזונה התומכת בבריאות השיער.
עור יבש
גם אם אתם משתמשים בקרם לחות ומקפידים לדאוג לעור שלכם, אתם עדיין יכולים להישאר עם עור יבש או קשקשים. ייתכן שהתזונה שלכם אשמה בכך. מספיק מהויטמינים והמינרלים הנכונים חיוניים לעור ולקרקפת בריאים ולחות. זה לא רק עור יבש – כתמים, קשקשים ובליטות, כולם מעידים על מחסור אפשרי בוויטמין.
אם אתם סובלים מעור יבש, ייתכן שיש לכם מחסור בויטמינים הבאים: ויטמין A, ברזל, ויטמין B, ויטמין C, ויטמין E, קולגן, ויטמין D ואומגה 3.
פצעים מתרפאים באיטיות ומערכת חיסונית חלשה
מספר ויטמינים חיוניים למערכת חיסונית מתפקדת: ויטמינים E, C ו-K. ויטמין K הוא חומר התזונה הנדרש ליצירת קרישים. ללא כמות מספקת בגופכם, חתך רגיל יכול להפוך לבעיה גדולה. זה חל גם על דימום פנימי, שקשה לזהות ללא התערבות רפואית.
מחסור בויטמינים לא רק קובע כמה זמן אנו נדמם, הוא גם משפיע על משך הזמן שלוקח לפצע להחלים. לויטמין C מתפקד עם תכונות אנטי דלקתיות המסייעות לסגירת פצעים ויתרונות רבים אחרים. מחסור יאט את תיקון הרקמה.
מחסור ברכיבים תזונתיים בוויטמינים אלה עלול להשפיע על המערכת החיסונית שלכם ועל היכולת לרפא פצעים: ויטמין A, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין K ואבץ.
שינויים במצב הרוח
מחסור בויטמינים יכול גם להשפיע על ההרגשה שלנו. אנשים רבים יודעים מהי הפרעה רגשית עונתית, סוג של דיכאון המתרחש כאשר יש פחות אור שמש כדי לתת לנו ויטמין D. עם זאת, שינויים במצב הרוח ודיכאון בגלל מחסור בוויטמין D אינם מוגבלים לחודשי החורף. ההערכה היא שלמעלה מ-40% מהאמריקאים אינם מקבלים מספיק ויטמין D.
נמצא כי מחסור בוויטמין B6 תורם גם למצבים נפשיים כמו חרדה ודיכאון. בעוד שיש צורך במחקר נוסף, מספר מחקרים מצביעים על כך שנטילת תוספי ויטמין B6 יכולה לסייע בהפחתת התסמינים מכיוון שהיא מייצרת שליחים כימיים המעכבים דחפים מוחיים, מה שמביא לאפקט מרגיע.
שינויים בראייה
בנוסף לשינויים המתרחשים באופן טבעי בראייה שלנו שקורים עם הגיל, מחסור בויטמין A יכול לתרום לבעיות ראייה. ויטמין A ממלא תפקיד מפתח בראייה על ידי סיוע בייצור פיגמנטים ברשתית. ללא מספיק ויטמין A עקב מחסור, הייצור נפסק, מה שמוביל לעיוורון לילה או לפגיעה ביכולת לראות באור ובחושך חלשים.
עיוורון לילה יכול להופיע ללא תלות במחסור בויטמין A, לכן לא כדאי להתחיל ליטול תוסף אלא אם כן ידוע לכם המקור. ויטמין A הוא ויטמין מסיס בשומן, כלומר הוא מצטבר במאגרי השומן בגופנו. עודף ממנו נקרא רעילות ויטמין A, הבאה לידי ביטוי בתסמינים כמו כאבי ראש, כאבי פרקים ובחילות.
ויטמין E הוא נוגד חמצון חיוני לבריאות העיניים. מחסור עלול להוביל לאובדן ראייה לאורך זמן.
אם אתם חווים חלק מהתסמינים אשר צויינו
אם אתם חווים אחד מהתסמינים הקשורים למחסור בוויטמינים, חשוב לפנות לרופא מומחה לאבחון נכון. רופא יכול לבצע בדיקות דם והערכות אחרות כדי לקבוע אם מחסור בוויטמין הוא הגורם לתסמינים הללו. ניתן כיום בקלות לעשות בדיקות דם או מעבדה ישירות בביתכם במהירות ובמקצועיות, למידע נוסף לחצו כאן.
אם אתם מאובחנים עם מחסור בוויטמין כזה או אחר, הרופא שלכם עשוי להמליץ על שינויים בתזונה שלכם או לרשום תוספי מזון כדי לעזור לכם לענות על הצרכים התזונתיים שלכם. חשוב לעקוב אחר המלצות הרופא ולא לאבחן את עצמכם או לטפל בעצמכם באמצעות תוספי ויטמינים, שכן כמויות מוגזמות של ויטמינים מסוימים עלולות להזיק.
באופן כללי, תזונה בריאה ומאוזנת הכוללת מגוון של פירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים ושומנים בריאים יכולה לספק את כל הויטמינים והמינרלים הדרושים לגוף שלך. עם זאת, קבוצות מסוימות של אנשים, כגון נשים בהריון או מניקות, מבוגרים ואנשים עם מצבים רפואיים מסוימים, עשויים לדרוש ויטמינים ותוספי מזון נוספים כדי לשמור על בריאות מיטבית.
זכרו כי לא תמיד מחסור בוויטמין הוא הגורם לתסמינים שלכם, לכן חשוב לפנות לייעוץ רפואי כדי לקבוע את הסיבה הבסיסית וטיפול מתאים.